Locale Altele
Joi, 30 Martie 2023
Joi, 30 Mar 2023
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Florin Răchitan  - Miercuri, 3 Martie 2021

Consiliul municipal al localității Minganie și conducerea tribului de innuiți băștinași în regiunea Cote-Nord din provincia canadiană Quebec au adoptat două rezoluții similare prin care asigură statutul juridic de ”persoană” râului Magpie, ce trece prin regiunea lor.

Prin aceste rezoluții autoritățile provinciale și cele tradiționale ale tribului recunosc nouă drepturi fundamentale, printre care dreptul râului de a curge fără obstacole artificiale ridicate de oameni, dreptul de a-și păstra biodiversitatea și chiar și dreptul de a da în judecată autoritățile, dacă acestea nu respectă toate drepturile menționate.

Eventualele acțiuni în instanță ar urma să fie formulate de către reprezentanții legali ai râului, adică tutori desemnați din rândul membrilor tribului de innuiți, la fel ca în cazul minorilor.

Decizia inedită a fost luată în cadrul eforturilor de a salva râul, o cunoscută atracție turistică datorită cascadelor potrivite pentru practicarea turelor cu caiac și a raftingului, de o eventuală încercare a companiei energetice de stat de a construi o hidrocentrală pe cursul râului, chiar dacă reprezentanții companiei neagă că ar avea în vedere un asemenea proiect.

Șeful asociației de protecția mediului care a avut această inițiativă a explicat că râul Magpie nu este doar un curs de apă nici sursă de energie pentru oameni, ci o entitate vie care are dreptul să evolueze în ciclurile sale naturale, independent de oameni.

Canada este cunoscută pentru eforturile sale în conservarea diversității naturale și în ultimii ani a devenit un fel de lider mondial în lupta penttru combaterea schimbărilor climatice prin promovarea și utilizarea pe scară largă a surselor alternative de energie regenerabilă.

Tags: magpie  river  quebec  
51718 vizite
Distribuie pe


Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Petroliștii au mers cu un convoi de camioane peste premierul Canadei
Tânără musulmană fugită din Arabia Saudită, amenințată de propria familie, salvată de Canada
Bianca Andreescu este noua stea a tenisului canadian. Tocmai a învins vedetele tenisului mondial.
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
Un avocat din Canada și-a deschis biroul într-o cafenea. Sau invers: a deschis o cafenea în cabinetul său.
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Dictatura Politically Correct și #metoo: în Canada au interzis un șlagăr de Crăciun, pe motiv că promovează ”violul la prima întâlnire”