Locale Altele
Duminica, 18 Noiembrie 2018
Dum, 18 Nov 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bilingvism și politică în Canada. Aproape ca-n Transilvania.
Florin Răchitan  - Marti, 4 Septembrie 2018

Ardelenilor, în general, și sătmărenilor, în special, nu le este necunoscut ”factorul etnic” de care profită din când în când unii politicieni dornici să obțină sau să păstreze puterea în cadrul comunităților multiculturale specifice regiunii noastre, dar acest fenomen se manifestă surprinzător de frecvent și în zone mai dezvoltate și mai ”civilizate” ale lumii, precum Canada.

Situațiile prezintă uneori similitudini șocante, dar există și diferențe în atitudine și abordare, din care se poate învăța, dar în acest caz înțelepciunea și toleranța nu vin întotdeauna doar dinspre Vest spre Est, ci uneori și invers.

Să luăm exemplul uneia dintre așa-numitele provincii maritime ale Canadei (adică de pe țărmul Atlanticului), New Brunswick.

Oficial, aceasta este singura provincie bilingvă, în condițiile în care în Quebec limba oficială este franceza (cu anumite drepturi garantate pentru minoritatea anglofonă), iar restul provinciilor sunt oficial anglofone, cu drepturi garantate pentru francofoni.

Ca să fie mai clar (sau mai complicat ;)), ambele limbi sunt oficiale și egale la nivel federal (adică toate instituțiile federale deservesc cetățenii în ambele limbi), dar, datorită autonomiei de care beneficiază prin Constituție, fiecare provincie poate să aleagă una sau ambele limbi ca fiind oficiale pe propriile teritorii (adică serviciile autorităților provinciale sau locale sunt asigurate într-una din aceste limbi, dar cu respectarea unor drepturi specifice în comunicarea cu cetățenii care vorbesc cealaltă limbă). Mai mult, în teritoriile din Nord, nu mai puțin de nouă dialecte ale triburilor indigene au statut de limbă oficială, dar acum să nu intrăm atât de mult în detalii ;))

Revenind la oile noastre: datorită faptului că, din punct de vedere geografic, este printre cele mai apropiate regiuni de Europa, actuala provincie New Brunswick a fost printre primele colonizate pe continentul nord-american, mai ales de către francezi, începând cu secolul al XVI-lea. Între timp, balanța etnică a populației s-a inversat, după un val de refugiați loialiști britanici în timpul Războiului pentru Independență al vecinilor americani și mai multe influxuri de imigranți irlandezi în secolul XIX. Potrivit ultimelor date statistice, aproximativ două treimi dintre locuitorii provinciei se declară anglofoni și doar o treime este francofonă, dar o bună parte a membrilor celor două comunități comunică fără probleme în ambele limbi.

Totuși, tensiunile interetnice (care acolo apar mai degrabă sub formă de tensiuni ”interlingvistice”) apar din când în când, mai ales în timpul campaniilor electorale, și duc uneori la situații absurde.

Una dintre aceste situații a creat un adevărat scandal național în urmă cu trei ani, când autoritățile provinciale au aflat că elevii anglofoni și francofoni dintr-o regiune rurală sunt transportați la școală împreună, în același autobus școlar. Blasfemie!!!

Practica din ultimele decenii era ca elevii de diferite etnii să fie transportați cu autobuse diferite la școlile lor. Mai mult, cei care aveau nevoie de ajutor de urgență puteau să solicite ambulanță cu echipaj de paramedici care vorbeau în limba lor maternă, iar serviciile de urgență trebuiau să facă pe dracu-n patru să găsească echipaje mono-lingvistice pentru fiecare ambulanță.

Mai recent a apărut un nou scandal de acest gen, odată cu începerea campaniei electorale pentru alegerile provinciale ce se vor desfășura la sfârșitul lunii septembrie.

În mod tradițional, comunitatea anglofonă, care formează majoritatea populației din New Brunswick, votează candidații Partidului Conservator, iar francofonii merg pe mâna liberalilor, dar în perioada premergătoare fiecărei alegeri apar ”din senin” tot felul de partide și partidulețe ”hipsterești”, care bagă vrăjeli pozitive, la care pun botu mai ales tinerii din mediul urban, mai naivi și mai neexperimentați în politică și în viață, în general. Această strategie are menirea de a ”sparge” blocul monolitic al majorității lingvistice, prin ”împăștierea” voturilor către candidați cu apariție meteorică, astfel încât candidații minorității să aibă șanse reale de victorie. Ceea se se și întâmplă destul de frecvent. Cam ca la noi cu ”slugile grofilor”.

E adevărat, uneori și candidații majorității pică în capcana ”intoleranței”, ceea ce poate echivala cu o sinucidere politică într-o țară atât de neoliberală și multiculturală cum e Canada.

Săptămâna trecută, bunăoară, candidatul conservatorilor pentru funcția de premier al provinciei New Brunswick (nu e candidat propriu-zis pentru această funcție, deoarece ar urma să fie desemnat premier în cazul în care partidul său va câștiga majoritatea parlamentară în urma alegerilor, dar, din nou, să nu intrăm în detalii ;)) anglofonul Blaine Higgs, a anunțat că el nu va comunica în limba franceză la tradiționala dezbatere televizată de la începutul campaniei electorale, în care ar fi trebuit să-și întâlnească toți contracandidații. În replică, principalul său contracandidat, liberalul Brian Gallant (care se declară bilingv) a refuzat să participe la dezbatere.

Atitudinea liberalului, combinată cu charm-ul său personal și jocurile de culise în care sunt implicați candidații celorlalte ”partide și partidulețe” i-au adus o creștere a popularității exact la momentul potrivit, ultimele sondaje de opinie anunțând un rezultat foarte strâns la scrutinul din 24 septembrie.

În această atmosferă, electoratul nici nu mai este preocupat de subiectele cu adevărat importante, precum starea economiei provinciei rămase destul de mult în urma restului Canadei. Un reputat avocat a rezumat situația, care în traducere neaoșă ardelenească ar suna cam așa: ”De ce au fost transportați elevii anglofoni și francofoni în același autobus? Fiindcă școala nu avea bani să cumpere două autobuse. Noa, ăla-i baiu”!

2844 vizite
Distribuie pe

Welcome to Canada! Video viral cu doi copii refugiați din Eritreea bucurându-se de prima ninsoare din viața lor.
Marti, 13 Noiembrie 2018
Un filmuleț înregistrat sâmbăta trecută într-o suburbie a orașului Toronto a devenit viral în toată Canada, fiind expresia perfectă a ospitalității și a bucuriei vieții specifice acestei țări.   continuare

Canada a legalizat Marijuana
Miercuri, 17 Octombrie 2018
Canada este a doua țară din lume după... Uruguay care legalizează consumul de marijuana în scop recreațional, printr-o lege care a intrat în vigoare la miezul nopții de marți spre miercuri.   continuare

Încet-încet se termină vrăjeala și în Canada! Hipsterii au pierdut cele mai mari provincii.
Marti, 2 Octombrie 2018
După ce în această vară, cetățenii din cea mai populată și mai bogată provincie, Ontario, l-au ales în fruntea guvernului lor provincial pe Doug Ford, considerat a fi un fel de Donald Trump al Canadei, luni a fost rândul celei de-a doua provincii ca mărime și importanță, Quebec-ul francofon, să transmită un mesaj cât se poate de clar prin victoria zdrobitoare a unei formațiuni politice tinere împotriva liberalilor care au guvernat acolo în ultimii 15 ani.   continuare

Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Sambata, 25 August 2018
Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.   continuare

O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect
Joi, 2 August 2018
Ceea ce la noi e lanul de rapiță pentru pițipoance dornice de poze pe Instagram, în Canada sunt câmpiile cu floarea soarelui, iar niște fermieri din provincia Ontario au făcut greșeala vieții lor când i-au invitat pe hipsteri să-și facă poze trendy pe pământurile lor.   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect