Locale Altele
Luni, 30 Martie 2020
Luni, 30 Mar 2020
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scandal în Canada din cauza unei șepci cu mesaj pro-Trump
Florin Răchitan  - Sambata, 17 Septembrie 2016

Un incident care a avut loc în această săptămână la Mount Royal University din Calgary, provincia canadiană Alberta, arată cum nu se poate mai bine universalizarea tensiunilor ce caracterizează în acest moment societatea americană, dar care au depășit demult granițele acesteia.

O filmare video devenită repede viral pe rețelele de socializare a surprins un student certat de o colegă care îi cere insistent să-și scoată de pe cap șapca de baseball cu ditamai inscripția “Make America Great Again” (Să facem din nou America măreață)!

Acesta este sloganul electoral al candidatului Partidului Republican la președinția Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, iar studenta cere îndepărtarea șepcii deoarece ea consideră că inscripția ar fi un mesaj ce promovează discriminarea, rasismul și, în general, toate relele de care-l acuză hipsterii pe Donald Trump.

Cearta dintre cei doi tineri este chintesența dezbaterilor și conflictelor care polarizează în ultima vreme societatea americană și, în general, toată lumea occidentală. În timp ce fata Zoe Slusar îl acuză pe băiat că promovează o concepție discriminatorie la adresa imigranților sau a minorităților etnice, rasiale și sexuale, băiatul Matt Linder susține că are dreptul la libertatea de opinie, iar inscripția respectivă e doar un simplu slogan care nu promovează nimic din ceea ce văd hipsterii in spatele acestuia (Ba da, promovează, dar bine face! n.r.).

Mai mult, amicul care-l filmează pe student încearcă să-i explice studentei din ce în ce mai isterice că soția băiatului certat este chiar imigrantă, dar că trebuie făcută diferența între cei care ajung legal și corect pe continentul american și imigranții ilegali.

Între timp, în jurul lor se adună ciopor alți studenți, ca la urs, iar cel cu șapca este supus la un adevărat asediu, până ce un hipster uscățiv îi șterpelește șapca de pe cap, apoi, retrăgându-se la adăpost, strigă spre cei doi “fasciști” să plece. Filmarea se termină brusc, nu înainte ca cel care filmează să-i atragă atenția șterpelitorului că tocmai a furat un obiect ce nu-i aparține.

Ca informație de background, trebuie de știut că șepcile cu inscripția “Make America Great Again” sunt cele mai vândute articole de îmbrăcăminte în SUA în ultimele luni, dar sunt foarte populare și în Canada și chiar în unele țări din Europa de Vest, în rândul electoratului mai… hmmm, cum să spunem... mai “conservator”.

În același timp, universitățile de pe întregul continent nord-american au devenit un fel de cuiburi ale curentului politically correct și peste tot sunt delimitate așa-numitele “safe space” (spații de siguranță) în care studenții au pretenția să fie scutiți de orice formă de discriminare sau agresiune verbală ori fizică.

Filmulețul de la universitatea canadiană a aprins și mai tare spiritele pe tot continentul și nu a rămas fără urmări nici în viețile celor implicați în scandal. Zoe Slusar se plânge că a primit deja sute de amenințări cu moartea atât pe rețelele de socializare, cât și prin SMS. Ba mai mult, unii au aflat și numărul de telefon fix de la casa părinților ei și nu ezită să sune în zori de zi, la ora 5. Un mesaj telefonic de amenințare a ajuns și la secretariatul universității, iar Poliția a deschis deja o anchetă în acest caz.

Rectorul universității, David Docherty, a transmis un comunicat de presă în care se arată: “Ambii studenți au garantat dreptul de a-și exprima opiniile politice pe teritoriul campusului, iar conducerea universității nu le va limita sub nici o formă acest drept”.  

Tags: sapca  donald trump  scandal  mount  royal  university  


2010 vizite
Distribuie pe


Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
Posibil guvern minoritar și în Canada
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!