Cu toții îndrăgim muzica, și dacă ai un strop de talent, poți să îți transformi dragostea pentru muzică într-o formă de a le aduce bucurie și altora.
Din păcate, tot mai puține persoane stăpânesc arta unui instrument muzical, ceea ce te va face pe tine, în cazul în care te hotărăști să studiezi unul, o persoană deosebită tocmai din această cauză. Printre cele mai atrăgătoare instrumente muzicale se numără și chitara acustică. Înainte de a te apuca să înveți să cânți la chitară e bine să te hotărăști dacă vei începe cu una acustică sau electrică, sau dacă vei folosi sau nu una pentru stângaci.
Să încep cu chitara acustică sau cu cea electrică?
Poate că te întrebi și tu acest lucru, mai ales dacă ai o afinitate specială pentru genul rock. Adevărul este însă că poți cânta la o chitară acustică rock, la fel de bine cum ai cânta la o chitară electrică.
Dacă iubești chitara, poate fi o idee bună să abordezi în timp ambele tipuri de instrumente. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca atunci când începi să studiezi chitara să o faci cu o chitară acustică.
Unul din cele mai mari argumente în acest sens este lesne de înțeles: chitara acustică este mult mai simplă decât cea electrică. Practic sunetul este influențat de 5 elemente: cutia de rezonanță, cutia de acordaj, pute/prag, corzi și grif. Orice variație în ceea ce privește aceste elemente va determina un sunet ușor diferit.
Chitara acustică îți permite astfel să îți găsești stilul care te reprezintă mult mai repede. Prin comparație, chitara electrică este un instrument mult mai complex, cu mult mai multe elemente, ceea ce face mult mai grea setarea lor astfel încât să scoată cel mai potrivit sunet. Nu în ultimul rând, citările acustice sunt mult mai ieftine decât cele electrice, deci sunt o variantă mai bună pentru un începător.
Ce chitară acustică să aleg dacă sunt stângaci?
Dacă vrei să te apuci de chitară dar ești stângaci nu e nici o tragedie. Artiști celebrii precum Kurt Cobain, Paul McCartney sau Jimi Hendrix, toți au fost stângaci, dar asta nu i-a împiedicat să stăpânească chitara la perfecție. Din fericire pentru tine, există pe piață chitari acustice pentru stângaci. Acestea sunt special concepute pentru a-ți permite să obții același sunet de calitate, chiar dacă mâna ta dominantă este stânga.
De ce nu ar trebui să te apuci să înveți la o chitară pentru dreptaci dacă tu ești stângaci? În mare parte pentru că în cele din urmă, oricum vei ajunge să cauți o chitară pentru stângaci. Și cum aceste instrumente nu sunt tocmai foarte ieftine, e mai bine să alegi de la început chitara perfectă pentru tine, la care crezi că vei putea cânta toată viața. Poți încerca să cânți invers la o chitară de dreapta sau poți încerca să apelezi la cineva pentru a inversa corzile (operațiune mult mai complexă decât te aștepți). Toate aceste demersuri însă nu dau rezultate bune, și chiar dacă inversezi corzile, vei avea mult mai multe probleme legate de sunet decât dacă ai începe direct cu o chitară pentru stângaci.
Perfecționează-ți tehnica folosind boxe active
Atunci când vrei să îți perfecționezi tehnica la chitară, de un mare ajutor este un amplificator. În acest sens, specialiștii recomandă folosirea unor boxe active profesionale. Acestea nu sunt doar amplificatoare obișnuite, și sisteme audio cu stație încorporată. Majoritatea modelelor au porturi Jack, USB și cititor de carduri, precum și antene pentru microfoane wireless. Boxele active profesionale îți pot permite să faci repetiții în timp ce tu și prietenii tăi puteți auzi mai bine cum iese sunetul.
Boxele profesionale active se pot cumpăra la set, sau poți cumpăra o singură boxă. Sunt apreciate deoarece sunt ușor de transportat și funcționează pe bază de acumulator, deci nu e nevoie să le bagi în priză pentru a funcționa. Dacă vrei cu adevărat să îți îmbunătățești tehnica, poți găsi și achiziționa o boxă activă la preț bun online. Astfel vei putea și să înregistrezi sunetul la calitate mai mare, reușind să analizezi ulterior unde ai putea să faci îmbunătățiri.
Chitara acustică este unul din cele mai apreciate instrumente muzicale. Îți permite să abordezi o gamă largă de genuri și te ajută să îți descoperi stilul propriu. Cu instrumentul potrivit în mână și accesoriile necesare, călătoria ta muzicală poate să înceapă.