Locale Altele
Marti, 5 Decembrie 2023
Marti, 5 Dec 2023
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce face premierul Canadei când întreținerea reședinței sale oficiale e prea scumpă? Se mută într-o casă mai mică.
Florin Răchitan  - Miercuri, 21 Noiembrie 2018

Una dintre ”problemele Lumii a I-a” care le dă bătaie de cap canadienilor în această perioadă este chestiunea reședinței oficiale a premierului țării, care teoretic se află într-un castel pe malul râului Ottawa din capitala țării, dar practic este nelocuită de mai mult de un deceniu, iar acum a ajuns într-o stare de degradare ce ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește oportunitatea reabilitării clădirii.

Dintr-o țară în care orice fostă nevastă sau amantă a oricărui fost ministru poate să locuiască bine mersi în vilele Regiei Autonome a Protocolului de Stat, plătind o chirie simbolică pentru clădirile întreținute cu milioane de euro din banii fraerilor contribuabililor, problema canadienilor este văzută, eventual, cu un zâmbet indulgent și ironic, dar tocmai atitudinile de acest fel fac diferența între cele două națiuni.

Pe scurt, deja fostul premier Stephen Harper a renunțat să locuiască în castelul cu 30 de camere de pe Sussex Drive 24, din cauza condițiilor improprii specifice unei clădiri construite în secolul XIX și prea puțin modernizate de atunci, în care, de exemplu, sufrageria era prea mare pentru o cină în familie, dar prea mică pentru un dineu oficial, astfel că și actualul premier Justin Trudeau și-a mutat familia într-o casă mai modestă, care e, de fapt, un fel de anexă a reședinței oficiale a guvernatorului general, reprezentantul în teritoriu al Majestății Sale Regina Elisabeta a Marii Britanii, suverana Canadei.

Apropierea de reședința guvernatorului general îi permite premierului să-și primească oaspeții de rang înalt și să organizeze dineuri în clădirea respectivă, dar recent a fost nevoit să răspundă unei interpelări parlamentare din partea Opoziției, care a aflat că meniul pentru familia Trudeau și pentru musafiri este pregătit tot în bucătăria de pe Sussex Drive 24, de unde este transportat în fiecare zi la reședința guvernatorului general, ceea ce înseamnă niște cheltuieli suplimentare, plătite din bani publici.

Mai mult, s-a aflat și că Justin Trudeau a folosit o echipă de muncitori  angajați ai Guvernului pentru a amenaja un loc de joacă pentru copiii săi în curtea reședinței provizorii, ceea ce i-a costat pe contribuabili cam 1.500 dolari canadieni (adică mai puțin de 1.000 de dolari americani), ceea ce e inacceptabil, iar premierul va trebui să dea explicații în fața autorităților fiscale. Asta în condițiile în care premierul Canadei își plătește, din banii proprii, toate cheltuielile de utilități la reședința sa, inclusiv Internetul. E adevărat, conform unei legi din 1971, este scutit de plata chiriei ;))

Dacă ar vrea să scape de aceste necazuri, Justin Trudeau ar trebui să se mute în reședința oficială de pe Sussex Drive 24, dar renovarea hardughiei ar costa vreo 38 milioane de dolari canadieni. O investiție care ar fi nedigerabilă pentru contribuabilii canadieni și care ar echivala cu o sinucidere politică pentru orice premier. Iar anul viitor sunt alegeri în Canada ;))  

Tags: resedinta  premier  canada  ottawa  
10704 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada