Locale Altele
Marti, 22 Ianuarie 2019
Marti, 22 Ian 2019
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Șobolanii au invadat īntreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Florin Răchitan  - Sambata, 25 August 2018

Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.

Se pare că primele rozătoare din această specie au ajuns pe continentul american în perioada descoperirii acestuia de către exploratorii europeni, șobolanii ascunzându-se în cămările cu provizii ale corăbiilor, supraviețuind, astfel, voiajului transatlantic gratuit. Așa cum era de așteptat s-au înmulțit și s-au răspândit cu repeziciune pe tot continentul, la fel cum s-a întâmplat acest fenomen în întreaga lume.

O hartă ce a făcut senzație în această săptămână pe rețelele sociale arată aria de răspândire a șobolanilor pe planetă. Singurele ”pete albe” în care șobolanii nu reușesc să supraviețuiască sunt, așa cum era de așteptat, zonele arctice, dar și o bucată destul de mare din partea superioară a Americii de Nord. Acolo e provincia Alberta, în Sud-Vestul Canadei.

Povestea deratizării provinciei începe în anii "50 ai secolului trecut și seamănă cu o operațiune militară în toată regula, cu întreaga populație civilă contribuind la ”efortul de război”.

Rozătoarele invadatoare ”forțau granițele” dinspre provincia vecină Saskatchewan, unde lanurile uriașe de cereale asigurau cel mai potrivit mediu pentru formarea unor adevărate colonii de șobolani, ce se răspândeau peste tot.

Autoritățile din Alberta au conceput un adevărat plan de război pentru a opri infiltrarea acestora pe teritoriul provinciei. Au stabilit o ”zonă de control” la hotarul cu provincia vecină, unde au așezat momeli cu otravă de șobolani cam peste tot, avertizând-i în acest sens pe localnici, care aveau, de asemenea, obligația stabilită printr-o lege locală să anunțe orice apariție a vreunui șobolan în zonă.

La fiecare alarmare intrau în acțiune patrulele formate din foști polițiști înarmați (la propriu), care nu ezitau să folosească puștile din dotare, dar și capcane sau chiar gaze toxice pentru a anihila orice semăna cu un șobolan.

Guvernul a distribuit gratuit otravă de șobolani întregii populații a provinciei, nu doar celei din zona de control și toți albertanii sunt instruiți periodic cum să așeze capcanele pentru șobolani.

Strategia este funcțională până în ziua de azi și, chiar dacă mai apar din când în când ”intruși” de peste graniță, patrulele au grijă ca aceștia să nu apuce să se înmulțească. De-altfel, orice apariție a vreunui șobolan pe teritoriul provinciei constituie breaking news pentru toată presa, care se ocupă de subiect zile întregi, cam ca și în cazul pestei porcine din România. Ultimul breaking news de acest fel a fost în 2012!

SURSA: Calgary Herald

Tags: sobolani  alberta  canada  
5726 vizite
Distribuie pe


Angajații canadieni se revoltă cānd patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
Īn provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută īn limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindc㠔ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud īn Canada? Riști doi ani de īnchisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii īntre ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Īn Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, pānă-și rezolvă problemele
Maneliștii have no chance in Canada! Tānăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare īn mașină.
Canadienii votează īn sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian cānd găsește trei urși īn curtea sa?
Un bătrānel și-a construit niște trepte de lemn īn parc. Primăria Toronto le-a dărāmat. E scandal īn toată Canada!
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tānăr de 18 ani
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților romāni
Festival amānat īn Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri īn căutarea selfie-ului perfect