Locale Altele
Marti, 16 Aprilie 2024
Marti, 16 Apr 2024
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Posibil guvern minoritar și în Canada
Florin Răchitan  - Marti, 22 Octombrie 2019

Dacă românașii așteaptă cu sufletul la gură anunțarea unui posibil guvern minoritar, susținut teoretic în Parlament de partidulețele care se vor tot certa în anul următor și se vor șantaja reciproc pentru ciolan, se pare că și canadienii vor avea o soartă asemănătoare în tot mandatul următor, cu diferențele de rigoare date de nivelul de civilizație și cultură politică specifice țărilor respective.

Vă mai amintiți poza asta share-uită în draci pe Facebook de toți românașii picați pe spate despre cât de frumos și eficient a fost alcătuit guvernul canadian anterior condus de liberalul Justin Trudeau? Cu un medic ministru al Sănătății, un militar ministru al Apărării etc.

Noa, ăla a fost un balon colorat care s-a spart cu o bubuitură ce nu a putut să acopere zgomotul scandalurilor ce au caracterizat ultimul an de guvernare al liberalilor canadieni.

Poza este, într-adevăr, de pus în ramă, iar premierul idol al hipsterilor din toată lumea a avut grijă să respecte întocmai toate regulile specifice curentului politically correct, care pune accentul nu neapărat pe competențele oamenilor, ci mai degrabă pe originea lor etnică, rasială, socială, cu scopul de a alcătui un grup multicolor din toate punctele de vedere, ca să nu se simtă nimeni ”discriminat”.

Rețeta a funcționat o vreme, până s-a aflat că, de exemplu, ministrul Apărării, un membru de vază al comunității Sikh originară în Nordul Indiei, a ”exagerat” un pic cu bravurile sale pe frontul din Afganistan, unde fusese trimis pentru a conduce trupele canadiene implicate în efortul militar internațional împotriva talibanilor, iar ministrul Justiției, o reprezentantă ”de vitrină” a unui trib indigen, și-a dat demisia după ce a acuzat ”presiuni” din partea premierului ca să ”mușamalizeze” un caz de corupție despre care am mai scris. Până și ministrul în scaun cu rotile, unul dintre puținii liberali aleși într-o circumscripție electorală din Vestul Canadei, a fost nevoit să-și prezinte demisia după o serie de acuzații de hărțuire sexuală în plină nebunie a mișcării #metoo (nici nu a mai fost reales tura asta n.r.).

Afectat de toate aceste scandaluri, dar păstrându-și capacitatea ”miraculoasă” de a ieși basma curată din asemenea situații, pe baza farmecului său personal care prinde la doamne, domnișoare și hipsteri, premierul Justin Trudeau s-a avântat în alegerile federale de luni (ce zi își aleg canadienii pentru votare!!!) și... a câștigat. La limită și pierzând majoritatea în Parlament, precum și votul popular, dar a câștigat.

Let me explain this studenților de la Politologie UBB Cluj la Cafeneaua Bulgakov înainte de protestul #rezist pentru salvarea Roșiei Montana: cetățenii canadieni votează în circumscripțiile electorale de care aparțin teritorial, în sistem de vot uninominal în varianta ”hardcore” (o versiunea a acestui sistem am încercat și noi să introducem în urmă cu vreo 15 ani, dar l-am implementat românește și a ieșit un lecso, astfel că am revenit la good old votare pe liste de partid, că az a biztos ;))

În zonele cu populație mai deasă este de așteptat să fie și participare mai numeroasă la vot, dar în regiunile cu populație mai rară se poate câștiga un mandat de deputat chiar cu mai puține voturi decât într-o circumscripție dintr-un oraș. Important este ca un candidat să obțină majoritatea voturilor exprimate într-o circumscripție.

Așa se face că deși conservatorii au obținut cu peste 200.000 de voturi mai multe decât liberalii la nivel național, au reușit să ocupe doar 121 de fotolii în Parlamentul de la Ottawa, față de 157 ale liberalilor. Asta în condițiile în care liberalii au pierdut 20 de mandate, iar conservatorii au câștigat 26 mandate în comparație cu alegerile de data trecută.

Dacă privim harta cu mandatele obținute de partide în fiecare circumscripție electorală a Canadei, înțelegem mai bine ce s-a întâmplat. Cu roșu sunt colorate circumscripțiile liberalilor, cu albastru închis cele ale conservatorilor, portocaliul este culoarea noilor democrați NDP (un fel de socialiști), iar albastrul deschis monopolizează întreaga provincie francofonă Quebec, unde a câștigat, ca de obicei, o alianță a partidelor regionale.

Trebuie remrcată dominarea liberalilor în marile metropole Toronto și Vancouver, unde se concentrează o mare parte a populației Canadei, dar și în așa numitele Provincii Maritime, adică cele de pe coasta Atlanticului.

De cealaltă parte, conservatorii domină aproape întreaga Canada de Vest, adâncind și mai mult falia care separă deja de o vreme, din multe puncte de vedere, cele două regiuni. Acestea sunt ”despărțite” de câteva zone dominate de socialiști, ei ”stăpânind” acum și o mare parte a provinciei British Columbia de pe coasta Pacificului.

În această situație, premierul Justin Trudeau nu prea are de ales decât să formeze un guvern minoritar, care, în funcție de cum se va înțelege cu liderii celorlalte partide, va beneficia, probabil, de susținere în Parlament din partea ”conaționalilor” săi francofoni din Quebec și, eventual, a socialiștilor, în timp ce conservatorii conduși de Andrew Scheer (cu origini ”românești”) vor rămâne în Opoziție pentru încă patru ani.

Oricum, în Canada așa ceva nu e un ”capăt de țară”, care să țină în fața televizoarelor milioane de cetățeni care-și dau cu părerea, iar lucrurile vor merge business as usual.  

Tags: vot  canada  justin trudeau  
83768 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina