Locale Altele
Duminica, 18 Noiembrie 2018
Dum, 18 Nov 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Guvernul liberal canadian plătește despăgubiri de 10 milioane dolari unui terorist islamist, deoarece ”nu i-au respectat drepturile cetățenești”
Florin Răchitan  - Sambata, 8 Iulie 2017

Scandalul săptămânii în Canada a izbucnit în jurul înțelegerii secrete pe care a încheiat-o Guvernul de la Ottawa condus de premierul Justin Trudeau cu un tânăr islamist acuzat de terorism, Omar Khadr, cetățean canadian, în urma căreia acesta ar fi încasat deja 10,5 milioane de dolari.

Povestea vieții lui Omar Khadr și etapele prin care s-a ajuns la această înțelegere secretă se potrivesc unui film de Hollywood, în care s-ar regăsi toate aspectele ”luptei împotriva terorismului” ce a caracterizat lumea noastră după 11 Septembrie 2001.

În momentul invaziei americane în Afganistan, Omar Khadr era un băiat în vârstă de 15 ani și trăia de mic copil împreună cu familia sa, cetățeni canadieni de origine egipteană și palestiniană,  ba în Afganistan, ba în Pakistan, cu vizite lungi și dese la rudele ”de acasă”.

Oficial, tatăl său lucra în Afganistan pentru diferite organizații neguvernamentale cu activități de caritate încă de pe vremea războiului împotriva sovieticilor, dar în realitate era ”soldat” în organizația Al-Qaeda și îl cunoștea personal pe Ossama bin Laden.

Fiul său l-a urmat în această ”carieră” de la o vârstă fragedă, fiind pregătit și antrenat pentru luptă alături de ceilalți combatanți ai organizației teroriste. Așa se face că în timpul unui raid al americanilor împotriva unei ferme care s-a dovedit a fi depozit de arme și muniție al islamiștilor, adolescentul Omar Khadr a fost prins într-un schimb brutal de focuri și, la un moment dat, a aruncat o grenadă spre un grup de soldați americani care au trecut pe lângă el, crezându-l mort.

Șrapnelele grenadei au rănit mai mulți soldați și l-au ucis pe sanitarul Cristopher Speer. Un alt soldat a reușit să-l neutralizeze pe Khadr, rănindu-l după ce a tras în el mai multe gloanțe. Totuși, acesta a scăpat cu viață, datorită intervenției de urgență a unui alt sanitar și a transportării acestuia la un spital militar american, unde a trecut prin mai multe operații. El a fost salvat, deoarece soldaților americani le-a atras atenția faptul că băiatul vorbea ireproșabil în limba engleză, chiar fără accentul specific afganilor, și au intuit că ar putea fi un informator valoros.

După ce l-au pus pe picioare în spital, l-au transportat în temutul centru de detenție de la Guantanamo Bay, unde erau ținuți, fără procese și povești de-astea, cei mai înverșunați dușmani ai Americii, în condiții nu tocmai de Hotel Hilton ;))

Acolo l-au ținut nu mai puțin de 10 ani, timp în care au reușit să scoată din el ”cu tehnici specifice” informații prețioase despre rețeaua Al-Qaeda. A fost dus chiar în fața unui ”tribunal militar”, fiind judecat ca adult, în ciuda vârstei sale, iar inițial el a pledat vinovat în procesul ce i-a fost intentat pentru uciderea sanitarului Cristopher Speer, acțiunea sa fiind considerată act de terorism.

Între timp, autoritățile canadiene au fost informate că un cetățean de-al lor se află ”în custodia” americanilor, iar un agent al serviciilor secrete canadiene s-a și deplasat la Guantanamo Bay să-l interogheze, însă, în rest, nu s-au chinuit prea tare să-l scoată de acolo.  

Până la urmă, în perioada în care președintele Obama căuta fraeri state aliate care să preia măcar o parte a deținuților din Guantanamo Bay în urma protestelor hipsterilor din lumea întreagă împotriva condițiilor de detenție de acolo, Omar Khadr a fost transferat într-o înschsoare de maximă securitate din Canada, cu condiția să-și ispășească pedeapsa de 8 ani pe care a primit-o de la tribunalul militar american, peste cei zece ani pe care i-a petrecut deja în pușcărie.

Atâta vreme cât la Ottawa a fost la putere guvernul conservator condus de fostul premier Stephen Harper această condiție a fost respectată, iar autorităților nici nu le-a trecut prin gând să-l elibereze mai repede pe micul terorist ”canadian”.

Imediat cum au ajuns, însă, la putere liberalii lui Justin Trudeau au și început manevrele: editoriale lacrimogene și articole ”emoționante” într-o ”anumită parte a presei” (vorba lui Iliescu ;)), campanie pe Facebook cu Free Omar, colecte de fonduri organizate de diverse ONG-uri de ”apărare a drepturilor cetățenești” pentru plata unei eventuale cauțiuni, show-uri ale unor avocați care voiau să apară la televizor și să-și facă un titlu de glorie din apărarea Inamicului Public nr.1 al țării etc.

Toate acestea fiindcă, între timp, tânărul Omar ”s-a răzgândit”, a declarat că nu-și mai amintește nimic din lupta la care a participat în Afganistan, iar mărturiile pe care le-a făcut în fața tribunalului militar din Guantanamo Bay i-au fost smulse în urma numeroaselor torturi la care a fost supus.

Mai mult, un tribunal canadian a dat o sentință prin care acuza statul canadian  de nerespectarea celor mai elementare legi care l-ar fi obligat să-și proteje cetățenii în orice condiții, chiar și pe cei care ajung uneori la Guantanamo Bay. În tot acest timp, avocații lui Khadr se străduiau să induce în opinia publică ideea că acesta ar fi fost doar un biet ”copil-soldat”, adică o victimă a sistemului terorist islamist și, prin urmare, nu poate fi considerat responsabil pentru nici o crimă, pe care oricum nu o mai recunoaște.

Iar cireașa de pe tort a fost procesul intentat de Omar Khadr împotriva statului canadian, în care cerea despăgubiri de 20 milioane de dolari. Așa că noul guvern liberal nu numai ca l-a eliberat pe cauțiune în 2015, dar săptămâna trecută s-a aflat și de înțelegerea secretă perfectată între guvernanți și avocații lui Omar Khadr, pe baza căreia acestuia din urmă i-au fost aprobate despăgubiri în valoare de 10,5 milioane de dolari canadieni. Motivația Guvernului: un eventual proces de lungă durată și o eventuală sentință împotriva statului i-ar fi costat mult mai mult pe contribuabilii plătitori de taxe :))))))

Și ca să fie treaba sigură, plata a fost făcută imediat, banii au fost transferați rapid în contul lui Omar Khadr, de unde s-au și ”evaporat” deja în conturile diferitelor fundații de ”apărare a drepturilor cetățenești”, pentru ca, în eventualitatea unui apel în instanță, autoritățile să se afle în imposibilitatea de a recupera vreodată banii.

Asta s-a aflat în momentul în care avocații văduvei sanitarului Cristopher Speer au încercat să blocheze legal tranzacția, cu speranța că măcar o parte din acești bani ar putea ajunge cumva la văduvă, în urma unui proces separat. Ghinion! Văduva nu primește nimic.

”Dezgustător!” – a exclamat fostul premier Stephen Harper.

Tags: omar khadr  despagubire  canada  
2166 vizite
Distribuie pe

Welcome to Canada! Video viral cu doi copii refugiați din Eritreea bucurându-se de prima ninsoare din viața lor.
Marti, 13 Noiembrie 2018
Un filmuleț înregistrat sâmbăta trecută într-o suburbie a orașului Toronto a devenit viral în toată Canada, fiind expresia perfectă a ospitalității și a bucuriei vieții specifice acestei țări.   continuare

Canada a legalizat Marijuana
Miercuri, 17 Octombrie 2018
Canada este a doua țară din lume după... Uruguay care legalizează consumul de marijuana în scop recreațional, printr-o lege care a intrat în vigoare la miezul nopții de marți spre miercuri.   continuare

Încet-încet se termină vrăjeala și în Canada! Hipsterii au pierdut cele mai mari provincii.
Marti, 2 Octombrie 2018
După ce în această vară, cetățenii din cea mai populată și mai bogată provincie, Ontario, l-au ales în fruntea guvernului lor provincial pe Doug Ford, considerat a fi un fel de Donald Trump al Canadei, luni a fost rândul celei de-a doua provincii ca mărime și importanță, Quebec-ul francofon, să transmită un mesaj cât se poate de clar prin victoria zdrobitoare a unei formațiuni politice tinere împotriva liberalilor care au guvernat acolo în ultimii 15 ani.   continuare

Bilingvism și politică în Canada. Aproape ca-n Transilvania.
Marti, 4 Septembrie 2018
Ardelenilor, în general, și sătmărenilor, în special, nu le este necunoscut ”factorul etnic” de care profită din când în când unii politicieni dornici să obțină sau să păstreze puterea în cadrul comunităților multiculturale specifice regiunii noastre, dar acest fenomen se manifestă surprinzător de frecvent și în zone mai dezvoltate și mai ”civilizate” ale lumii, precum Canada.   continuare

Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Sambata, 25 August 2018
Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect