Daca esti la prima sarcina, nu trebuie sa te panichezi in cazul in care simti anumite contractii inainte de termen. Acestea se numesc Braxton Hicks si sunt un simptom normal al sarcinii, care nu trebuie sa te ingrijoreze.
Este de inteles ca, atunci cand esti gravida pentru prima data, sa fii foarte precauta, insa trebuie sa eviti pe cat posibil stresul in aceasta perioada. Unele mamici cauta informatii si se gandesc la diverse masuri preventive de a intampina situatiile neplacute. Trebuie sa stii ca Babystem ofera servicii de prelucrare ale celulelor stem, care ii vor fii bebelusului de ajutor pe parcursul vietii, iar daca te decizi asupra colectarii acestor celule, te vei simti mult mai relaxata inca din perioada sarcinii!
Descopera tot ce trebuie sa stii despre contractiile Braxton Hicks
Acestea sunt contractii intermitente ale uterului, care pot aparea inca din prima parte a sarcinii, dar care nu sunt, de obicei, resimtite decat dupa jumatatea acesteia, sau, in unele cazuri, niciodata. Ele poarta numele medicului care le-a descris pentru prima data in anul 1872. Mai exact, aceste miscari uterine neregulate sunt modul in care organismul tau se pregateste pentru momentul final, travaliul. Motivul pentru care vei simti aceasta senzatie din ce in ce mai puternic odata cu trecerea timpului are legatura cu marimea uterului tau. Cu cat acesta creste, odata cu bebelusul, cu atat simptomele devin mai evidente. In mod normal, contractiile Braxton Hicks nu sunt dureroase si, spre deosebire de un travaliu prematur, nu sunt insotite de o dilatare a cervixului. Unul dintre efectele resimtite poate fi burta tare in sarcina, care poate avea, insa, si alte cauze. Daca simti insa cum uterul tau se strange in mod regulat in ultimele saptamani si iti creeaza un disconfort foarte mare, viziteaza medicul cat mai repede!
Aici exista mai multe teorii, dar toate sunt legate de uterul tau si de felul in care acesta se pregateste de nastere. Unii medici considera contractiile Braxton Hicks ca fiind o modalitate prin care muschiul uterin se tonifica si faciliteaza fluxul de sange inspre placenta, iar alti specialisti pun aceste miscari pe seama dimenisiunii cervixului, care devine mai scurt si mai flexibil in ultimul trimestru si pe nivelul de hormoni din organismul mamei.
De-a lungul timpului, doctorii au observat o serie de factori care pot declansa astfel de episoade in timpul sarcinii. Printre acestea, se numara: deshidratarea, activitatea sexuala, activitatea fizica intensa, atat a mamei, cat si a fatului, atingerile pe burtica sau vezica urinara plina.
Desi contractiile Braxton Hicks nu sunt, in mod normal, dureroase, acestea pot crea o stare de disconfort pentru tine. Pentru a scapa de ea, poti face urmatoarele lucruri:
- Daca acestea se intampla cand esti intinsa sau aseazata pe scaun ori pe canapea, incearca sa faci o plimbare scurta si sa iti modifici pozitia. In cazul in care desfasori o activitate, fa contrariul si aseaza-te pana te linistesti.
- Consuma apa, ceai sau lapte cald in cantitati un pic mai mari decat de obicei. Pentru ca deshidratarea poate fi una dintre cauzele pentru care aceste contractii apar, lichidele te vor ajuta sa le eviti.
- Fa o baie calda timp de jumatate de ora, care te va relaxa.
- Respira profund si controlat
Daca sarcina ta nu a depasit 37 de saptamani si observi miscari anormale ale uterului, care sunt regulate si dureroase, este un semn ca trebuie sa mergi de urgenta la doctorul tau. De asemenea, cand te apropii de finalul sarcinii si contractiile incep sa apara la un anumit interval de timp, sunt insotite de dureri asemanatoare crampelor din timpul menstruatiei, de presiune in zona pelviana, de durere in parta inferioara a spatelui si de scurgeri vaginale abundente, apoase, in care observi firicele de sange, toate acestea sunt semne ale travaliului real, iar tu trebuie sa te indrepti cat mai repede spre spital.
Fii atenta la semnalele pe care corpul tau ti le da pe parcursul sarcinii si nu te teme sa apelezi la sfatul medicului tau ori de cate ori e nevoie!