Locale Altele
Marti, 12 Decembrie 2017
Marti, 12 Dec 2017
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Comparație: cum se impozitează micile afaceri la Satu Mare și cum sunt ajutați micii întreprinzători în Canada
Florin Răchitan  - Joi, 24 Noiembrie 2016

În timp ce la Satu Mare e încă în fază de proiect propunerea de reducere a impozitelor pe clădirile non-rezidențiale în care se desfășoară activități economice, după ce Consiliul Local s-a grăbit anul trecut să le majoreze până la cer, în celălalt capăt al lumii, Consiliul Local al orașului Calgary din provincia canadiană Alberta tocmai a aprobat un sprijin în valoare de 15 milioane de dolari pentru micii întreprinzători care se confruntă cu același fenomen al creșterii taxelor imobiliare.

Păstrând proporțiile, situațiile seamănă din multe puncte de vedere, doar că, în timp ce la Satu Mare impozitele au fost majorate în urma unei decizii birocratice neinspirate, făcută în grabă, fără o analiză serioasă în prealabil și fără consultarea celor direct afectați, cauzele creșterii taxelor în Calgary sunt cât se poate de economico-pragmatice, iar birocrații de acolo se străduiesc să găsească “portițe legislative” pentru a ajuta mediul local de business.

În timp ce în România se înregistrează, teoretic, pe baza datelor statistice, cea mai mare rată de creștere economică din Uniunea Europeană, imediat ce s-a simțit puțin din acest fenomen pozitiv și la Satu Mare – Zbang!!! Impozite crescute la valoarea maximă admisă de Codul Fiscal, adică 1,5% din valoarea impozabilă a clădirilor cu destinație mixtă (rezidențială și economică).

Efectele acestei “stoarceri” de bani a micilor întreprinzători care țin în spate o bună parte a economiei locale sătmărene nu au întârziat să apară. Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, Cosmin Rațiu, s-a plâns recent că mai mulți colegi au preferat să-și închidă cabinetele din Satu Mare și să se mute în străinătate sau în orașele vecine din regiune, deoarece chiar și la Cluj sunt taxe imobiliare mai mici. Cei care au rămas plătesc sume exorbitante și nu e de mirare dacă se vor sătura, până la urmă. Pe masa consilierilor locali sătmăreni se află acum o propunere de scădere la jumătate a acestor taxe, dar chiar și așa ele vor rămâne cele mai mari din regiune.

În același timp, tot teoretic, Canada se află în recesiune economică sau în cel mai bun caz în stagnare, din cauza crizei prețului petrolului la nivel mondial (aceasta fiind una dintre principalele țări producătoare de petrol din lume), dar și din cauza politicilor economice ale guvernului liberal condus de Justin Trudeau, care sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire (noa bine, cu acordul CETA ne-au fraierit, dar asta e altă poveste n.r.).

Cea mai crunt lovită de criza petrolului este chiar provincia Alberta, fiindcă cea mai mare parte a exploatațiilor petroliere ale Canadei se află în Nordul Arctic al acestei provincii, pe o suprafață cât teritoriul României.

Calgary fiind capitala economică a provinciei Alberta, a resimțit din plin în ultimii doi ani recesiunea. Scăderea veniturilor marilor companii petroliere care-și au sediile în zgârie-norii din centrul orașului a dus, inevitabil, la scăderea sumelor încasate ca impozite la bugetul local, ceea ce a cauzat o “gaură” financiară pe care administrația locală nu are idee cum s-o umple, iar localnicii trebuie să se obișnuiască cu un standard de viață și servicii publice mai austere, ceea ce era de neimaginat în urmă cu doi ani.

Deja un sfert din spațiile de birouri din centrul orașului sunt goale, deoarece firmele mici nu și-au mai permis să plătească sumele mari pentru chirii, utilități și impozite, iar potrivit raționamentului capitalist, banii care lipsesc astfel din bugetul orașului trebuie recuperați cumva de altundeva. Doar că administrarea unui oraș sau guvernarea unei țări nu trebuie să se bazeze neapărat și mereu pe raționamentul capitalist.

Așa s-au gândit și consilierii locali din Calgary, care votaseră anterior “înghețarea” taxelor și impozitelor locale pentru anul 2017, doar că o reglementare federală, aprobată de Guvernul Trudeau, le-a anulat dintr-un condei această inițiativă nobilă prin care doreau să vină în sprijinul micilor întreprinzători. Practic, s-au schimbat criteriile de evaluare a imobilelor, astfel că deși impozitele nu au crescut la nivel local, a crescut valoarea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă că micii întreprinzători care au diverse ateliere, cafenele, restaurante, cabinete medicale etc. în suburbiile orașului Calgary trebuie să plătească mai mulți bani sub formă de taxe și impozite, iar asta ar fi dus la o situație foarte asemănătoare cu cea din Satu Mare.

Doar că acolo nu e Satu Mare! Între două festivaluri de muzică, un consilier local hipster de acolo, Evan Woolley (un fel de Butka Gergo de-al lor) a insistat cu un proiect de hotărâre pentru sprijinirea concretă a micilor afaceri din suburbii.

Astfel, după ce la începutul anului i-a fost respins un proiect în care propunea scutirea de impozite pe doi ani a unor firme mici și mijlocii, ceea ce ar fi produs o pagubă de 60 milioane de dolari în bugetul orașului, după îndelungi negocieri cu primarul Naheed Nenshi, în ședința de miercuri a Consiliului Local s-a votat în unanimitate acordarea unui sprijin financiar de 15 milioane de dolari micilor întreprinzători.

Banii urmează să fie alocați din fondul de rezervă al orașului, chiar dacă nimeni nu știe încă exact cum anume se poate face această mișcare din punct de vedere birocratic și juridic, deoarece bineînțeles că există și acolo funcționari din tot felul de comitete și comiții care vin cu duma arhicunoscută pe plaiurile noastre: “Nu avem bază legală, deoarece Legea număru etc. etc. …”!

Cel mai probabil, ajutorul aprobat miercuri va consta în scutiri de taxe și impozite pentru unele firme, iar pierderile înregistrate astfel la bugetul local vor fi acoperite din cele 15 milioane de dolari scoase din fondul de rezervă.

Administrația orașului mai trebuie să treacă, însă, de un hop. Nu mai puțin de 40% din impozitele locale îl reprezintă taxele provinciale, adică aproape jumătate din bani trebuie să ajungă la guvernul provincial din capitala Edmonton, iar actualului premier al provinciei Alberta, Rachel Notley, nici nu-i trece prin gând să renunțe la acești bani acordând scutiri de taxe.

Inspirându-se parcă din politica românească, primarul Naheed Nenshi a anunțat că-i va scrie premierului Rachel Notley o scrisoare în care o să o roage să ia exemplul Consiliului Local Calgary și să aprobe o măsură asemănătoare și la nivel provincial (Este vrăjeala tipică a politicienilor care abuzează de naivitatea și cunoștințele superficiale ale cetățenilor despre cum funcționează administrația publică, deoarece e evident că asemenea lucruri nu se pot rezolva trimițând prin poștă o scrisoare frumoasă n.r.).

Și pentru ca asemănarea cu politichia mioritică să fie și mai accentuată, a intrat în scenă șefa pe Alberta a Federației Canadiene a Întreprinzătorilor Independenți (un fel de patronat al IMM-urilor), Amber Ruddy, care a declarat că hotărârea aprobată miercuri în Consiliul Local Calgary este doar o gură de oxigen pe termen scurt, în cazul în care chiar va fi pusă în aplicare. “Această inițiativă îi va ajuta, într-adevăr, pe micii întreprinzători să supraviețuiască anului electoral. And then what?” – s-a întrebat Amber Ruddy. Trebuie menționat că în 2017 se organizează alegeri locale, iar Naheed Nenshi dorește să candideze pentru al treilea mandat consecutiv la conducerea Primăriei Calgary. 

Tags: impozite  imobile  calgary  
912 vizite
Distribuie pe

Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Sambata, 18 Noiembrie 2017
Credeți că inscripțiile bilingve sau multilingve din Transilvania sunt solicitări exagerate ale minorităților etnice?   continuare

Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Luni, 13 Noiembrie 2017
Poveste de dragoste care musai va trebui ecranizată la Hollywood!   continuare

Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Joi, 12 Octombrie 2017
El zice că muzica-i viața lui, dar nobody fuckin’ cares.   continuare

Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Joi, 5 Octombrie 2017
Nici nu trebuie să coboare din mașină   continuare

Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Miercuri, 27 Septembrie 2017
Îi roagă politicos să părăsească proprietatea - VIDEO   continuare

O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac
Am scăpat de vizele pentru Canada!!!
Cinci canadieni faimosi care au origini romanesti
Canadienii dezgheață drumurile cu zeamă de sfeclă roșie
Ce primești în Canada când mergi cu scuterul pe autostradă, iarna pe viscol? O mașină cadou!
Pentru a respecta drepturile trans-sexualilor, se interzice El sau Ea
Casă de vânzare, construită fix pe granița dintre SUA și Canada
Se plâng hipsterii sătmăreni că n-au pe unde umbla cu bițigli?
O adolescentă a chemat Poliția, plângându-se că părinții au obligat-o să petreacă vacanța în familie
Sute de refugiați fug din SUA în Canada, de când Trump a devenit președinte
Scandal în Canada din cauza unei șepci cu mesaj pro-Trump
Poliția unui orășel canadian îi amenință cu muzică de Nickelback pe șoferii beți la volan
Tânărul premier al Canadei, luat la mișto pentru un neinspirat mesaj de condoleanțe la moartea lui Fidel Castro
Inventatorul canadian al Pizza Hawaii a murit, dar pe Internet continuă dezbaterea „Ananas pe pizza sau nu”!
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Doi băieți canadieni au trecut fraudulos granița în SUA, la vânătoare de pokemoni
Marele scandal al căcatului de câine de la Toronto
Au mărit taxa la bere!
Noa ghici care diasporă nu are voie să voteze la alegerile din patrie?
Un oraș canadian va folosi capre pe post de “mașini de tuns păpădia”