Locale Altele
Luni, 17 Iunie 2019
Luni, 17 Iun 2019
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ce face premierul Canadei când întreținerea reședinței sale oficiale e prea scumpă? Se mută într-o casă mai mică.
Florin Răchitan  - Miercuri, 21 Noiembrie 2018

Una dintre ”problemele Lumii a I-a” care le dă bătaie de cap canadienilor în această perioadă este chestiunea reședinței oficiale a premierului țării, care teoretic se află într-un castel pe malul râului Ottawa din capitala țării, dar practic este nelocuită de mai mult de un deceniu, iar acum a ajuns într-o stare de degradare ce ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește oportunitatea reabilitării clădirii.

Dintr-o țară în care orice fostă nevastă sau amantă a oricărui fost ministru poate să locuiască bine mersi în vilele Regiei Autonome a Protocolului de Stat, plătind o chirie simbolică pentru clădirile întreținute cu milioane de euro din banii fraerilor contribuabililor, problema canadienilor este văzută, eventual, cu un zâmbet indulgent și ironic, dar tocmai atitudinile de acest fel fac diferența între cele două națiuni.

Pe scurt, deja fostul premier Stephen Harper a renunțat să locuiască în castelul cu 30 de camere de pe Sussex Drive 24, din cauza condițiilor improprii specifice unei clădiri construite în secolul XIX și prea puțin modernizate de atunci, în care, de exemplu, sufrageria era prea mare pentru o cină în familie, dar prea mică pentru un dineu oficial, astfel că și actualul premier Justin Trudeau și-a mutat familia într-o casă mai modestă, care e, de fapt, un fel de anexă a reședinței oficiale a guvernatorului general, reprezentantul în teritoriu al Majestății Sale Regina Elisabeta a Marii Britanii, suverana Canadei.

Apropierea de reședința guvernatorului general îi permite premierului să-și primească oaspeții de rang înalt și să organizeze dineuri în clădirea respectivă, dar recent a fost nevoit să răspundă unei interpelări parlamentare din partea Opoziției, care a aflat că meniul pentru familia Trudeau și pentru musafiri este pregătit tot în bucătăria de pe Sussex Drive 24, de unde este transportat în fiecare zi la reședința guvernatorului general, ceea ce înseamnă niște cheltuieli suplimentare, plătite din bani publici.

Mai mult, s-a aflat și că Justin Trudeau a folosit o echipă de muncitori  angajați ai Guvernului pentru a amenaja un loc de joacă pentru copiii săi în curtea reședinței provizorii, ceea ce i-a costat pe contribuabili cam 1.500 dolari canadieni (adică mai puțin de 1.000 de dolari americani), ceea ce e inacceptabil, iar premierul va trebui să dea explicații în fața autorităților fiscale. Asta în condițiile în care premierul Canadei își plătește, din banii proprii, toate cheltuielile de utilități la reședința sa, inclusiv Internetul. E adevărat, conform unei legi din 1971, este scutit de plata chiriei ;))

Dacă ar vrea să scape de aceste necazuri, Justin Trudeau ar trebui să se mute în reședința oficială de pe Sussex Drive 24, dar renovarea hardughiei ar costa vreo 38 milioane de dolari canadieni. O investiție care ar fi nedigerabilă pentru contribuabilii canadieni și care ar echivala cu o sinucidere politică pentru orice premier. Iar anul viitor sunt alegeri în Canada ;))  

Tags: resedinta  premier  canada  ottawa  
7238 vizite
Distribuie pe


Angajații canadieni se revoltă când patronii vor să le taie din bani pe motiv că guvernul a mărit salariul minim pe economie
Căpitanul echipei feminine de hochei a Canadei a născut o fetiță. ”Tatăl” copilului este căpitanul echipei feminine de hochei a SUA!
Patine gratis pentru toată lumea!
În provincia canadiană (francofonă) Quebec nu se mai salută în limba engleză
Canada și-a modificat imnul național, ca să fie corect politic
Indigenii din Canada cer schimbarea numelor orașelor, fiindcă ”ei au fost primii acolo”
Vrei să bei lapte crud în Canada? Riști doi ani de închisoare!
O fetiță din Canada a vrut să-și cumpere iPhone, dar n-avea bani. Așa că a scris o carte!
Cum se ceartă canadienii între ei: unii blochează conducta de petrol a vecinilor, după care vecinii nu le mai cumpără vinurile
Canadian amendat pentru că și-a adus bere din provincia vecină
În Canada se acordă concediu pentru victimele violenței domestice, până-și rezolvă problemele
Maneliștii have no chance in Canada! Tânăr amendat pentru că a băgat muzică prea tare în mașină.
Canadienii votează în sistem drive-thru, ca la McDonald`s
Ce face un canadian când găsește trei urși în curtea sa?
Un bătrânel și-a construit niște trepte de lemn în parc. Primăria Toronto le-a dărâmat. E scandal în toată Canada!
La un pas de reintroducerea vizelor, Canada limitează numărul imigranților români
Un polițist din Toronto a plătit cămașa și cravata furate dintr-un magazin de un tânăr de 18 ani
Ce face premierul Canadei când întreținerea reședinței sale oficiale e prea scumpă? Se mută într-o casă mai mică.
Festival amânat în Canada, pentru a muta cuibul unei păsări protejate de lege
Un refugiat sirian a ajuns în Canada după ce a fost blocat timp de opt luni într-un aeroport din Malaezia