Locale Altele
Luni, 20 August 2018
Luni, 20 Aug 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Florin Răchitan  - Sambata, 18 Noiembrie 2017

Credeți că inscripțiile bilingve sau multilingve din Transilvania sunt solicitări exagerate ale minorităților etnice?

Ultimele revendicări ale triburilor indigene din Canada, exprimate în spiritul politically correct al diversității culturale, arată că veșnicele dispute despre ”cine au fost primii în Ardeal” sunt glume depășite ;))

Nu mai demult de săptămâna trecută, bunăoară, conducerea unui trib Sioux din Alberta a înaintat o petiție guvernului provincial prin care solicită schimbarea denumirii mai multor localități și zone geografice din partea de Sud a acestei provincii, prin folosirea unor toponime care să reflecte denumirile tradiționale sub care sunt cunoscute aceste locuri în limba indigenilor din zonă.

Ei au cerut inclusiv redenumirea orașului Calgary, principala metropolă a provinciei, în Wichispa Oyade, ceea ce în traducere liberă înseamnă aproximativ ”Orașul de lângă râu”, cu referire la râul botezat Elbow de către primii coloniști europeni care au pus bazele orașului pe malurile acestuia.

Și mai tare a fost reacția unui alt șef de trib, reprezentantul comunității Piikani, care în cursul acestei săptămâni i-a trimis o scrisoare direct primarului orașului Calgary, Naheed Nenshi, cerându-i acestuia să ignore revendicările tribului Sioux, deoarece nu ei, ci Piikanii au fost primii în regiunea respectivă, deci numai ei au dreptul să solicite schimbarea numelui orașului.

El a argumentat foarte ”științific”, arătând că expresia ”din vremuri imemoriale”, care descrie de obicei perioada în care spațiul respectiv a fost locuit de oameni, se referă la o epocă ce se întinde pe cel puțin 6.000 de ani, ei susținând că au atât dovezi materiale, cât și imateriale, pentru a proba faptul că tribul lor a locuit acolo în tot acest timp.

Dovezile materiale constă în petroglife sau picturi rupestre, altare sau structuri de piatră asemănătoare cu cea de la Stonehenge, iar cele imateriale sunt miturile, simbolurile, tradițiile și toate povestirile transmise pe cale orală, din generație în generație, de către membrii tribului.

Șeful tribului Piikani susține că Sioux au ajuns mult mai târziu pe acele meleaguri, așa că nu au nici un drept să ceară botezarea vreunui oraș cu nume în limba lor. În schimb, Piikanii au propus și ei un nume tradițional al lor pentru orașul Calgary: Mohkinstsis-aka-piyosis, adică ”Multe case lângă râu”, referindu-se, bineînțeles, la aceleași clădiri ridicate de primii coloniști europeni.

Stăpânindu-și zâmbetele, primarul Naheed Nenshi a dat un răspuns politically correct, așa cum trebuie, declarând că e puțin probabil ca schimbarea numelui orașului Calgary să se materializeze concret, însă inițiativele triburilor indigene aduc o lumină nouă asupra istoriei străvechi a primilor locuitori ai provinciei Alberta, aspect ce merită supus dezbaterii specialiștilor și publicului larg, acordând respectul cuvenit moștenirii culturale a Primelor Națiuni.

Cu o învățătură din tot acest scandal pot să rămână și locuitorii regiunii noastre de la margine de Balcani: ungurii cu cei 1.000 de ani ai lor sau dacii cu cei 2.000 de ani ai lor se pot ascunde pe lângă triburile care urmăresc turmele de bizoni de cel puțin 6.000 de ani prin preeria nord-americană ;))

Tags: triburi  indigeni  nume  calgary  
10927 vizite
Distribuie pe

O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect
Joi, 2 August 2018
Ceea ce la noi e lanul de rapiță pentru pițipoance dornice de poze pe Instagram, în Canada sunt câmpiile cu floarea soarelui, iar niște fermieri din provincia Ontario au făcut greșeala vieții lor când i-au invitat pe hipsteri să-și facă poze trendy pe pământurile lor.   continuare

Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Miercuri, 27 Iunie 2018
O micuță pasăre migratoare a dat peste cap întregul program al celui mai mare festival de blues din Canada.   continuare

La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Sambata, 2 Iunie 2018
Suntem după Nigeria și India la imigrarea în Canada, de când s-au ridicat vizele   continuare

Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Joi, 19 Aprilie 2018
Acolo nu-i ca la noi, că stai la terasă cu berea la pet ;))   continuare

În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Sambata, 31 Martie 2018
Nu e nevoie nici măcar de adeverință de la medic   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac
Am scăpat de vizele pentru Canada!!!