Locale Altele
Miercuri, 5 Octombrie 2022
Mie, 5 Oct 2022
Inregistrare domeniu, transfer domeniu, gazduire domeniu - Care este diferenta?
SM Online  - Vineri, 2 Septembrie 2022

Domeniul web este implicat in mai multe aspecte legate de gazduire web si Internet. Multi utilizatori au inca nelamuriri cu privire la diferentele dintre inregistrarea, transferul sau gazduirea unui domeniu.


Vom incerca sa explicam acesti termeni mai in detaliu, pentru ca dvs. sa intelegeti ce implica fiecare dintre acestia.

Ce este un nume de domeniu si cum obtineti unul?

Un nume de domeniu este adresa unica a unui site web (de exemplu, hostx.ro). De obicei, consta dintr-un nume de site web si o extensie de nume de domeniu. Un domeniu memorabil (usor de tinut minte) va consolideaza brandingul si va ajuta publicul sa va gaseasca site-ul.

Orice website are doua elemente principale - un nume de domeniu si un server de gazduire web. Toate numele de domenii sunt legate de adresele lor IP si indica serverele web   care gazduiesc site-urile web.

Cand un utilizator introduce un nume de domeniu intr-un browser, browserul va cauta adresa IP asociata domeniului intr-o retea globala de servere DNS (Domain Name System). Apoi, serverul care gazduieste websitul returneaza browserului web pagina solicitata de catre utilizator. Acest server web stocheaza toate datele site-ului, inclusiv fisierele, baza de date si codul HTML. Odata ce gazda a trimis datele inapoi, browserul web le converteste intr-o pagina web pe care utilizatorii o pot vizita.

Cum obtineti un nume de domeniu?

Inregistrarea numelui de domeniu este procesul de cumparare a unui domeniu de la un registrar de domenii   pentru o anumita perioada, de obicei cuprinsa intre 1-10 ani. Pe de alta parte, transferul de nume de domeniu se refera la procesul de mutare a unui domeniu de la un registrar la altul.

Odata ce ati gasit un nume de domeniu valid, alegeti un registrar de nume de domenii de incredere pentru a cumpara domeniul. Dupa ce inregistrarea domeniului este finalizata, conform termenilor registrarului ales, veti avea acces la un panou de control cu ​​toate instrumentele esentiale de management.

Transferul numelui de domeniu

Prin transfer de domeniu intelegem procesul de schimbare a registrarului unui domeniu. Deoarece registrarii de domenii ofera suport si servicii care pot fi diferite, unii utilizatori isi transfera domeniul de la un registrar la altul pentru a beneficia de servicii mai bune.

La HostX, utilizatorii pot efectua un transfer de domeniu de la orice registrar. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti codul de autorizare a transferului domeniului (sau codul EPP) de la furnizorul dvs. actual si sa confirmati transferul. Procesul poate varia ca durata intre cateva minute si 7 zile.

Pentru a initia procesul de transfer al numelui de domeniu, la noul registrar, accesati pagina serviciului de transfer domenii. Introduceti numele domeniului pe care il transferati. Cautati o caseta care va permite sa introduceti numele domeniului care urmeaza sa fie mutat si codul de autorizare (codul EPP) pe care l-ati obtinut de la registrarul actual.

La HostX, acest pas va consta in introducerea datelor in urmatoarea caseta:


Apoi faceti click pe pictograma „Transfer domeniu” (sau „Adauga in cos”, in cazul HostX).

Alte aspecte legate de transferul de domenii

Dupa ce initiati un transfer de nume de domeniu veti primi un e-mail cu detaliile transferului si un link de confirmare a operatiunii. Dati click pe linkul de confirmare inclus si acceptati termenii de transfer. Retineti ca  odata ce transferati domeniul  nu il veti putea transfera din nou timp de 60 de zile.

Desigur, pot exista anumite conditii pentru ca numele de domeniu sa fie eligibil pentru un transfer  insa acest lucru nu face subiectul acestui articol. In general, cele mai importante conditii sunt respectarea limitarilor de 60 de zile impuse in cazul domeniilor nou inregistrate  sau a transferurilor efectuate in ultimile 60 zile.

Pasii necesari pentru a efectua un transfer vor depinde si de extensia de domeniu.

Ca si inregistrarea domeniului, transferul domeniului este si el un serviciu contra-cost iar pretul acestuia depinde si de extensia domeniului. In plus, orice transfer de nume de domeniu implica prelungirea inregistrarii domeniului cu un an.

Important de mentionat este si faptul ca atunci cand schimbati registrarii, fisierele site-ului dvs. web, bazele de date, e-mailurile nu sunt transferate automat catre noua gazda. Inainte de a transfera un domeniu catre un nou furnizor, ar trebui sa va familiarizati cu termenii, conditiile, preturile, etc.

Gazduirea domeniului

Procesul de gazduire a unui domeniu este foarte simplu. Spre deosebire de transferul de domenii - in care schimbati doar registrarul - atunci cand gazduiti domeniul pastrati registrarul actual si schimbati serverele catre care directioneaza spre domeniul dvs.

De exemplu, ati inregistrat domeniul la o companie si doriti sa utilizati domeniul cu serviciile de gazduire web ale unei a doua companii. Pentru a face acest lucru, trebuie sa va gazduiti domeniul la furnizorul de gazduire si sa va actualizati inregistrarile DNS ale domeniului. Schimbarea gazdei domeniului dvs. se poate face prin schimbarea nameserverelor domeniului sau prin schimbarea manuala a inregistrarilor DNS.

Speram ca acum intelegeti mai bine diferenta intre inregistrarea domeniu, transferul unui domeniu, gazduirea unui domeniu si ce presupun acestea si ca ele sunt disponibile de la un furnizor de servicii cum este HostX.

1578 vizite
Distribuie pe