Locale Altele
Sambata, 25 Iunie 2022
Sam, 25 Iun 2022
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
COMUNICAT DE PRESĂ FINALIZARE PROIECT
SM Online  - Vineri, 29 Octombrie 2021


UAT Oraș Ardud, județul Satu Mare, în parteneriat cu Asociația CREST și Primăria Napkor din Ungaria a implementat în perioada 01.11.2019–31.10.2020 proiectul cu titlul "PrimCare RO-HU - Acces transfrontalier la servicii de urgență și asistență medicală primară de înaltă calitate în comunități mici”, cod ROHU-407.

Proiectul este cofinanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria, Prioritatea PA4–Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperarea în domeniul sănatății și prevenției bolilor), Obiectiv specific 4.1 Servicii medicale preventive si curative, in zona eligibilă, imbunatățite.

Obiectivul general al proiectului a fost de a dezvolta servicii de asistență medicală comunitară coordonate la nivel transfrontalier în cadrul centrului de permanență medicală din Ardud și a cabinetelor de medicină de familie de la Napkor care abordează în mod optim nevoile populației în ceea ce privește intervenția de urgență, prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient, cu accent pe bolile ale sistemului circulator care reprezintă principala cauză de deces în regiune și la nivelul UE.

Principalele rezultate ale proiectului sunt:

-      3 unități comunitare de asistență medicală primară (centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară din Napkor) dotate cu echipamente, tehnologie și aparate de calitate necesare în conformitate cu standardele de calitate în vigoare îîn domeniul medical, pentru a satisface nevoile pacienților în caz de urgențe medico-chirurgicale și tratamentul bolilor cu morbiditate ridicată.

-      40 de profesioniști din serviciile de asistență medicală primară (medici și asistenți medicali) din regiunea transfrontalieră instruiți în domeniul resuscitării cardio-respiratorii la adult și la copii și domeniul în managementului leziunilor vasculare îm hipertensiune

-      2 ghiduri de bune practici armonizate în domeniul resuscitării și managementului pacienților cu boli ale sistemului circulator, construite și implementate în centrul de permanență din Ardud și 2 cabinete de asistență medicală primară în Napkor

-      reprezentanți ai părților interesate din domeniul medical  din zona transfrontalieră informați despre ghidurile armonizate de asistență medicală primară, resuscitarea cardio-respiratorie și gestionarea pacienților cu boli ale sistemului circulator, dezvoltate pe parcursul proiectului

Astfel, în cadrul unităților medicale țintă vor fi instalate noi echipamente de diagnostic, screening și tratament în Ardud și Napkor, pentru a asigura prevenirea, identificarea timpurie și tratamentul eficient al bolilor cardiovasculare în regiunea trasfrontalieră. Drept urmare, o parte importantă a pacienților care până acum trebuiau redirecționați în altă parte, vor fi tratați în mod eficient la nivel local, facilitând accesul rapid al populației la îngrijiri medicale sigure oferite conform unor protocoale standardizate și comparabile, în vigoare în zona transfrontalieră, asigurând furnizarea unor servicii de calitate bună pentru toti cetățenii din zona vizată.

Proiectul crește capacitatea instituțională și cooperarea în domeniul serviciilor de urgență și în domeniului asistenței medicale primare, pentru a utiliza la maxim ceea ce este disponibil, prin alinierea eforturilor factorilor interesați români și maghiari; investiții în infrastructură, echipamente și abilități ale personalului medical în țările partenere și dezvoltarea în comun a soluțiilor inovatoare la problemele comune, astfel încât regiunea să poată progresa durabil. Proiectul crește capacitatea instituțiilor de asistență medicală primară de a identifica timpuriu și de a asigura tratament eficient al bolilor în zona transfrontalieră reducând dezechilibrele majore între nivelulserviciilor din comunitățile vizate.

Durata de implementare a proiectului a fost de 24 luni.

Bugetul total al proiectului este de 545.102,11 euro, din care contribuția FEDR reprezintă 463.336,77 euro.

Informații suplimentare: UAT Oras Ardud, RO-447020 Ardud, Str.Nouă, Nr.1, jud. Satu Mare, telefon/fax 0261-767130, e-mail:primaria.ardud@yahoo.com, Persoană de contact: Ramona Sabou.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.

 

1892 vizite
Distribuie pe