Locale Altele
Duminica, 20 Octombrie 2019
Dum, 20 Oct 2019
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Florin Răchitan  - Sambata, 25 August 2018

Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.

Se pare că primele rozătoare din această specie au ajuns pe continentul american în perioada descoperirii acestuia de către exploratorii europeni, șobolanii ascunzându-se în cămările cu provizii ale corăbiilor, supraviețuind, astfel, voiajului transatlantic gratuit. Așa cum era de așteptat s-au înmulțit și s-au răspândit cu repeziciune pe tot continentul, la fel cum s-a întâmplat acest fenomen în întreaga lume.

O hartă ce a făcut senzație în această săptămână pe rețelele sociale arată aria de răspândire a șobolanilor pe planetă. Singurele ”pete albe” în care șobolanii nu reușesc să supraviețuiască sunt, așa cum era de așteptat, zonele arctice, dar și o bucată destul de mare din partea superioară a Americii de Nord. Acolo e provincia Alberta, în Sud-Vestul Canadei.

Povestea deratizării provinciei începe în anii "50 ai secolului trecut și seamănă cu o operațiune militară în toată regula, cu întreaga populație civilă contribuind la ”efortul de război”.

Rozătoarele invadatoare ”forțau granițele” dinspre provincia vecină Saskatchewan, unde lanurile uriașe de cereale asigurau cel mai potrivit mediu pentru formarea unor adevărate colonii de șobolani, ce se răspândeau peste tot.

Autoritățile din Alberta au conceput un adevărat plan de război pentru a opri infiltrarea acestora pe teritoriul provinciei. Au stabilit o ”zonă de control” la hotarul cu provincia vecină, unde au așezat momeli cu otravă de șobolani cam peste tot, avertizând-i în acest sens pe localnici, care aveau, de asemenea, obligația stabilită printr-o lege locală să anunțe orice apariție a vreunui șobolan în zonă.

La fiecare alarmare intrau în acțiune patrulele formate din foști polițiști înarmați (la propriu), care nu ezitau să folosească puștile din dotare, dar și capcane sau chiar gaze toxice pentru a anihila orice semăna cu un șobolan.

Guvernul a distribuit gratuit otravă de șobolani întregii populații a provinciei, nu doar celei din zona de control și toți albertanii sunt instruiți periodic cum să așeze capcanele pentru șobolani.

Strategia este funcțională până în ziua de azi și, chiar dacă mai apar din când în când ”intruși” de peste graniță, patrulele au grijă ca aceștia să nu apuce să se înmulțească. De-altfel, orice apariție a vreunui șobolan pe teritoriul provinciei constituie breaking news pentru toată presa, care se ocupă de subiect zile întregi, cam ca și în cazul pestei porcine din România. Ultimul breaking news de acest fel a fost în 2012!

SURSA: Calgary Herald

Tags: sobolani  alberta  canada  
5946 vizite
Distribuie pe


Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Patine gratis pentru toată lumea!
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Ce face premierul Canadei când întreținerea reședinței sale oficiale e prea scumpă? Se mută într-o casă mai mică.
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada