Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.
Se pare că primele rozătoare din această specie au ajuns pe continentul american în perioada descoperirii acestuia de către exploratorii europeni, șobolanii ascunzându-se în cămările cu provizii ale corăbiilor, supraviețuind, astfel, voiajului transatlantic gratuit. Așa cum era de așteptat s-au înmulțit și s-au răspândit cu repeziciune pe tot continentul, la fel cum s-a întâmplat acest fenomen în întreaga lume.
O hartă ce a făcut senzație în această săptămână pe rețelele sociale arată aria de răspândire a șobolanilor pe planetă. Singurele ”pete albe” în care șobolanii nu reușesc să supraviețuiască sunt, așa cum era de așteptat, zonele arctice, dar și o bucată destul de mare din partea superioară a Americii de Nord. Acolo e provincia Alberta, în Sud-Vestul Canadei.
Povestea deratizării provinciei începe în anii "50 ai secolului trecut și seamănă cu o operațiune militară în toată regula, cu întreaga populație civilă contribuind la ”efortul de război”.
Rozătoarele invadatoare ”forțau granițele” dinspre provincia vecină Saskatchewan, unde lanurile uriașe de cereale asigurau cel mai potrivit mediu pentru formarea unor adevărate colonii de șobolani, ce se răspândeau peste tot.
Autoritățile din Alberta au conceput un adevărat plan de război pentru a opri infiltrarea acestora pe teritoriul provinciei. Au stabilit o ”zonă de control” la hotarul cu provincia vecină, unde au așezat momeli cu otravă de șobolani cam peste tot, avertizând-i în acest sens pe localnici, care aveau, de asemenea, obligația stabilită printr-o lege locală să anunțe orice apariție a vreunui șobolan în zonă.
La fiecare alarmare intrau în acțiune patrulele formate din foști polițiști înarmați (la propriu), care nu ezitau să folosească puștile din dotare, dar și capcane sau chiar gaze toxice pentru a anihila orice semăna cu un șobolan.
Guvernul a distribuit gratuit otravă de șobolani întregii populații a provinciei, nu doar celei din zona de control și toți albertanii sunt instruiți periodic cum să așeze capcanele pentru șobolani.
Strategia este funcțională până în ziua de azi și, chiar dacă mai apar din când în când ”intruși” de peste graniță, patrulele au grijă ca aceștia să nu apuce să se înmulțească. De-altfel, orice apariție a vreunui șobolan pe teritoriul provinciei constituie breaking news pentru toată presa, care se ocupă de subiect zile întregi, cam ca și în cazul pestei porcine din România. Ultimul breaking news de acest fel a fost în 2012!
SURSA: Calgary Herald