In zilele noastre, siguranta este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand este vorba despre muncitorii calificati ori necalificati, datorita numarului extrem de mare de accidente care au loc, in principal, in domeniul constructiilor.
De aceea, se pune un accent deosebit pe acele echipamente de protectie profesionala, cu ajutorul carora muncitorii sunt protejati si nu se supun anumitor riscuri sau pericole iminente.
Cu ajutorul acestor echipamente de protectie, angajatii care lucreaza in anumite conditii cu risc crescut au posibilitatea de a reduce pericolele la care se supun pana la minim.
Ce sunt echipamentele de protectie profesionale?
Echipamentele de protectie profesionale sunt acele echipamente pe care angajatii le poarta pentru a minimiza expunerea la pericole care pot cauza vatamari si boli grave la locul de munca. Aceste pericole pot rezulta fie din contactul cu anumite produse chimice, radiologice, fizice, electrice, mecanice sau de alta natura.
Echipamentele de protectie profesionala pot include diverse articole, precum: casti de protectie, viziere, incaltaminte de protectie, imbracaminte de protectie, covor electroizolant, dopuri pentru urechi sau mansete.
Toate echipamentele de protectie trebuie sa fie proiectate si construite in conditii de siguranta si, cel mai important, trebuie sa fie mentinute curate si sigure din punct de vedere functional. Aceste echipamente trebuie sa se potriveasca perfect muncitorului, pentru a-i oferi o stare de confort, acest aspect facand diferenta intre a fi in siguranta sau a fi expus pericolelor.
Angajatorii au obligatia de a instrui fiecare angajat despre modul in care se utilizeaza echipamentul individual de protectie, astfel incat acestia sa stie:
- Cand este necesar sa il foloseasca
- Ce anume trebuie sa foloseasca
- Cum se poarta in mod corespunzator, cum se ajusteaza, cand trebuie purtat si cand trebuie scos
- Care sunt limitarile echipamentului.
De asemenea, angajatorii trebuie sa poata prezenta in mod concret care sunt pericolele si riscurile, cum se intretin echipamentele de protectie, dar este necesara si o monitorizare, astfel incat sa fie asigurata eficacitatea acestor informatii.
Care sunt cele mai importante echipamente de protectie profesionala?
Printre cele mai importante echipamente de protectie care sunt folosite de catre angajati la locul de munca, se numara:
Toate aceste echipamente de protectie profesionala trebuie sa fie puse la dispozitia angajatilor de catre angajatori, pe baza unor analize de risc efectuate de catre acestia la locul de munca.
Printre cele mai comune echipamente sunt acele casti de protectie, care au rolul de a proteja muncitorii de anumite pericole care i-ar putea rani. Acestea trebuie sa se potriveasca perfect angajatului, fara a fi prea mari sau prea mici, caci altfel acestea nu isi mai ating scopul.
Pentru protectia fetei si a ochilor se recomanda utilizarea ochelarilor de protectie si a vizierelor, acestea protejand muncitorul de pericolele existente in mediul de lucru. Sunt foarte frecvent utilizate atunci cand se lucreaza cu metale, lemn, pe santiere sau in acele locuri unde temperaturile sunt crescute.
In cazul in care se lucreaza in medii toxice, este necesar sa se protejeze respiratia, iar in acest scop sunt oferite angajatilor masti, prin intermediul carora ei sunt protejati de praf, fum sau substante periculoase care pot dauna sanatatii acestora.
Printre cele mai frecvente boli de natura profesionala sunt cele care se datoreaza leziunilor pielii, de aceea este extrem de important ca angajatii sa isi protejeze atat mainile, cat si pielea, cu ajutorul manusilor. Aceste pot fi gasite in diferite variante, in functie de necesitati si nevoile speciale existente.
De unde pot fi achizitionate aceste echipamente de protectie profesionala?
Exista foarte multe magazine si site-uri online de specialitate, insa este foarte important ca acestea sa fie de cea mai buna calitate, deoarece de acestea poate depinde viata oamenilor.
Astfel, este important ca fiecare angajator sa ofere angajatilor gama completa de echipamente de protectie, acest fapt fiind reglementat prin lege si sanctionat in cazul in care nu se respecta.