Locale Altele
Miercuri, 25 Aprilie 2018
Mie, 25 Apr 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Comparație: cum se impozitează micile afaceri la Satu Mare și cum sunt ajutați micii întreprinzători în Canada
Florin Răchitan  - Joi, 24 Noiembrie 2016

În timp ce la Satu Mare e încă în fază de proiect propunerea de reducere a impozitelor pe clădirile non-rezidențiale în care se desfășoară activități economice, după ce Consiliul Local s-a grăbit anul trecut să le majoreze până la cer, în celălalt capăt al lumii, Consiliul Local al orașului Calgary din provincia canadiană Alberta tocmai a aprobat un sprijin în valoare de 15 milioane de dolari pentru micii întreprinzători care se confruntă cu același fenomen al creșterii taxelor imobiliare.

Păstrând proporțiile, situațiile seamănă din multe puncte de vedere, doar că, în timp ce la Satu Mare impozitele au fost majorate în urma unei decizii birocratice neinspirate, făcută în grabă, fără o analiză serioasă în prealabil și fără consultarea celor direct afectați, cauzele creșterii taxelor în Calgary sunt cât se poate de economico-pragmatice, iar birocrații de acolo se străduiesc să găsească “portițe legislative” pentru a ajuta mediul local de business.

În timp ce în România se înregistrează, teoretic, pe baza datelor statistice, cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană, imediat ce s-a simțit puțin din acest fenomen pozitiv și la Satu Mare – Zbang!!! Impozite crescute la valoarea maximă admisă de Codul Fiscal, adică 1,5% din valoarea impozabilă a clădirilor cu destinație mixtă (rezidențială și economică).

Efectele acestei “stoarceri” de bani a micilor întreprinzători care țin în spate o bună parte a economiei locale sătmărene nu au întârziat să apară. Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, Cosmin Rațiu, s-a plâns recent că mai mulți colegi au preferat să-și închidă cabinetele din Satu Mare și să se mute în străinătate sau în orașele vecine din regiune, deoarece chiar și la Cluj sunt taxe imobiliare mai mici. Cei care au rămas plătesc sume exorbitante și nu e de mirare dacă se vor sătura, până la urmă. Pe masa consilierilor locali sătmăreni se află acum o propunere de scădere la jumătate a acestor taxe, dar chiar și așa ele vor rămâne cele mai mari din regiune.

În același timp, tot teoretic, Canada se află în recesiune economică sau în cel mai bun caz în stagnare, din cauza crizei prețului petrolului la nivel mondial (aceasta fiind una dintre principalele țări producătoare de petrol din lume), dar și din cauza politicilor economice ale guvernului liberal condus de Justin Trudeau, care sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire (noa bine, cu acordul CETA ne-au fraierit, dar asta e altă poveste n.r.).

Cea mai crunt lovită de criza petrolului este chiar provincia Alberta, fiindcă cea mai mare parte a exploatațiilor petroliere ale Canadei se află în Nordul Arctic al acestei provincii, pe o suprafață cât teritoriul României.

Calgary fiind capitala economică a provinciei Alberta, a resimțit din plin în ultimii doi ani recesiunea. Scăderea veniturilor marilor companii petroliere care-și au sediile în zgârie-norii din centrul orașului a dus, inevitabil, la scăderea sumelor încasate ca impozite la bugetul local, ceea ce a cauzat o “gaură” financiară pe care administrația locală nu are idee cum s-o umple, iar localnicii trebuie să se obișnuiască cu un standard de viață și servicii publice mai austere, ceea ce era de neimaginat în urmă cu doi ani.

Deja un sfert din spațiile de birouri din centrul orașului sunt goale, deoarece firmele mici nu și-au mai permis să plătească sumele mari pentru chirii, utilități și impozite, iar potrivit raționamentului capitalist, banii care lipsesc astfel din bugetul orașului trebuie recuperați cumva de altundeva. Doar că administrarea unui oraș sau guvernarea unei țări nu trebuie să se bazeze neapărat și mereu pe raționamentul capitalist.

Așa s-au gândit și consilierii locali din Calgary, care votaseră anterior “înghețarea” taxelor și impozitelor locale pentru anul 2017, doar că o reglementare federală, aprobată de Guvernul Trudeau, le-a anulat dintr-un condei această inițiativă nobilă prin care doreau să vină în sprijinul micilor întreprinzători. Practic, s-au schimbat criteriile de evaluare a imobilelor, astfel că deși impozitele nu au crescut la nivel local, a crescut valoarea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă că micii întreprinzători care au diverse ateliere, cafenele, restaurante, cabinete medicale etc. în suburbiile orașului Calgary trebuie să plătească mai mulți bani sub formă de taxe și impozite, iar asta ar fi dus la o situație foarte asemănătoare cu cea din Satu Mare.

Doar că acolo nu e Satu Mare! Între două festivaluri de muzică, un consilier local hipster de acolo, Evan Woolley (un fel de Butka Gergo de-al lor) a insistat cu un proiect de hotărâre pentru sprijinirea concretă a micilor afaceri din suburbii.

Astfel, după ce la începutul anului i-a fost respins un proiect în care propunea scutirea de impozite pe doi ani a unor firme mici și mijlocii, ceea ce ar fi produs o pagubă de 60 milioane de dolari în bugetul orașului, după îndelungi negocieri cu primarul Naheed Nenshi, în ședința de miercuri a Consiliului Local s-a votat în unanimitate acordarea unui sprijin financiar de 15 milioane de dolari micilor întreprinzători.

Banii urmează să fie alocați din fondul de rezervă al orașului, chiar dacă nimeni nu știe încă exact cum anume se poate face această mișcare din punct de vedere birocratic și juridic, deoarece bineînțeles că există și acolo funcționari din tot felul de comitete și comiții care vin cu duma arhicunoscută pe plaiurile noastre: “Nu avem bază legală, deoarece Legea număru etc. etc. …”!

Cel mai probabil, ajutorul aprobat miercuri va consta în scutiri de taxe și impozite pentru unele firme, iar pierderile înregistrate astfel la bugetul local vor fi acoperite din cele 15 milioane de dolari scoase din fondul de rezervă.

Administrația orașului mai trebuie să treacă, însă, de un hop. Nu mai puțin de 40% din impozitele locale îl reprezintă taxele provinciale, adică aproape jumătate din bani trebuie să ajungă la guvernul provincial din capitala Edmonton, iar actualului premier al provinciei Alberta, Rachel Notley, nici nu-i trece prin gând să renunțe la acești bani acordând scutiri de taxe.

Inspirându-se parcă din politica românească, primarul Naheed Nenshi a anunțat că-i va scrie premierului Rachel Notley o scrisoare în care o să o roage să ia exemplul Consiliului Local Calgary și să aprobe o măsură asemănătoare și la nivel provincial (Este vrăjeala tipică a politicienilor care abuzează de naivitatea și cunoștințele superficiale ale cetățenilor despre cum funcționează administrația publică, deoarece e evident că asemenea lucruri nu se pot rezolva trimițând prin poștă o scrisoare frumoasă n.r.).

Și pentru ca asemănarea cu politichia mioritică să fie și mai accentuată, a intrat în scenă șefa pe Alberta a Federației Canadiene a Întreprinzătorilor Independenți (un fel de patronat al IMM-urilor), Amber Ruddy, care a declarat că hotărârea aprobată miercuri în Consiliul Local Calgary este doar o gură de oxigen pe termen scurt, în cazul în care chiar va fi pusă în aplicare. “Această inițiativă îi va ajuta, într-adevăr, pe micii întreprinzători să supraviețuiască anului electoral. And then what?” – s-a întrebat Amber Ruddy. Trebuie menționat că în 2017 se organizează alegeri locale, iar Naheed Nenshi dorește să candideze pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea Primăriei Calgary. 

Tags: impozite  imobile  calgary  
1042 vizite
Distribuie pe

Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Joi, 19 Aprilie 2018
Acolo nu-i ca la noi, că stai la terasă cu berea la pet ;))   continuare

În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Sambata, 31 Martie 2018
Nu e nevoie nici măcar de adeverință de la medic   continuare

Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Luni, 5 Martie 2018
Consumul laptelui nepasteurizat este nu doar interzis, ci chiar ilegal.   continuare

O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Sambata, 24 Februarie 2018
Capitalism în stil canadian   continuare

Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Duminica, 11 Februarie 2018
True story   continuare

Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Patine gratis pentru toată lumea!
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Am scăpat de vizele pentru Canada!!!
Cinci canadieni faimosi care au origini romanesti
Canadienii dezgheață drumurile cu zeamă de sfeclă roșie
Ce primești în Canada când mergi cu scuterul pe autostradă, iarna pe viscol? O mașină cadou!