Locale Altele
Luni, 21 Aprilie 2025
Luni, 21 Apr 2025
LocaleSportAlteleOh CanadaOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum și-au impus americanii lor înșiși taxe vamale pentru tancurile armatei, fabricate în Canada ;))
Florin Răchitan  - Joi, 3 Aprilie 2025

În timp ce lumea încearcă să se trezească din buimăceala pricinuită de noul război comercial declarat de administrația Trump împotriva întregii lumi, ies le iveală detalii din ce în ce mai hilare demne de filmul ”Idiocracy”, care prevestea încă din anii 2000 ce s-ar putea întâmpla dacă niște copii de grădiniță crescuți prea mari ar ajunge să conducă cea mai mare putere economică și militară la nivel mondial.

Într-un show demn de televiziunile comerciale care au ca public-țintă votanții CG, președintele Donald Trump a prezentat tabele cu țările asupra cărora Guvernul a decis să impună taxe vamale pentru orice importuri de mărfuri pe teritoriul SUA.

Cei care au învățat, cât de cât, Geografie măcar în clasele gimnaziale și la liceu au observat imediat ”detalii interesante” din care au tras concluzia că ditamai șefii planetei au luat aceste decizii fără să se consulte măcar cu vreun funcționar uitat de Dumnezeu în vreun birou al CIA sau al Departamentului de Stat care se ocupă cu relațiile externe ale SUA.

Impresia generală este că băieții tăticilor, Trump și aghiotantul său Elon Musk, de care va ”scăpa” în zilele următoare, încovoiați asupra unei hărți a lumii, au lipit, pur și simplu, stickere pe toate teritoriile pe care le-au văzut între sau în mijlocul oceanelor și asupra cărora au stabilit, la întâmplare, fără niciun argument logic, niște tarife pe care locuitorii din țările respective se străduiesc să le înțeleagă. Degeaba. Bineînțeles, cu excepția ”prietenilor” din cele mai murdare dictaturi ale lumii, precum Rusia sau Coreea de Nord.

Deja sunt virale postările despre tarifele vamale impuse insulelor Heard și McDonald, care aparțin de Australia, dar ai căror locuitori permanenți sunt doar pinguinii protejați prin lege în cadrul unei rezervații naturale sau cele de 34% impuse Insulei Reunion de lângă Africa, ce aparține de Franța, deci e teritoriu UE, însă a fost pedepsită cu tarife aproape duble față de restul UE, fiindcă nimeni din armata de specialiști din administrația SUA nu le-a explicat statutul insulei respective.

Dar, probabil cea mai mare ”teslă-n coae” (ca să facem aluzie la brand-ul principalului sfetnic al președintelui american) și-au dat-o cu taxele vamale de 25% impuse industriei auto din țara vecină cu care au cele mai mari schimburi comerciale dintotdeauna, Canada.

Problema e că Armata SUA e dependentă de mașinile de luptă Stryker care, în mod surprinzător, sunt produse fix în Canada.

Publicația americană National Interest e cea care a adus în atenția publică subiectul. „Surprinzător și îngrijorător din perspectiva securității naționale, există platforme de armament esențiale pentru Armata americană care nu sunt fabricate pe teritoriul SUA, ci în țări aliate, precum Canada”, atrage atenția sursa citată.

Iar un astfel de sistem este mașina de luptă Stryker, principala platformă de sprijin de luptă a Armatei SUA.

În prezent, există nouă brigăzi de luptă Stryker și 4.466 de IFV-uri în diverse configurații, inclusiv Vehicule pentru transportul infanteriei (ICV) și Sisteme de tun mobil (MGS).

Stryker-urile sunt fabricate de General Dynamics Land Systems Canada (GDLS-C) la o uzină din London, Ontario, Canada. Această uzină și toate vehiculele produse acolo vor fi supuse tarifelor de 25% impuse de administrația Trump asupra automobilelor fabricate în Canada.

Având în vedere importanța strategică a acestui vehicul pentru armata americană și incapacitatea fabricilor din SUA de a-l produce intern, întreaga flotă Stryker va fi afectată până la găsirea unei soluții, atrag atenția americanii. Această situație scoate la iveală o realitate îngrijorătoare: dependența militară a SUA de producția externă, chiar și pentru echipamentele esențiale de luptă.

Producția sa în Canada se datorează faptului că Pentagonul a ales designul Stryker pe baza LAV III canadian, care, la rândul său, este derivat din familia de blindate Piranha, la bază elvețiană.

Mașinile de luptă Stryker au fost folosite pe scară largă în războiul din Irak (2003), în Afganistan și, mai recent, în războiul din Ucraina, demonstrându-și eficiența atât în războiul convențional, cât și în operațiunile asimetrice.

1989 vizite
Distribuie pe


Meanwhile in Canada... O companie din Ottawa a pus în vânzare un aparat de testare rapidă Covid-19 pentru toată populația țării
Omagiu impresionant al ”nepoților” pentru ”bunica” tuturor din Canada
Autoritățile canadiene recomandă sexul prin gaură-n perete pentru a evita infectarea cu coronavirus
Dispută teritorială între Canada și Danemarca pentru o insuliță înghețată, rezolvată cu whisky și șnaps
Nu doar românii au guvernanți iresponsabili. Premierul Canadei a refuzat testarea pentru coronavirus, deși soția sa este deja infectată
Posibil guvern minoritar și în Canada
O revoltă națională a indigenilor paralizează Canada
Un râu din Canada a primit statut juridic de ”persoană”
Nevasta vrea să-l mute pe Prințul Harry în Canada, iar un lanț de fast-food le-ar oferi cafea gratis pe toată viața. N-a fost o idee prea bună ;))
Răzbunare canadiană: televiziunea publică a tăiat secvența din Singur Acasă 2 în care apare Donald Trump
O canadiancă își plimba soțul în lesă, ca să fenteze regulile de lockdown. Au fost amendați amândoi ;))
TIR-iștii canadieni au traversat țara cât un continent în Convoiul Libertății, pentru a protesta împotriva restricțiilor Covid
De Ziua Internațională a Femeilor: Chrystia Freeland, ucraineanca vicepremier al Canadei, care a impus sancțiunile împotriva Rusiei
Datoria istorică morală a Canadei față de Ucraina își are originea într-un singur spic de grâu
Canada și Danemarca pun capăt cu stil disputei teritoriale asupra unei insulițe din Oceanul Arctic
A mai căzut o redută a hipsterismului politic în Canada: conservatorii revin la putere în Alberta
Vizita de penitență a Papei Francisc în Canada
Premierul Canadei – povestea decăderii de la Love Affair la Lavalin Affair
Cum era să rămână fără funcție un proaspăt premier al unei provincii canadiene, din cauza unor sfaturi ”pacificatoare” pentru Ucraina
Canadiancă obligată să plătească despăgubiri firmei la care lucra, fiindcă ”pierdea timpul la serviciu”