Locale Altele
Miercuri, 12 Iunie 2024
Mie, 12 Iun 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum poti prelungi durata de viata a linerului piscinei tale
SM Online  - Luni, 25 Iulie 2022
Linerul, unul dintre cele mai importante elemente ale unei piscine, dureaza, de obicei, mai multe sezoane, insa nu este indestructibil. Cateva proceduri corecte pentru ingrijirea si intretinerea linerului ii pot prelungi durata de viata chiar si pana la 20 de ani.

Linerul, unul dintre cele mai importante elemente ale unei piscine, dureaza, de obicei, mai multe sezoane, insa nu este indestructibil.

Cateva proceduri corecte pentru ingrijirea si intretinerea linerului ii pot prelungi durata de viata chiar si pana la 20 de ani.

Urmeaza aceste reguli simple pentru a obtine cele mai bune rezultate:

Indeparteaza obiectele ascutite

Din pacate, curtea poate prezenta o multime de pericole pentru linerul din piscina – de la crengi cazute la pietre aruncate sau alte elemente. Scapa, pe cat posibil, de cat mai multe dintre aceste obiecte daunatoare pentru a evita deteriorarea prin perforare. Toaleteaza copacii constant, strange crengile cazute si tine pietrele decorative departe de piscina.

Doar cu jucarii de piscina

Asemenea pericolelor din curtea ta, jucariile nepotrivite pot avea un impact negativ asupra linerului. Jucariile speciale pentru piscina, concepute dintr-un material delicat la contactul cu linerul nu prezinta un pericol, asa cum se intampla cu alte tipuri de obiecte destinate agrementului, care pot provoca deteriorari serioase.

Fii cu ochii pe animalele de companie

Si animalele de companie iubesc piscina, insa, la iesirea lor din apa, este indicat sa acorzi atentie sporita linerului. O zgarietura aparent nesemnificativa se poate transforma intr-o adevarata gaura. Asigura-te ca animalul tau de companie poate iesi cu usurinta din piscina. Instruirea sa este importanta atat pentru durata de viata a linerului, cat si pentru siguranta lui – contrar parerilor, nu toti cainii pot innota.

Nu goli piscina in totalitate

Nu goli niciodata piscina in totalitate, chiar si in situatia in care doresti sa cureti podeaua. In caz contrar, odata cu eliminarea presiunii apei, linerul nu se va mai mentine intins, formand cute inestetice si imposibil de indepartat. Dupa o golire completa, la reumplerea piscinei, linerul va fi deteriorat, prezentand chiar si neetanseitate la colturi sau in jurul pieselor din pereti (skimmere, guri de refulare, etc.). Daca doresti sa cureti podeaua piscinei, pastreaza intotdeauna minimum 6-12 cm. de apa in piscina.

Utilizeaza echipamentele adecvate

Nu utiliza niciodata echipamentele de uz casnic drept unele pentru piscina. Chiar si o perie inofensiva de bucatarie ar putea lasa zgarieturi si gauri in captuseala de vinil. Inclusiv robotii automati de curatare a piscinelor destinati pentru bazinele de inot din beton pot distruge linerul. Nu folosi nimic abraziv, nici chiar usor, deoarece acest lucru va deteriora, in timp, linerul piscinei. Asigura-te ca echipamentul este adecvat pentru piscinele cu liner.

Evita decolorarea linerului

Decolorarea este o problema frecventa a linerului. Pentru a preveni acest proces ce-i poate scurta viata pana la 7-10 ani, exista cateva sfaturi pe care le poti pune in aplicare:

  • Protejeaza-l de soare

Pe langa substantele chimice folosite, razele utraviolete ale soarelui slabesc si decoloreaza linerul. Pentru a-i prelungi durata de viata, ia in considerare cateva elemente de design ce pot bloca intr-o oarecare masura lumina solara: prelata pentru umbra, pergola, copertine, copaci, arbusti. De asemenea, atunci cand mergi in vacanta, acopera piscina pentru a preveni decolorarea si tine la distanta impuritatile.

  • Testeaza echilibrul chimic al apei

Verifica cel putin o data pe saptamana echilibrul chimic al apei pentru a mentine pH-ul in conditii normale. In caz contrar, apa va deveni acida, iar linerul se va degrada in timp. Pastreaza valorile in parametrii de mai jos:

  • pH: 7,2-7,8 (pentru a preveni apa acida si imbatranirea premature a linerului);
  • clor liber: 1-3 ppm;
  • alcalinitatea totala: 60-125 ppm;
  • duritatea de calciu: 150-250 ppm.

O concentratie mare de clor va ataca linerul. De aceea, el nu trebuie sa ajunga in contact cu linerul in stare concentrata, ci dozat cu sistemul de filtrare-recirculare pornit.

  • Alege un material mai gros si o culoare mai deschisa

Un liner cu o grosime mai mare poate face fata mult mai bine razelor UV puternice, fiind mai rezistent si la decolorarea chimica. In plus, decolorarea va fi mai putin vizibila cu o nuanta mai deschisa a linerului.

  • Nu acoperi piscina imediat dupa tratamentul chimic

Lasa piscina descoperita minimum 24 de ore dupa tratarea apei cu clor sau alte substante chimice. Altfel, chimicalele nu se vor mai disipa corespunzator, iar excesul va favoriza decolorarea.

3073 vizite
Distribuie pe