Odată cu începerea ”operațiunii militare speciale” în Ucraina, opinia publică mondială s-a împărțit în mod vizibil în două tabere mari și late, în care indivizii, majorități sau minorități ale unor națiuni întregi sau chiar șefi de state iau poziții în funcție de ce au învățat sau nu au învățat acasă ori la școală sau biserică, ce interese explicabile sau ascunse au ori cât sunt de influențați de propagandă sau bun simț. Iar unii sunt, pur și simplu, idioți utili. Utili Moscovei, în acest caz.
Foarte probabil în această ultimă categorie se înscrie și noul premier al provinciei canadiene Alberta, Danielle Smith, numită în funcție foarte recent, în 11 octombrie, în locul colegului său din Partidul Conservator, Jason Kenney, care a fost nevoit să demisioneze după un management dezastruos al pandemiei Covid și al crizei economice provocate de aceasta în provincia pe care a administrat-o.
Nu trecuse încă nici o săptămână de când Danielle Smith a depus jurământul în funcția de premier, când din străfundurile social media au ieșit la iveală, cu ajutorul presei, niște postări scrise de ea pe o platformă online considerată a fi de extremă dreapta, în care se întreba, chiar în prima zi a invaziei rusești, dacă nu cumva ar fi mai bine ca Ucraina să renunțe, pur și simplu, la unele teritorii în care locuitorii ”au mai multe afinități cu Rusia”.
În apărarea ei trebuie spus că Danielle Smith a fost mai demult lidera mișcării cvasi-secesioniste a provinciei Alberta, având idei de separare a acesteia de restul Canadei pentru a nu împărți cu țara cât un continent profiturile obținute din exploatarea petrolului și gazului metan, în condițiile în care toată industria petrolieră canadiană este concentrată, practic, în Nordul acestei provincii.
Mișcarea, pentru care a înființat și un partid propriu, Wildrose Party, a și avut o oarecare susținere în rândul localnicilor, dar numai până pe la mijlocul deceniului trecut, când o neașteptată scădere abruptă a prețului barilului de petrol la nivel mondial a pus pe butuci o mare parte a industriei petroliere și a declanșat o criză fără precedent în provincia care până atunci a fost un fel de ”locomotivă” a economiei canadiene, dar care, în noua situație, a devenit dependentă în mare măsură de subvențiile și alocările de fonduri din bugetul federal.
Pierzându-și susținătorii, care nu mai aveau chef deloc de o Alberta independentă, Danielle Smith, împreună cu toți colegii ei din grupul parlamentar al Wildrose Party, au sărit în barca fraților mai mari din Partidul Conservator, în speranța că-și vor salva, astfel, carierele politice. Nu prea le-a ieșit atunci, fiindcă la următoarele alegeri au fost măturați afară din parlamentul provincial de la Edmonton, dar Danielle Smith i-a rămas loială liderului conservator Jason Kenney, cel care a readus partidul la putere în provincie în urmă cu trei ani, iar acum a avut grijă să-i fie succesoare în funcția de premier.
Funcție în care, de-altfel, a trebuit deja să-și ceară scuze de vreo trei ori în mai puțin de două săptămâni pentru declarații anterioare, considerate a fi rasiste sau care trezeau suspiciuni cum că ar fi o adeptă a teoriilor conspiraționiste anti-vacciniste din perioada pandemiei Covid. Iar acum asta cu Ucraina! ;))
Colac peste pupăză, la sfârșitul lunii aprilie, deci după ce rușii își abandonaseră planurile de a ocupa Kievul ”în trei zile” și s-au reorientat către ofensiva din Est, Danielle Smith ”sfătuia” Ucraina, într-o emisiune radio, să-și predea rachetele sale nucleare și să-și declare neutralitatea, că așa ar fi mai bine pentru toată lumea!
Foarte fumos, numa singura hibă e că Ucraina nu mai are nici un dărab de rachetă nucleară, cam din 2001, când a predat-o Rusiei pe ultima din arsenalul atomic moștenit de la fosta Uniune Sovietică, în baza tratatului ce a dus la dezmembrarea acelei uniuni și recunoașterea republicilor componente ca state independente, cu teritoriile negociate atunci între ele. Tocmai în baza acelui tratat, Ucraina a fost de acord să renunțe la statutul de putere nucleară, în schimbul independenței și teritoriilor recunoscute internațional și al garanțiilor de securitate promise de... Rusia. Noa, le tot dau acuma rușii garanții de securitate! ;)) Un scenariu care nu le este necunoscut nici celorlalte națiuni mai mici din Europa de Est.
Revenind la Danielle Smith, se mai întâmplă ca unii lideri politici să nu fie la curent cu toate detaliile situației din celălalt capăt al lumii, dar ea a avut grijă să șteargă toate urmele acestor declarații din mediul online chiar înainte să fie numită în funcția de premier. Știa ea foarte bine de ce ;)) Noroc că au fost unii mai ”pe fază” și au făcut printscreen-uri, pe care le-au transmis presei!
Cam jumătate din populația provinciei Alberta are origini ucrainene, adică au cel puțin un strămoș ucrainean, rezultat al valurilor succesive de imigranți care fugeau ba de sub jugul țarist, ba cel habsburgic, ba cel sovietic, iar în ultimele decenii ”de bine ce le era” într-o țară teoretic independentă, dar cu un stat satelit al Rusiei, până nu demult. Uriașa preerie din Vestul Canadei le amintea de nesfârșitele câmpii de dincoace și dincolo de Nipru, cu diferența că în noua lor țară nu mai erau iobagi și puteau să-și muncească propriile pământuri, iar cei care au ajuns acolo după primii coloniști s-au putut stabili alături de conaționalii lor, în comunități din ce în ce mai prospere.
Acum numele cu rezonanță ucraineană sunt obișnuite nu numai în neighbourhood-uri, dar și în Parlamentul Provincial din capitala Edmonton, ba chiar și în grupul deputaților conservatori, ai căror lider este acum ”venetica” de la Wildrose Party.
Prima dată au rugat-o să-și retragă declarațiile neinspirate și să-și ceară scuze public. A refuzat. A invocat o ”făcătură” a Opoziției, adică a dat o replică în stilul ministrului român al Apărării Naționale, ceva gen ”montură useristă”, în condițiile în care Opoziția din Alberta constă în New Democrats Party (NDP), un fel de USR de-al lor. Apoi a dat vina pe presă, că ar fi ”inflamat” subiectul, în loc să se ocupe de treburi mai serioase. Ca de obicei ;))
Când colegii i-au pus în vedere că ar putea să înceapă procedurile pentru schimbarea ei din funcție, la nici două săptămâni de la depunerea jurământului, a adoptat stilul vloggerului român Buhnici, care, atunci când a văzut că-și pierde sponsorii, dar abia atunci, și-a cerut scuze frumos pentru declarațiile misogine și ușor pedofile făcute, probabil, la beție.
Într-o postare pe Twitter la începutul acestei săptămâni, Danielle Smith a explicat că ”atât cunoștințele mele, cât și opinia personală despre această chestiune au evoluat drastic de la primele mele comentarii, pentru care îmi cer iertare de la cei care s-au simțit afectați”. Ea a adăugat, de asemenea, că va colabora îndeaproape cu liderii comunităților ucrainene din Alberta în acțiunile umanitare prin care își ajută conaționalii din patria-mamă.