Locale Altele
Miercuri, 26 Septembrie 2018
Mie, 26 Sept 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Florin Răchitan  - Sambata, 25 August 2018

Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.

Se pare că primele rozătoare din această specie au ajuns pe continentul american în perioada descoperirii acestuia de către exploratorii europeni, șobolanii ascunzându-se în cămările cu provizii ale corăbiilor, supraviețuind, astfel, voiajului transatlantic gratuit. Așa cum era de așteptat s-au înmulțit și s-au răspândit cu repeziciune pe tot continentul, la fel cum s-a întâmplat acest fenomen în întreaga lume.

O hartă ce a făcut senzație în această săptămână pe rețelele sociale arată aria de răspândire a șobolanilor pe planetă. Singurele ”pete albe” în care șobolanii nu reușesc să supraviețuiască sunt, așa cum era de așteptat, zonele arctice, dar și o bucată destul de mare din partea superioară a Americii de Nord. Acolo e provincia Alberta, în Sud-Vestul Canadei.

Povestea deratizării provinciei începe în anii "50 ai secolului trecut și seamănă cu o operațiune militară în toată regula, cu întreaga populație civilă contribuind la ”efortul de război”.

Rozătoarele invadatoare ”forțau granițele” dinspre provincia vecină Saskatchewan, unde lanurile uriașe de cereale asigurau cel mai potrivit mediu pentru formarea unor adevărate colonii de șobolani, ce se răspândeau peste tot.

Autoritățile din Alberta au conceput un adevărat plan de război pentru a opri infiltrarea acestora pe teritoriul provinciei. Au stabilit o ”zonă de control” la hotarul cu provincia vecină, unde au așezat momeli cu otravă de șobolani cam peste tot, avertizând-i în acest sens pe localnici, care aveau, de asemenea, obligația stabilită printr-o lege locală să anunțe orice apariție a vreunui șobolan în zonă.

La fiecare alarmare intrau în acțiune patrulele formate din foști polițiști înarmați (la propriu), care nu ezitau să folosească puștile din dotare, dar și capcane sau chiar gaze toxice pentru a anihila orice semăna cu un șobolan.

Guvernul a distribuit gratuit otravă de șobolani întregii populații a provinciei, nu doar celei din zona de control și toți albertanii sunt instruiți periodic cum să așeze capcanele pentru șobolani.

Strategia este funcțională până în ziua de azi și, chiar dacă mai apar din când în când ”intruși” de peste graniță, patrulele au grijă ca aceștia să nu apuce să se înmulțească. De-altfel, orice apariție a vreunui șobolan pe teritoriul provinciei constituie breaking news pentru toată presa, care se ocupă de subiect zile întregi, cam ca și în cazul pestei porcine din România. Ultimul breaking news de acest fel a fost în 2012!

SURSA: Calgary Herald

Tags: sobolani  alberta  canada  
1611 vizite
Distribuie pe

Bilingvism și politică în Canada. Aproape ca-n Transilvania.
Marti, 4 Septembrie 2018
Ardelenilor, în general, și sătmărenilor, în special, nu le este necunoscut ”factorul etnic” de care profită din când în când unii politicieni dornici să obțină sau să păstreze puterea în cadrul comunităților multiculturale specifice regiunii noastre, dar acest fenomen se manifestă surprinzător de frecvent și în zone mai dezvoltate și mai ”civilizate” ale lumii, precum Canada.   continuare

O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect
Joi, 2 August 2018
Ceea ce la noi e lanul de rapiță pentru pițipoance dornice de poze pe Instagram, în Canada sunt câmpiile cu floarea soarelui, iar niște fermieri din provincia Ontario au făcut greșeala vieții lor când i-au invitat pe hipsteri să-și facă poze trendy pe pământurile lor.   continuare

Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Miercuri, 27 Iunie 2018
O micuță pasăre migratoare a dat peste cap întregul program al celui mai mare festival de blues din Canada.   continuare

La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Sambata, 2 Iunie 2018
Suntem după Nigeria și India la imigrarea în Canada, de când s-au ridicat vizele   continuare

Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Joi, 19 Aprilie 2018
Acolo nu-i ca la noi, că stai la terasă cu berea la pet ;))   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O șoferiță s-a luat după indicațiile GPS și a ajuns cu mașina în lac