Locale Altele
Joi, 21 Septembrie 2023
Joi, 21 Sept 2023
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum imbunatatiti calitatea aerului interior pentru animalele dvs. de companie
SM Online  - Vineri, 2 Septembrie 2022

Credeti sau nu, calitatea aerului interior joaca un rol important in asigurarea sanatatii pisicii sau cainelui dvs. asa ca este important sa stiti ce inspira animalele dvs. de companie, mai ales ca probabil petrec mult mai mult timp in casa decat dvs.

In continuare vom discuta despre unii contaminanti comuni ai aerului respirat si ce solutii aveti de a imbunatati calitatea aerului interior.

Pentru informatii suplimentare va recomandam  E-vet.ro - o sursa completa de informatii referitoare la sanatatea si comportamentul animalelor de companie.

Poluanti ai aerului respirat din casele noastre

1. Agenti infectiosi

Este usor de vazut cum bolile infectioase se pot raspandi prin contact direct, dar unele se raspandesc si prin aer. Gripa canina si tusea de canisa sunt doua exemple. Cand un animal infectat tuseste, stranuta sau latra, acesta elibereaza agenti patogeni microscopici in aer. In timp ce unii dintre acesti agenti patogeni sunt suficient de mari si de grei pentru a cadea pe suprafete unde pot fi eliminati prin curatarea suprafetelor, majoritatea sunt „aerosolizati”.

Acesti agenti patogeni infectiosi practic invizibili pot ramane viabili (vii si capabili sa infecteze) in aer pentru perioade indelungate. Acestia se agata de particule minuscule de praf, fiind purtati pe curentii de aer si calatorind prin mediul inconjurator pana cand sunt inhalati de o alta gazda.

2. Alergeni
  • Polenul

Polenul si sporii de mucegai sunt alergeni din aer care declanseaza alergii atat la oameni, cat si la animale. Un caine sau o pisica sensibila poate dezvolta mancarimi la nivelul ochilor, scurgeri nazale sau probleme ale pielii. Rapoartele privind alergiile extreme si incalzirea globala prevad ca schimbarile climatice vor agrava alergiile respiratorii (si vor creste riscurile de astm bronsic) datorita cantitatii mai mari de polen, pe langa alti alergeni.

Schimbarile climatice si temperaturile mai crescute creeaza mai mult polen si, prin urmare, mai multi alergeni din aer. Polenul este mai mult o problema cand ne aflam in aer liber. Insa acesta poate patrunde si in case prin ferestre deschise, prin crapaturile usilor si chiar prin hrana cainelui sau a pisicii.

  • Mucegaiul

Mucegaiul se poate forma in subsoluri, bai si alte zone. Mucegaiul este o ciuperca care creste oriunde exista umiditate. In aer liber, mucegaiul se formeaza de obicei in zone umede umbroase. In interior, mucegaiul poate creste oriunde in casa dvs. care devine umeda si retine umiditatea. Mucegaiul se raspandeste prin eliberarea sporilor in aer.

Mucegaiul este daunator pentru caini (precum si pentru oameni). Expunerea la mucegai la caini poate provoca efecte adverse asupra sanatatii, cum ar fi:

  • probleme pulmonare si respiratorii
  • leziuni ale tractului gastrointestinal
  • probleme digestive grave
  • reactii alergice
  • probleme neurologice, inclusiv tremor si convulsii.
3. Compusi organici volatili (COV)

Compusii organici volatili (care se evapora usor) (COV) cuprind o clasa mare de compusi chimici. Acestia sunt emisi de o multitudine de produse chimice din casa dvs. Compusii organici volatili sunt eliberati de sampoane parfumate, detergenti, balsam de rufe, produse de curatare a suprafetelor, odorizante cu aerosoli, etc. Vopseaua proaspata, podelele si mobilierul noi pot emite, de asemenea, COV.

Acesti compusi volatili din aer pot cauza o serie de probleme de sanatate pentru animalele dvs. de companie (si familia dvs. umana). Acestea includ reactii alergice, dureri de cap, greata si chiar leziuni hepatice sau renale.

In cadrul unui studiu efectuat pe animale au fost testate 43 de substate chimice comune gasite in produsele de uz casnic, inclusiv in cele parfumate. In urma studiului, s-a descoperit faptul ca cainii aveau in corp niveluri mai mari din aceste substante decat oamenii. Cum este posibil acest lucru, cand multe dintre aceste produse nu par sa intre in contact direct cu animalul dvs.? Raspunsul este ca exista doua moduri principale prin care animalele intra in contact cu aceste substante chimice - prin inhalare sau frecarea de haine sau piele. Cercetatorii au descoperit ca prin inhalare, aceste substante chimice intra in fluxul sanguin al animalului si afecteaza fiecare organ pe care sangele il atinge.

Asadar, daca bolile infectioase si alergiile sunt cauzate de agenti patogeni din aer si contaminanti invizibili, iar compusii organici volatili plutesc, de asemenea, invizibil in aer, cum pot fi preveniti?

Ei bine, le puteti preveni curatand aerul. Ceea ce este mult mai usor de facut decat ati crede. 


6 Metode simple si eficiente de a imbunatati calitatea aerului interior din casele noastre

Educarea asupra modului in care bolile infectioase, alergenii si compusii organici volatili sunt raspanditi prin aer este un prim pas important pentru a ajuta la crearea unui mediu interior sanatos pentru dvs. si animalul dvs. Este si mai important sa faceti tot ce puteti pentru a curata aerul de acesti agenti invizibili, dar nocivi.

Asadar, pentru imbunatatirea caliatii aerului in casele dvs., urmati aceste practici:

1. O buna ventilatie este o modalitate de a mentine aerul din interior mai curat. In zilele senine (cand nivelul de polen nu este mare!), deschideti ferestrele si lasati sa adie briza. Verificati in mod regulat orificiile de ventilatie din exterior pentru a va asigura ca nu sunt obturate si ca functioneaza corect.

2. Rezolvati orice problema cu mucegaiul din casa dvs. Evitati sa aduceti flori taiate sau plante cu flori in casa daca alergiile la polen sunt o problema la cainele sau pisica dvs. (o idee buna, deoarece multe plante sunt, de asemenea, toxice daca sunt ingerate).

3. Feriti-va cainele sau pisica de boli infectioase, asigurandu-va ca au primit vaccinurile de baza. Tineti animalele de companie departe de animalele bolnave.

4. Evitati sau minimizati utilizarea produselor care contin compusi organici  volatili (COV). Optati pentru produse naturale de curatare, detergenti si produse de ingrijire. Cand redecorati, cautati vopsea cu continut scazut de COV si luati in considerare suprafetele naturale pentru podea.

5. Purificatoarele de aer sunt o alta optiune. Acestea functioneaza prin trecerea aerului printr-un sistem de filtrare care elimina agentii patogeni din aer, cum ar fi polenul, praful si bacteriile. Exista o multime de modele pe piata. Unele produc ozon, care poate fi daunator pentru animalele dvs., asa ca informati-va si alegeti un produs sigur si de calitate.

6. Un sistem UVGI este o alta modalitate eficienta de a curata aerul din casa dvs. Acesta este un sistem de sterilizare pentru eliminarea micro-organismelor - bacterii, virusi, mucegaiuri si alti agenti patogeni.

De cate ori ati respirat pana ati citit acest articol? Dar cainele sau pisica dvs., care va sta alaturi? Valoarea aerului curat si sanatos este aproape incalculabila. Iar bunastarea prietenilor dvs. patrupezi - si a dvs. - merita cea mai buna solutie a imbunatati calitatea aerului interior. Alegeti solutia care se potriveste cel mai bine dvs. si animalului dvs. de companie!

Sursa imagine: unsplash.com

1762 vizite
Distribuie pe