Locale Altele
Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Mie, 29 Nov 2023
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Au mărit taxa la bere!
Florin Răchitan  - Miercuri, 7 Septembrie 2016

Provincia canadiană Alberta trece printr-o recesiunea economică destul de grea, de când cu criza prețului petrolului la nivel mondial, în condițiile în care în această provincie vestică se află centrul industriei petroliere canadiene.

Și fiindcă un necaz nu vine niciodată singur, guvernul provincial s-a gândit că cea mai potrivită măsură pentru a umple gaura uriașă ce s-a format în bugetul de stat odată cu pierderea miliardelor de dolari ce se încasau odinioară sub formă de impozite și taxe de la marile companii petroliere, deci gaura din buget ar trebui umplută prin creșterea taxelor la bere.

Înainte de a face acest anunț, cei aproximativ 40 de producători de bere din provincie plăteau taxe diferențiate în funcție de cantitatea de bere pe care o vindeau într-un an. Astfel, micii producători plăteau 10 cenți /litru, iar fabricile mari plăteau până la 1,25 dolari/litru.

Prin ordonanța guvernului provincial, ce a intrat în vigoare în luna august, s-a introdus o taxă unică de 1,25 dolari/litru, ce trebuie plătită de toți berarii, indiferent de capacitatea fabricilor lor sau de cantitatea de bere vândută.

În același timp, guvernul provincial a promis că va institui un program de grant-uri prin care va acorda sprijin financiar producătorilor de bere în funcție de cantitățile puse în vânzare.

Scopul acestui program ar fi să-i ajute pe micii producători de bere din Alberta să facă față concurenței reprezentate de fabricile mari din provinciile vecine Saskatchewan și British Columbia, care sunt descurajate de noua taxă pe care trebuie s-o plătească la fiecare litru de bere vândută în pub-urile și liquor store-urile din Calgary sau Edmonton. Până acum, însă, acest program a rămas doar în faza de promisiune.

În schimb, așa cum era de așteptat, prețul la bere a început deja să crească, chiar dacă berarii se străduiesc să nu exagereze cu majorările, în condițiile în care și așa în Canada băuturile alcoolice au prețuri care pe români îi fac să plângă.

Colac peste pupăză, noua taxă de bere din Alberta a iscat și o gâlceavă diplomatică cu șefii guvernelor din provinciile vecine, care se înțeleseseră inițial, încă în toamna trecută, nu să crească, ci chiar să scadă taxele de bere în toate cele trei provincii din Vest, în cadrul unor acorduri comerciale ce fac parte din așa numitul New West Partnership. Noa, acest parteneriat s-a cam dus în... odată cu decizia unilaterală a conducerii guvernului din Alberta.

Tags: taxa  bere  alberta  
2430 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada