Locale Altele
Sambata, 25 Iunie 2022
Sam, 25 Iun 2022
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Când și de ce trebuie înlocuite anvelopele de iarnă - Sfaturi utile!
SM Online  - Vineri, 3 Iunie 2022
Codul Rutier nu menționează o dată anume când trebuie să facem schimbul de anvelope, când trecem de la sezonul de iarnă la cel de vară. Este recomandat să avem echipată mașina pentru condițiile de drum la momentul deplasării cu aceasta, siguranța în trafic fiind cea mai importantă.Când trebuie înlocuite anvelopele de iarnă?

Nu este o regulă sau o dată anume până când se poate circula pe drumurile publice cu anvelopele de iarnă.La venirea sezonului cald, cănd temperatura este mai mare de 7 grade Celsius, ne gândim la schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară.

De ce echipăm mașina cu anvelope de vară și nu rămân cele de iarnă? Este simplu! Cauciucurile de vară sunt special concepute pentru codițiile meteo de la inceputul primăverii până la sfărșitul toamnei.

Când temperatura pe timp de noapte  crește peste 7 grade Celsius, se recomandă folosirea anvelopele de vară. În temperaturile ridicate de vară dacă folosim anvelope iarnă se vor uza mult mai repede fiind obligați să le schimbăm mai des.

De ce trebuie înlocuite anvelopele de iarnă?

Din păcate, mulți posesori de autoturisme hotărăsc să folosească anvelopele de iarnă și vară, ceea ce nu este recomandat. Menținerea cauciucurilor de iarnă și vară pun în pericol șoferul și participanții la trafic. Multe teste demonstrează că la o temperatură peste 13-15 grade Celsius, anvelopele de iarnă necesită o distanță de frânare mai mare.

Nu trebuie uitat faptul că anvelopele de iarnă au o aderență mai scăzută pe asfalt uscat și distanța de frânare crește considerabil față de cele de vară, construcția acestora dintr-un cauciuc moale este compatibilă cu temperaturile scăzute de iarnă.

Nici la capitolul acvaplanare, anvelopele de iarnă nu excelează. Specialiștii spun că, în urma testelor făcute la peste 80 km/h pe o pistă cu apă, mașina echipată cu anvelope de vară și-a păstrat direcția de deplasare comparativ cu cea care avea montate anvelope de iarnă, care la peste 60 km/h a părăsit carosabilul.

Folosind anvelopele de iarnă în sezonul cald ne afectează chiar și bugetul personal. Folosirea acestora pe afaltul cald, uzează profilul într-un ritm accentuat, urmând ca în sezonul următor de iarnă vom fi nevoiți să le schimbăm, aderența acestora ne mai oferind siguranța necesară pe carosabil.

Cauciucurile de iarnă sunt mai grele comparativ cu cele de vară, care împreună cu profilul mai proeminent al acestora, generează un consum crescut de combustibil prin rezistența la înaintare din timpul mersului.

În concluzie,

Specialiștii de la Vadrexim.ro recomandă să echipăm mașina cu anvelopele corespunzătoare sezonului în care ne aflăm pentru a profita de performanțele mașinii și a anvelopelor, pentru siguranța participanților la trafic și pentru a evita eventualele cheltuieli inutile.

Sursa foto: Vadrexim.ro

 
1490 vizite
Distribuie pe