Locale Altele
Vineri, 19 Octombrie 2018
Vin, 19 Oct 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Florin Răchitan  - Duminica, 11 Februarie 2018

O gâlceavă între două provincii din Vestul Canadei a escaladat în ultimele zile într-un adevărat război economic, la care restul Canadei asistă cu un amestec de îngrijorare și amuzament, iar felul în care părțile implicate își dau, respectiv încasează pumni ”diplomatici” spune multe despre contextul politic și economic, dar și despre abordarea ”canadiană” a conflictelor.

Motivul ciondănelii îl contituie un controversat proiect de extindere a rețelei de conducte ce transportă țițeiul de la exploatațiile petroliere din Nordul provinciei Alberta către porturile de pe coasta Oceanului Pacific, adică peste Munții Stâncoși și teritoriul provinciei vecine British Columbia (BC).

Proiectul a fost susținut de conducerile politice anterioare ale celor două provincii vecine, deoarece în mod evident ar aduce beneficii economice uriașe nu doar pentru ele, ci și pentru întreaga Canada. Este nevoie de extinderea rețelei pentru a tripla capacitatea de transport a conductelor și pentru a face față, astfel, apetitului economiei chineze pentru petrolul canadian.

Tocmai de aceea, fostul premier al Canadei, Stephen Harper, originar din Alberta, a prioritizat proiectul Trans Mountain Pipeline, iar după mici ezitări la începutul mandatului, și actualul premier Justin Trudeau a declarat recent că extinderea conductelor este un proiect de interes național.

Doar că, între timp, în ambele provincii s-au schimbat conducerile, iar lucrurile s-au complicat. În Alberta a câștigat alegerile provinciale, pentru prima dată în ultimul secol, un partid considerat a fi ”socialist”, New Democrat Party (NDP), care a ajuns la guvernare cu o agendă foarte ”ecologistă” și axată pe exploatarea resurselor de energie regenerabilă în contextul crizei mondiale a prețului petrolului, din care tocmai încearcă să-și revină economia provinciei.

Cu toată lupta împotriva încălzirii globale, noul premier al provinciei Alberta, Rachel Notley, a înțeles repede că fără banii obținuți pentru petrolul din Nord nu va putea să mențină standardele de viață cu care s-au obișnuit alegătorii ei, așa că a lăsat-o mai moale cu poveștile hipsterești și a devenit o susținătoare chiar înfocată a proiectului Trans Mountain Pipeline (cunoscut și sub numele Kinder Morgan, după numele companiei care vrea să realizeze investiția uriașă, în valoare de aproape 7,5 miliarde dolari).

Nu demult, însă, la sfârșitului anului trecut, s-a schimbat și guvernul provinciei vecine British Columbia, unde, culmea, a ajuns la putere același NDP, deci colegii de partid ai lui Rachel Notley, însă aceștia nu ar fi putut să formeze o majoritate politică fără o alianță cu Partidul Verde, care, așa cum îi arată și numele, are o agendă ecologistă și a câștigat voturi tocmai datorită mesajelor electorale foarte Anti Trans Mountain Pipeline.

”Verzii” s-au jurat de la bun început că nu vor permite vecinilor din Alberta să instaleze nici măcar o țeavă pe teritoriul BC, justificându-și îndărătnicia cu teama de eventuale accidente sau deversări de produse petroliere ce ar putea să polueze mediul natural (de-altfel superb și foarte curat) din provincia lor.

După săptămâni de negocieri, în care au fost atinse puncte sensibile legate de principiile fundamentale care stau la baza Confederației Canadiene, respectiv limitele autonomiei fiecărei provincii și eventuala intervenție a guvernului federal, lucrurile au involuat în așa hal încât premierul Rachel Notley, exasperată de încăpățânarea vecinilor, a anunțat joi că va interzice toate importurile de vinuri din BC.

Măsura pare a fi amuzantă și pare o răzbunare infantilă, dar guvernanții din BC nu prea au avut chef de râs, deoarece ei știu foarte bine că Alberta este cea mai mare piață de desfacere pentru excelentele vinuri produse în podgoriile din British Columbia, fiind vorba de vânzări în valoare totală de 70 milioane dolari anual.

Mai mult, gâlceava a creat un adevărat val de isterie ”șovină” anti-BC în opinia publică din Alberta, fenomen care nu poate fi privit fără un zâmbet indulgent, oricât de serioasă ar fi problema. Prima ”victimă” a isteriei este lanțul american de restaurante fast-food Smashburger, care a comis ”blasfemia” de a vinde hamburgeri din carne de vită provenită din BC în restaurantele sale din Alberta, provincie cunoscută pentru calitatea extraordinară a cărnii vitelor crescute pe pășunile nesfârșite din prerie. E ca și cum oșenii din Turț ar bea țuică de zaibăr din Oltenia! ;)) Bravii albertani au decis să boicoteze restaurantele Smashburger, băgând panica în  patronii americani ;))

Luați prin surprindere de un asemenea boicot fără precedent în istoria Canadei, guvernanții din BC încă se gândesc cum să răspundă la ”neobrăzarea” vecinilor lor, dar nu prea le vine să boicoteze importul de carne de vită din Alberta, deoarece le plac și lor hamburgerii făcuți din carnea de cea mai bună calitate ;))

Albertanii, în schimb, chiar dacă le place și lor celebrul vin de desert Icewine produs în BC, se pare că nu vor suferi de sete și vor urma sfatul premierului lor, care i-a rugat ca data viitoare când vor mai comanda ceva de băut la restaurant să aleagă una dintre foarte gustoasele beri produse în Alberta:  




9338 vizite
Distribuie pe

Canada a legalizat Marijuana
Miercuri, 17 Octombrie 2018
Canada este a doua țară din lume după... Uruguay care legalizează consumul de marijuana în scop recreațional, printr-o lege care a intrat în vigoare la miezul nopții de marți spre miercuri.   continuare

Încet-încet se termină vrăjeala și în Canada! Hipsterii au pierdut cele mai mari provincii.
Marti, 2 Octombrie 2018
După ce în această vară, cetățenii din cea mai populată și mai bogată provincie, Ontario, l-au ales în fruntea guvernului lor provincial pe Doug Ford, considerat a fi un fel de Donald Trump al Canadei, luni a fost rândul celei de-a doua provincii ca mărime și importanță, Quebec-ul francofon, să transmită un mesaj cât se poate de clar prin victoria zdrobitoare a unei formațiuni politice tinere împotriva liberalilor care au guvernat acolo în ultimii 15 ani.   continuare

Bilingvism și politică în Canada. Aproape ca-n Transilvania.
Marti, 4 Septembrie 2018
Ardelenilor, în general, și sătmărenilor, în special, nu le este necunoscut ”factorul etnic” de care profită din când în când unii politicieni dornici să obțină sau să păstreze puterea în cadrul comunităților multiculturale specifice regiunii noastre, dar acest fenomen se manifestă surprinzător de frecvent și în zone mai dezvoltate și mai ”civilizate” ale lumii, precum Canada.   continuare

Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Sambata, 25 August 2018
Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.   continuare

O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect
Joi, 2 August 2018
Ceea ce la noi e lanul de rapiță pentru pițipoance dornice de poze pe Instagram, în Canada sunt câmpiile cu floarea soarelui, iar niște fermieri din provincia Ontario au făcut greșeala vieții lor când i-au invitat pe hipsteri să-și facă poze trendy pe pământurile lor.   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect