Locale Altele
Duminica, 24 Ianuarie 2021
Dum, 24 Ian 2021
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum să amenajezi o pajiște cu gazon de poveste, chiar în curtea casei tale?
SM Online  - Joi, 24 Decembrie 2020

Dacă ești fericitul posesor al unei case cu un teren înconjurător primitor și nu vrei să folosești toata suprafața pentru grădina de legume, o idee excelentă este de a amenaja o pajiște cu gazon după toate regulile artei și de care să fii mândru printre vecinii tăi.


Cu siguranță ai văzut, cel puțin în unele filme, cât de frumos poate fi aspectul unei proprietăți a cărei intrare este străjuită de un aranjament de gazon și arbuști ornamentali care dau o notă de bună îngrijire întregului ansamblu al locuinței. 

Iată câteva sfaturi cu ajutorul cărora ai putea începe amenajare apropriei pajiști de gazon, în curtea casei tale, fără prea mult efort și cu îngrijire minimă

  • Pasul 1 - amenajarea terenului

Dacă te-ai decis să treci la fapte, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pregătești terenul pe care va fi viitoarea zonă cu gazon. Trebuie să te asiguri că pământul este bine curățat de rădăcini îngropate, pietre și alte resturi. 

De asemenea, nu este recomandat să amenajezi un astfel de teren mult prea aproape de fundația casei tale, pentru a evita problemele privind irigarea. Pentru această operațiune importantă de întreținere, poți folosi diverse tipuri de pompe submersibile care pot furniza apa direct dintr-un puț forat către instalațiile corespunzătoare. 

Suprafața terenului trebuie să fie bine nivelată și pe cât posibil ușor înclinată în direcția opusă locului unde se află locuința pentru ca apa de ploaie și cea provenită din irigat să se poată scurge cât mai departe de fundația casei.

Dacă suprafața este mică, acest pas poate fi executat manual cu uneltele clasice, însă dacă dispui de o curte mai mare, poți apela la serviciile unui mini buldozer. După curățare și nivelare, pământul trebuie puțin afânat până la o adâncime de 4-5 cm pentru ca aerul să poată circula, iar apa să poată fi absorbită mai repede.   

  • Pasul 2 - pregătirea solului pentru plantare

Este momentul să adaugi îngrășământ natural pe întreaga suprafață de teren. Azotul este esențial pentru creșterea oricărei plante, deci și a gazonului. Totuși, dacă fertilizezi în exces, vei avea ulterior problema tunsului ierbii la intervale mult mai mici de timp. 

De aceea, este bine să testezi nivelul de pH al solului după aplicarea fertilizanților. În funcție de rezultat, mai poți adăuga îngrășământ natural sau, dacă lipsesc nutrienți precum fier sau fosfor, ai putea merge pe varianta unei soluții din comerț care mai poate aduce un adaos de sulf, și de potasiu. 

  • Pasul 3 - alegerea semințelor de gazon și plantarea

Acest pas poate fi cel mai dificil din cauza opțiunilor multiple la care poți apela. De aceea, este bine să te gândești la destinație și la câteva detalii despre zona cu gazon pe care ți-o dorești. 

Astfel, dacă suprafața va suporta mult trafic, datorită mai multor copii sau animale de companie care se vor juca pe iarbă, va trebui să alegi o specie de gazon rezistentă și cu o capacitate mare de refacere. De asemenea, trebuie să iei în considerare cantitatea de lumină de care va beneficia pajiștea și dacă există mulți arbori sau arbuști în jur care umbresc mari porțiuni din teren.

Un alt aspect important este desimea firelor de iarbă. Unele specii de gazon oferă o creștere deasă și compactă, pe când firele altor specii cresc mai rar, dar rezistă mai mult la caniculă și secetă. 

Așadar, ca orice lucru bine făcut, dacă planifici bine totul și urmezi cele mai bune recomandări în domeniu încă de la primul pas, te vei bucura de propria pajiște cu gazon pe care va trebui doar s-o tunzi și s-o uzi din când în când. 

Sursa foto: pixabay.com

 
3455 vizite
Distribuie pe