Locale Altele
Miercuri, 17 Ianuarie 2018
Mie, 17 Ian 2018
Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Florin Răchitan  - Joi, 4 Ianuarie 2018

Ne amintim cu toții ce griji își făceau ”societatea civilă”, unele forțe politice și, culmea, unele sindicate din România în momentul în care Guvernul a anunțat creșterea salariului minim pe economie.

Ecourile ”îngrijorărilor” cu privire la sustenabilitatea măsurilor sociale pe fondul evoluției economice a scumpei noastre țărișoare se simt până în ziua de azi, iar vârfurile de lance ale mișcării #rezist, IT-iștii, care au beneficiat și până acum de scutiri de impozite pe veniturile realizate, solicită și se pare că vor primi ajutoare de la stat pentru a compensa ”pierderile” suferite de patronii companiilor de profil în urma majorării salariului minim pe economie. În caz contrar, amenință că își vor lua zborul spre țări mai civilizate, ca de exemplu Canada.

Noa, ia să vedem ce se întâmplă în Canada într-o asemenea situație! Primul scandal al noului an în țara frunzei de arțar a izbucnit în urma publicării în presă a scrisorii trimise de moștenitorii co-fondatorului celui mai mare lanț autohton de restaurante, Tim Hortons, prin care îi anunțau pe angajații a două asemenea restaurante din orașul Cobourg/Ontario că, din cauza recentei majorări a salariului minim în provincia respectivă, sunt nevoiți să le taie din beneficiile  financiare.

Angajaților li s-a pus în vedere că patronii nu le vor mai plăti pauzele de masă, așa cum se întâmpla până acum, și vor acoperi doar mai puțin de jumătate din asigurările lor de sănătate, respectiv de tratamente dentare.

În baza unei decizii a guvernului provincial, salariile minime din Ontario cresc în acest an de la 11,60 dolari la 14 dolari pe oră, iar patronatele au început să se plângă încă de când au auzit vestea, la sfârșitul anului trecut, însă, spre deosebire de România, acolo dacă societatea civilă sau partidele politice s-ar alătura corului plângăcioșilor în asemenea cazuri, atunci și-ar putea lua adio de la donații sau voturi în următoarele alegeri.

Asta în condițiile în care economia Canadei se află mai degrabă în stagnare decât în creștere, fiind puternic afectată de criza prețului petrolului la nivel mondial, hatârurile președintelui american Donald Trump în relațiile economice bilaterale, dar și de măsurile neinspirate sau ipocrite ale propriului guvern liberal condus de frumușelul Justin Trudeau.

Patronii firmelor mici și mijlocii, mai cu seamă partenerii unor afaceri de franciză cum e și rețeaua Tim Hortons, s-au tot plâns și au anunțat că vor fi nevoiți să mai taie din drepturile salariale deja câștigate de angajații lor, pentru a păstra profitabilitatea firmelor și a nu concedia oameni, însă imediat ce scrisoarea cu pricina a ajuns pe rețelele de socializare, s-a declanșat iadul.

Susținătorii angajaților de la Tim Hortons, de ordinul milioanelor, s-au mobilizat și au amenințat că vor boicota cele două restaurante din Cobourg, dar chiar și alte restaurante ale lanțului de pe tot cuprinsul Canadei, dacă patronii se ating de salariile lor.

Potrivit ultimelor informații, înainte ca amenințările să fie puse în practică, patronii celor două restaurante, ca niște adevărați capitaliști cărora le-a picat în brațe moștenirea de la tăticu, au făcut pasul înapoi și au anunțat că își vor asuma eventuala scădere a profitului, dar vor păstra toate beneficiile salariale ale angajaților. Se pare că au renunțat să zboare în această iarnă cu avionul privat în Bahamas și au preferat să cumpere doar bilete la clasa Business într-un avion în care se îmbarcă toți ”țăranii” ;))


Tags: salariu  minim  canada  tim hortons  
946 vizite
Distribuie pe

Patine gratis pentru toată lumea!
Duminica, 14 Ianuarie 2018
Consiliul Local din Toronto propune acces liber pe toate patinoarele   continuare

În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Luni, 18 Decembrie 2017
La Satu Mare încă e voie Poftiți/Tessek   continuare

Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Sambata, 18 Noiembrie 2017
Credeți că inscripțiile bilingve sau multilingve din Transilvania sunt solicitări exagerate ale minorităților etnice?   continuare

Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Luni, 13 Noiembrie 2017
Poveste de dragoste care musai va trebui ecranizată la Hollywood!   continuare

Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Joi, 12 Octombrie 2017
El zice că muzica-i viața lui, dar nobody fuckin’ cares.   continuare

O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac
Am scăpat de vizele pentru Canada!!!
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Cinci canadieni faimosi care au origini romanesti
Canadienii dezgheață drumurile cu zeamă de sfeclă roșie
Ce primești în Canada când mergi cu scuterul pe autostradă, iarna pe viscol? O mașină cadou!
Pentru a respecta drepturile trans-sexualilor, se interzice El sau Ea
Casă de vânzare, construită fix pe granița dintre SUA și Canada
Guvernul liberal canadian plătește despăgubiri de 10 milioane dolari unui terorist islamist, deoarece ”nu i-au respectat drepturile cetățenești”
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
Se plâng hipsterii sătmăreni că n-au pe unde umbla cu bițigli?
O adolescentă a chemat Poliția, plângându-se că părinții au obligat-o să petreacă vacanța în familie
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Sute de refugiați fug din SUA în Canada, de când Trump a devenit președinte
Scandal în Canada din cauza unei șepci cu mesaj pro-Trump
Poliția unui orășel canadian îi amenință cu muzică de Nickelback pe șoferii beți la volan
Tânărul premier al Canadei, luat la mișto pentru un neinspirat mesaj de condoleanțe la moartea lui Fidel Castro
Inventatorul canadian al Pizza Hawaii a murit, dar pe Internet continuă dezbaterea „Ananas pe pizza sau nu”!