În timpul unei audieri în Parlamentul de la Ottawa, ministrul Imigrației, Ahmed Hussen, a anunțat că va impune o limită maximă a cererilor de azil pe care le pot depune cetățenii români care doresc să se stabilească în Canada.
”Din respect pentru relația dintre cele două țări”, ministrul nu a dezvăluit numărul maxim al cererilor care vor fi acceptate, însă a dat de înțeles că dacă această cifră va fi depășită, autoritățile canadiene vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru turiștii români.
Se pare că numărul cererilor de azil (primul pas oficial pentru imigrare) a explodat după ridicarea obligativității vizelor la 1 decembrie 2017, România situându-se în acest moment pe locul III în clasamentul țărilor care ”asigură” cel mai mare număr de imigranți în Canada, imediat după Nigeria și India, depășind chiar unele țări cu populație mult mai numeroasă, ca de exemplu China.
Potrivit unor surse guvernamentale, în primele șase luni de la ridicarea vizelor, mai mult de 1.000 de români au solicitat azil de la autoritățile canadiene, adică de aproape zece ori mai mulți decât într-un an întreg în perioada anterioară. Interesant este și faptul că, de exemplu, bulgarii nu au cerut mai multe acte de azil ca de obicei, deși vizele au fost ridicate și pentru ei tot în 1 decembrie 2017.
Măsura reintroducerii vizelor nu ar fi, însă o premieră istorică, deoarece la fel au pățit în trecut și mexicanii sau, mai recent, cehii, după un val uriaș de imigrare în Canada a etnicilor romi din Cehia, în 2009. Atunci a fost nevoie de patru ani ca autoritățile din cele două țări să găsească soluțiile potrivite pentru a opri ”invazia romă” și a ridica, din nou, obligativitatea vizelor pentru cetățenii cehi.