Locale Altele
Sambata, 15 Decembrie 2018
Sam, 15 Dec 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Florin Răchitan  - Sambata, 31 Martie 2018

Un proiect de lege introdus în dezbaterea parlamentului provinciei canadiene Nova Scotia redefinește drepturile și facilitățile de care beneficiază victimele violenței domestice conform standardelor legale din această țară.

Preocuparea pentru protejarea victimelor abuzurilor familiale s-a concretizat de mai multă vreme în prevederi legale care diferă de la o provincie la alta, dar noutatea inițiativei din provincia Nova Scotia constă în faptul că persoanele vizate ar urma să beneficieze de concediu neplătit de până la 16 săptămâni consecutive pe baza unei simple declarații pe proprie răspundere.

Inițiatorul legii, ministrul liberal al Muncii și Educației din guvernul provincial, Labi Kousoulis, a anunțat că persoanele care doresc să beneficieze de prevederile acesteia nu vor fi nevoite nici măcar să solicite vreo adeverință medicală pentru a face dovada unor eventuale răni suferite în cadru familial. Tot ce vor trebui să facă va fi să completeze un formular simplu, în care-și anunță angajatorii că doresc să beneficieze de concediu, fără a da detalii despre situația lor personală.

Angajatorilor le va fi interzis să solicite informații suplimentare și nu vor putea să-i dea afară pe angajații cu asemenea probleme, cel puțin nu în perioada concediului legal.

Ideea principală a legii este să asigure victimelor abuzurilor răgazul necesar pentru a-și pune ordine în viață, apelând la ajutorul autorităților și avocaților sau căutând un alt domiciliu, fără a-și face griji în legătură cu eventuala pierdere a locului de muncă din cauza problemelor personale.

Reprezentanții opoziției au criticat, însă, inițiativa legislativă, din motive oarecum de așteptat în funcție de culorile lor politice, iar argumentele lor reflectă cum nu se poate mai bine stadiul în care se află dezbaterea pe acest subiect în țara respectivă.

Pe de o parte, reprezentatul Partidului Conservator a remarcat ironic că, în ciuda garanțiilor liberalilor privind asigurarea stabilității economice pentru toți locuitorii provinciei, e destul de evident că un concediu neplătit de patru luni asigură orice numai stabilitate economică nu, pe de altă parte, reprezentantul NDP (un fel de partid socialist) a dus discuția la alt nivel: potrivit acestuia, asemenea concedii neplătite și-ar permite doar femeile albe din eșalonul superior al clasei de mijloc (upper middle class), în timp ce majoritatea femeilor aparținând minorităților etnice sau rasiale și care se regăsesc, de obicei, în clasele sociale inferioare, pur și simplu nu își permit să apeleze la un avocat, în caz de criză în familie, deoarece ar beneficia doar de concediu neplătit.

În replică, ministrul Labi Kousoulis a declarat că e conștient de faptul că legea e incompletă în această formă, dar deocamdată atât a putut să obțină în urma negocierilor cu patronatele și companiile de asigurări, urmând ca în viitor să completeze legea cu amendamente care să prevadă și plata unor sume pentru anumite perioade, chiar dacă nu pentru întregul concediu.

În prezent, guvernul federal, precum și guvernele provinciale din Manitoba și Ontario asigură cinci zile de concediu plătit în asemenea cazuri, provincia Alberta asigură doar zece zile de concediu neplătit, în timp ce Quebec plătește doar două zile, dar, în schimb, acordă cea mai lungă perioadă de concediu neplătit pentru victimele violenței în familie: o jumătate de an!

Tags: lege  violenta  familie  nova scotia  
8911 vizite
Distribuie pe


Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect