Brian DuMoulin, un pensionar cu dublă cetățenie, canadiană și americană, are multă bătaie de cap în ultima vreme cu vânzarea casei sale, construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea exact pe granița dintre cele două patrii ale sale.
La vremea respectivă nimeni nu s-a gândit că odată aceasta ar putea fi o problemă, astfel că întreaga comunitate de frontieră a fost construită și dezvoltată ca un tot unitar, granița fiind doar o linie trasată pe hartă, ce desparte oficial orășelele Derby din statul american Vermont și Stanstead din provincia canadiană Quebec.
Situația era atât de relaxată în ultimele secole, încât nu doar întreaga infrastructură a celor două orășele este interconectată, dar și clădirea bibliotecii a fost construită intenționat chiar pe linia de graniță, având câte-o jumătate de suprafață în fiecare dintre cele două țări, tocmai pentru a servi ca simbol al unității comunității și al accesului liber la cultură de pe fiecare parte a graniței.
Noa, de când cu 11 Septembrie și, mai ales, de când cu criza “refugiaților” care trec ilegal granița în Canada după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, lucrurile au devenit un pic mai complicate, iar autoritățile vamale din ambele țări se chinuie să introducă noi măsuri de securitate menite, practic, să închidă granița.
De-a lungul liniei de demarcație au apărut borne, garduri sau uriașe vaze de flori, care împiedică circulația autovehiculelor pe străzile care până acum erau deschise tuturor locuitorilor comunității.
Nici oamenii nu mai au voie să treacă liber peste linia de demarcație. Dacă au treabă pe vreo stradă vecină, trebuie să treacă mai întâi pe la un punct de control al polițiștilor de frontieră care, de-altfel, patrulează în permanență pe străzi.
Chiar și ușa de intrare dinspre Canada a vechii biblioteci a fost închisă cu lacăt, dar cititorilor canadieni li se permite, totuși, să ocolească clădirea pe un traseu marcat, sub privirile vigilente ale polițiștilor de frontieră, și să intre pe ușa dinspre partea americană.
În aceste condiții, pentru Brian DuMoulin a devenit un adevărat coșmar să-și vândă casa, fiindcă nimeni nu vrea să-și complice viața locuind într-o zonă în care ar fi nevoit mereu să se legitimeze chiar dacă ar vrea să doar să tundă gazonul de pe peluza din fața clădirii.
În fotografia de mai jos, Brian DuMoulin stă pe treapta pridvorului casei sale, care se află în Vermont, în timp ce soția sa stă chiar lângă borna de frontieră, cu un picior în Quebec. Din această poză se vede foarte clar că, practic, trebuie să treacă în statul vecin chiar și numai dacă vrea să aibă grijă de tuia din fața casei sale.
Noroc că autoritățile de ambele părți ale frontierei sunt destul de “flexibile” în această situație și, cunoscând cuplul de ani de zile, le permit să umble liber prin curtea lor din fața casei, cu condiția să nu treacă dincolo de gărdulețul ce le desparte terenul de strada principală a orășelului canadian.
Totuși, a fost o situație în care cei doi pensionari au trebuit să dea explicații: un agent al poliției de frontieră canadiene, proaspăt delegat în zonă, nu-i cunoștea pe cei doi și i-a somat să se legitimeze în timp ce discutau cu un vecin de-al lor de dincolo de gard și în mod evident intraseră câțiva metri pe teritoriul canadian. A fost nevoie de o jumătate de oră de explicații și proceduri, inclusiv telefoane la superiorii ierarhici ai agentului, ca să se clarifice situația.