Locale Altele
Miercuri, 18 Iulie 2018
Mie, 18 Iul 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Florin Răchitan  - Joi, 4 Ianuarie 2018

Ne amintim cu toții ce griji își făceau ”societatea civilă”, unele forțe politice și, culmea, unele sindicate din România în momentul în care Guvernul a anunțat creșterea salariului minim pe economie.

Ecourile ”îngrijorărilor” cu privire la sustenabilitatea măsurilor sociale pe fondul evoluției economice a scumpei noastre țărișoare se simt până în ziua de azi, iar vârfurile de lance ale mișcării #rezist, IT-iștii, care au beneficiat și până acum de scutiri de impozite pe veniturile realizate, solicită și se pare că vor primi ajutoare de la stat pentru a compensa ”pierderile” suferite de patronii companiilor de profil în urma majorării salariului minim pe economie. În caz contrar, amenință că își vor lua zborul spre țări mai civilizate, ca de exemplu Canada.

Noa, ia să vedem ce se întâmplă în Canada într-o asemenea situație! Primul scandal al noului an în țara frunzei de arțar a izbucnit în urma publicării în presă a scrisorii trimise de moștenitorii co-fondatorului celui mai mare lanț autohton de restaurante, Tim Hortons, prin care îi anunțau pe angajații a două asemenea restaurante din orașul Cobourg/Ontario că, din cauza recentei majorări a salariului minim în provincia respectivă, sunt nevoiți să le taie din beneficiile  financiare.

Angajaților li s-a pus în vedere că patronii nu le vor mai plăti pauzele de masă, așa cum se întâmpla până acum, și vor acoperi doar mai puțin de jumătate din asigurările lor de sănătate, respectiv de tratamente dentare.

În baza unei decizii a guvernului provincial, salariile minime din Ontario cresc în acest an de la 11,60 dolari la 14 dolari pe oră, iar patronatele au început să se plângă încă de când au auzit vestea, la sfârșitul anului trecut, însă, spre deosebire de România, acolo dacă societatea civilă sau partidele politice s-ar alătura corului plângăcioșilor în asemenea cazuri, atunci și-ar putea lua adio de la donații sau voturi în următoarele alegeri.

Asta în condițiile în care economia Canadei se află mai degrabă în stagnare decât în creștere, fiind puternic afectată de criza prețului petrolului la nivel mondial, hatârurile președintelui american Donald Trump în relațiile economice bilaterale, dar și de măsurile neinspirate sau ipocrite ale propriului guvern liberal condus de frumușelul Justin Trudeau.

Patronii firmelor mici și mijlocii, mai cu seamă partenerii unor afaceri de franciză cum e și rețeaua Tim Hortons, s-au tot plâns și au anunțat că vor fi nevoiți să mai taie din drepturile salariale deja câștigate de angajații lor, pentru a păstra profitabilitatea firmelor și a nu concedia oameni, însă imediat ce scrisoarea cu pricina a ajuns pe rețelele de socializare, s-a declanșat iadul.

Susținătorii angajaților de la Tim Hortons, de ordinul milioanelor, s-au mobilizat și au amenințat că vor boicota cele două restaurante din Cobourg, dar chiar și alte restaurante ale lanțului de pe tot cuprinsul Canadei, dacă patronii se ating de salariile lor.

Potrivit ultimelor informații, înainte ca amenințările să fie puse în practică, patronii celor două restaurante, ca niște adevărați capitaliști cărora le-a picat în brațe moștenirea de la tăticu, au făcut pasul înapoi și au anunțat că își vor asuma eventuala scădere a profitului, dar vor păstra toate beneficiile salariale ale angajaților. Se pare că au renunțat să zboare în această iarnă cu avionul privat în Bahamas și au preferat să cumpere doar bilete la clasa Business într-un avion în care se îmbarcă toți ”țăranii” ;))


Tags: salariu  minim  canada  tim hortons  
12128 vizite
Distribuie pe

Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Miercuri, 27 Iunie 2018
O micuță pasăre migratoare a dat peste cap întregul program al celui mai mare festival de blues din Canada.   continuare

La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Sambata, 2 Iunie 2018
Suntem după Nigeria și India la imigrarea în Canada, de când s-au ridicat vizele   continuare

Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Joi, 19 Aprilie 2018
Acolo nu-i ca la noi, că stai la terasă cu berea la pet ;))   continuare

În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Sambata, 31 Martie 2018
Nu e nevoie nici măcar de adeverință de la medic   continuare

Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Luni, 5 Martie 2018
Consumul laptelui nepasteurizat este nu doar interzis, ci chiar ilegal.   continuare

Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Patine gratis pentru toată lumea!
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac
Am scăpat de vizele pentru Canada!!!
Cinci canadieni faimosi care au origini romanesti