Locale Altele
Duminica, 24 Ianuarie 2021
Dum, 24 Ian 2021
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
TOTUL despre mesele bebelușului! Iată ce trebuie să știi despre alimentația copilului tău!
SM Online  - Vineri, 27 Noiembrie 2020

Dezvoltarea corectă a celor mici depinde foarte mult de hrana pe care o primesc încă de la începutul vieții lor. De aceea, părinții își doresc să le ofere copiilor toți nutrienții de care au nevoie.


Pentru o familie la început de drum, informațiile despre alimentația bebelușului pot deveni copleșitoare, din cauza multitudinii de sfaturi, idei și abordări pe care aceștia le găsesc în mediul online. Așadar, în articolul de mai jos vei găsi informații de bază pe care le poți aplica, dar, înainte de toate, nu uita să apelezi întotdeauna la sfatul medicului pediatru.

Iată ce trebuie să știi despre alimentația copilului tău!

1. Alimentația primelor luni de viață

Poate cea mai lejeră perioadă pentru părinți, legată de hrana celui mic, este alăptatul în primele luni de viață. Acesta poate să consumele laptele direct din sânul mamei sau din diferite preparate de lapte praf stabilite de medic. 

Laptele este cunoscut pentru calitățile sale antialergenice, imunizante și, nu în ultimul rând, antiinfecțioase. De cele mai multe ori, bebelușul trebuie alăptat la un interval de maxim patru ore sau ori de câte ori simte el nevoia. Odată cu trecerea timpului, sugarul va mânca din ce în ce mai rar, dar în cantități mai mari. 

Cel mic trebuie să consume lapte din ambii sâni, deoarece compoziția acestuia poate varia de la un sân la celălalt. Inițial, are o consistență apoasă, iar spre final devine concentrat și bogat în lipide. Evită pe cât posibil apa și ceaiul pentru bebeluș, cu excepția situațiilor în care acesta prezintă constipații.

2. Perioada diversificării

Odată cu împlinirea vârstei de 6 luni, poate începe diversificarea alimentației copilului. Acest lucru înseamnă că, pe lângă laptele matern și cel praf, bebelușului îi sunt introduse, treptat, anumite alimente nutritive.

Pentru asta, ai nevoie de un scaun de masă pentru bebe, ca cel mic să poată sta în șezut. Primele ingrediente pe care le poți introduce în alimentația lui sunt cerealele, legumele, fructele, iar carnea și ouăle după vârsta de 7 luni. De asemenea, servește mâncarea la temperatura camerei și evită sarea cât mai mult posibil.

3. Stabilește un program regulat de mese

Programul este stabilit, de obicei, în funcție de dorințele celui mic, adică la cererea lui. Este foarte important să te înarmezi cu răbdare, pentru că, în primele zile de viață, o singură masă poate să dureze până la o oră, două. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauză că nou-născutul nu are putere să stimuleze lactația.

De asemenea, oboseala, lipsa de somn a mamei, stresul sau anxietatea sunt cauze care scad productivitatea laptelui. Ai grijă la poziția corpului celui mic, pentru ca respirația să nu-i fie obturată de sân. 

4. Atenție la alergeni

Fii foarte atentă la alergiile pe care cel mic le poate dezvolta și introducere treptat alimente noi, în cantități mici, pentru că nu poți știi de la bun început dacă bebelușul are anumite sensibilități sau nu. Majoritatea alergienilor sunt în pește, ouă, lapte, grâu sau în amestecul de fructe. Dacă pielea lui prezintă urticarii și roșeață sau observi simptome de diaree și stări de vomă, apelează imediat la medicul pediatru. 

Așadar, ține cont de sfaturile de mai sus și încearcă să îi oferi copilului tău o alimentație cât mai sănătoasă!

Sursa foto: Shutterstock.com

 
6080 vizite
Distribuie pe