Locale Altele
Sambata, 2 Iulie 2022
Sam, 2 Iul 2022
Palmyra – before & after ISIL
SM Online  - Duminica, 3 Aprilie 2016

La sfârșitul lunii martie, cu sprijinul aviației și trupelor speciale ruse, armata guvernamentală siriană a eliberat orașul Palmyra, aflat de aproape un an în mâinile djihadiștilor Statului Islamic.

În prezent se face inventarierea vestigiilor antice rămase după distrugerile barbare ale islamiștilor, iar un arheolog a postat pe net fotografii sugestive în care se poate compara situația de dinainte și de după regimul de teroare al ISIS.

Orașul Palmyra a fost menționat pentru prima dată în scrierile mesopatamiene din urmă cu 4.000 de ani, fiind considerat unul dintre primele centre urbane ale omenirii. De-a lungul timpului a ajuns sub stăpânirea tuturor marilor civilizații antice și moderne, fiecare aducându-și contribuția la dezvoltarea ei.

Arheologi din toată lumea au lucrat, practic, pe tot parcursul secolului XX pentru a scoate la lumină moștenirea culturală unică lăsată de fenicieni, greci, romani, evrei, bizantini și arabi, care au făcut din Palmyra o nestemată a deșertului.

În anul 1980, orașul antic a ajuns pe lista siturilor protejate în cadrul Patrimoniului Universal UNESCO, ceea ce nu i-a descurajat pe djihadiștii Statului Islamic să-l distrugă sistematic imediat după ce au ocupat zona, în luna mai a anului trecut.

Pentru început l-au executat pe șeful arheologilor care coordona activitatea de cercetare din regiune, deoarece acesta nu a vrut să le spună unde sunt ascunse presupusele comori din antichitate.

Ruinele mărețe au servit ca decor și pentru execuții în masă, despre care au circulat pe net filmulețe înfiorătoare. Apoi au aruncat în aer tot ce se putea cu explozibil, iar statuile zeităților antice le-au spart cu barosul și ciocanul. Totuși, ca niște adevărați oameni de afaceri, piesele mai valoroase le-au păstrat și le-au vândut pe piața neagră a obiectelor de artă, iar din banii obținuți au contribuit la finanțarea organizației lor teroriste.

Tags: palmyra  distrugere  isis  foto  
1134 vizite
Distribuie pe