Locale Altele
Vineri, 7 Octombrie 2022
Vin, 7 Oct 2022
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Încet-încet se termină vrăjeala și în Canada! Hipsterii au pierdut cele mai mari provincii.
Florin Răchitan  - Marti, 2 Octombrie 2018

După ce în această vară, cetățenii din cea mai populată și mai bogată provincie, Ontario, l-au ales în fruntea guvernului lor provincial pe Doug Ford, considerat a fi un fel de Donald Trump al Canadei, luni a fost rândul celei de-a doua provincii ca mărime și importanță, Quebec-ul francofon, să transmită un mesaj cât se poate de clar prin victoria zdrobitoare a unei formațiuni politice tinere împotriva liberalilor care au guvernat acolo în ultimii 15 ani.

Obținerea majorității absolute în parlamentul provincial de către Coalition Avenir Quebec este considerată o victorie istorică, ce pune capăt alternanței la putere a liberalilor și a secesioniștilor din Parti Quebecois, care au luptat în ultimele decenii pentru independența provinciei și ruperea ei de Canada.

Între timp a crescut o nouă generație, care nu mai are nici un chef să se despartă de Canada, dar a fost dezamăgită și de prestația hipsterilor din Partidul Liberal, mai ales de politicile mult prea ”neoliberale” promovate de premierul Justin Trudeau, originar chiar din Quebec, care aproape au pus Canada pe butuci din multe puncte de vedere (luând în considerare strict standardele cu care erau obișnuiți canadienii, fără comparații cu țări din ”lumea a doua”;)).

Din această dezamăgire a apărut în urmă cu șapte ani Coalition Avenir Quebec, creația ”populistă” a unui om de afaceri multimiliardar, Francois Legault, care în trecut era el însuși oarecum secesonist, dar a știut să schimbe macazul la momentul potrivit, simțind șuierul vremurilor noi atunci când acesta era doar un vânticel.

Acum, temele principale ale campaniei electorale ce a precedat alegerile provinciale din Quebec nu s-au mai referit la independență sau asigurarea diverselor drepturi reale sau închipuite ale diferitelor minorități existente sau inventate, ci, dimpotrivă, trezirea la realitate și luarea unor măsuri concrete pentru a pune capăt degringoladei ce a atins cote nemaivăzute într-o societate atât de rafinată și civilizată precum cea a provinciei francofone.

În timp ce liderul liberalilor predica necesitatea majorării cotelor de imigranți pentru a-i primi pe toți cei care forțează în ultimii ani granița canadiano-americană, de când Donald Trump e președinte al SUA, Francois Legault a emis câteva ”sentințe” clare: ”Cine vrea să intre la noi venind dinspre un loc atât de sigur și prosper precum statul american New York – afară! Cine intră la noi și timp de trei ani nu reușește să promoveze un examen în limba franceză despre cultura și valorile francofone ale provinciei Quebec – afară! Și, oricum, reducem cu 20% procentul imigranților primiți în provincie, de oriunde ar veni ei”!

Rezultatul: candidații Coaliției Avenir Quebec au câștigat în 75 din cele 125 circumscripții electorale ale provinciei Quebec, față de 35 câștigate de liberali. De restul, biscuiți!

Următorul coșmar pentru hipsteri este provincia vestică Alberta, unde sunt programate alegeri în primăvara anului viitor și unde partidul ”socialist” aflat la putere, New Democrat Party, a reușit, practic, să saboteze în ultimii ani industria petrolieră ce constituie coloana vertebrală a economiei provinciei și motorul întregii economii canadiene, băgând povești despre necesitatea trecerii la energiile regenerabile, singura măsură concretă luată în acest sens fiind introducerea unei taxe suplimentare pe emisiile de dioxid de carbon, plătită de fraieri. Aceasta a fost, de-altfel, una dintre ideile ”geniale” ale premierului Justin Trudeau. Dar îi vine și lui rândul, deoarece tot anul viitor sunt programate și alegeri federale ;))

Tags: coalition  avenir  quebec  
6562 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”
Livrare de mărfuri cu dronele pentru comunitățile izolate ale indigenilor din Canada
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid