Locale Altele
Marti, 16 Octombrie 2018
Marti, 16 Oct 2018
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Încet-încet se termină vrăjeala și în Canada! Hipsterii au pierdut cele mai mari provincii.
Florin Răchitan  - Marti, 2 Octombrie 2018

După ce în această vară, cetățenii din cea mai populată și mai bogată provincie, Ontario, l-au ales în fruntea guvernului lor provincial pe Doug Ford, considerat a fi un fel de Donald Trump al Canadei, luni a fost rândul celei de-a doua provincii ca mărime și importanță, Quebec-ul francofon, să transmită un mesaj cât se poate de clar prin victoria zdrobitoare a unei formațiuni politice tinere împotriva liberalilor care au guvernat acolo în ultimii 15 ani.

Obținerea majorității absolute în parlamentul provincial de către Coalition Avenir Quebec este considerată o victorie istorică, ce pune capăt alternanței la putere a liberalilor și a secesioniștilor din Parti Quebecois, care au luptat în ultimele decenii pentru independența provinciei și ruperea ei de Canada.

Între timp a crescut o nouă generație, care nu mai are nici un chef să se despartă de Canada, dar a fost dezamăgită și de prestația hipsterilor din Partidul Liberal, mai ales de politicile mult prea ”neoliberale” promovate de premierul Justin Trudeau, originar chiar din Quebec, care aproape au pus Canada pe butuci din multe puncte de vedere (luând în considerare strict standardele cu care erau obișnuiți canadienii, fără comparații cu țări din ”lumea a doua”;)).

Din această dezamăgire a apărut în urmă cu șapte ani Coalition Avenir Quebec, creația ”populistă” a unui om de afaceri multimiliardar, Francois Legault, care în trecut era el însuși oarecum secesonist, dar a știut să schimbe macazul la momentul potrivit, simțind șuierul vremurilor noi atunci când acesta era doar un vânticel.

Acum, temele principale ale campaniei electorale ce a precedat alegerile provinciale din Quebec nu s-au mai referit la independență sau asigurarea diverselor drepturi reale sau închipuite ale diferitelor minorități existente sau inventate, ci, dimpotrivă, trezirea la realitate și luarea unor măsuri concrete pentru a pune capăt degringoladei ce a atins cote nemaivăzute într-o societate atât de rafinată și civilizată precum cea a provinciei francofone.

În timp ce liderul liberalilor predica necesitatea majorării cotelor de imigranți pentru a-i primi pe toți cei care forțează în ultimii ani granița canadiano-americană, de când Donald Trump e președinte al SUA, Francois Legault a emis câteva ”sentințe” clare: ”Cine vrea să intre la noi venind dinspre un loc atât de sigur și prosper precum statul american New York – afară! Cine intră la noi și timp de trei ani nu reușește să promoveze un examen în limba franceză despre cultura și valorile francofone ale provinciei Quebec – afară! Și, oricum, reducem cu 20% procentul imigranților primiți în provincie, de oriunde ar veni ei”!

Rezultatul: candidații Coaliției Avenir Quebec au câștigat în 75 din cele 125 circumscripții electorale ale provinciei Quebec, față de 35 câștigate de liberali. De restul, biscuiți!

Următorul coșmar pentru hipsteri este provincia vestică Alberta, unde sunt programate alegeri în primăvara anului viitor și unde partidul ”socialist” aflat la putere, New Democrat Party, a reușit, practic, să saboteze în ultimii ani industria petrolieră ce constituie coloana vertebrală a economiei provinciei și motorul întregii economii canadiene, băgând povești despre necesitatea trecerii la energiile regenerabile, singura măsură concretă luată în acest sens fiind introducerea unei taxe suplimentare pe emisiile de dioxid de carbon, plătită de fraieri. Aceasta a fost, de-altfel, una dintre ideile ”geniale” ale premierului Justin Trudeau. Dar îi vine și lui rândul, deoarece tot anul viitor sunt programate și alegeri federale ;))

Tags: coalition  avenir  quebec  
679 vizite
Distribuie pe

Bilingvism și politică în Canada. Aproape ca-n Transilvania.
Marti, 4 Septembrie 2018
Ardelenilor, în general, și sătmărenilor, în special, nu le este necunoscut ”factorul etnic” de care profită din când în când unii politicieni dornici să obțină sau să păstreze puterea în cadrul comunităților multiculturale specifice regiunii noastre, dar acest fenomen se manifestă surprinzător de frecvent și în zone mai dezvoltate și mai ”civilizate” ale lumii, precum Canada.   continuare

Șobolanii au invadat întreaga planetă, cu o singură excepție: provincia canadiană Alberta
Sambata, 25 August 2018
Nimeni în întreaga istorie a umanității nu a reușit performanța locuitorilor provinciei canadiene Alberta, cu o populație de patru milioane de oameni (adică mai mică decât a Transilvaniei, de exemplu), care deratizează cu succes de mai multe decenii un teritoriu mai mare decât cea a Franței, protejând-o constant de orice tentativă de răspândire a celor mai detestate rozătoare, șobolanii.   continuare

O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect
Joi, 2 August 2018
Ceea ce la noi e lanul de rapiță pentru pițipoance dornice de poze pe Instagram, în Canada sunt câmpiile cu floarea soarelui, iar niște fermieri din provincia Ontario au făcut greșeala vieții lor când i-au invitat pe hipsteri să-și facă poze trendy pe pământurile lor.   continuare

Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Miercuri, 27 Iunie 2018
O micuță pasăre migratoare a dat peste cap întregul program al celui mai mare festival de blues din Canada.   continuare

La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Sambata, 2 Iunie 2018
Suntem după Nigeria și India la imigrarea în Canada, de când s-au ridicat vizele   continuare

Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
Calgary Stampede, un fel de Zilele Orașului de 10 ori mai mare
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
O fermă de floarea soarelui din Canada, invadată și distrusă de hipsteri în căutarea selfie-ului perfect