Locale Altele
Vineri, 3 Februarie 2023
Vin, 3 Feb 2023
Noua dilemă a pasionaților de vehicule electrice pe două roți: ai sau n-ai nevoie de permis pentru a le conduce?!
SM Online  - Miercuri, 4 Ianuarie 2023

Satu Mare a ajuns să fie invadat în ultimii ani de o puzderie de vehicule electrice pe două sau trei roți: hoverboard-uri, trotinete, biciclete, segway-uri, scutere, motociclete, etc. Explozia acestor mijloace de deplasare individuale s-a datorat atât costurilor mai reduse de deplasare și întreținere, cât și grijii tot mai accentuate pentru un mediu înconjurător mai nepoluant.

Indiferent ce motiv ai avea, sigur te-ai gândit să-ți cumperi și tu un astfel de vehicul, dar stai în cumpănă pentru că nu știi ce prevede legislația: îți trebuie sau nu permis pentru ele? trebuie înmatriculate? Daca da, unde, la primărie sau poliție?

Vezi mai jos răspunsurile la întrebările care te macină când vine vorba de achiziția unui astfel de vehicul electric:
  • Trebuie permis?

Legislația românească îți dă voie să conduci fără permis orice categorie de vehicul electric ce nu depășește viteza maximă de 25km/h, cu condiția ca deplasarea să fie realizată pe piste de biciclete, unde există, bineînțeles. Astfel, dacă dorești un astfel de vehicul, poți alege un scuter electric de pe site-ul celor de la DBSolar.ro, unde găsești, la reducere, motoscutere limitate prin construcție la 25km/h și care se conduc fără permis!

Însă, dacă aceste mopede au o viteză de deplasare mai mare de 25 km/h, dar nu depășesc 45 km/h, și sunt echipate cu un motor electric a cărui putere nominală este de maxim 4kw, atunci e necesar permisul de conducere, indiferent de categorie. De asemenea, pentru scuterele care depășesc viteza maxim constructivă de 45 km/h, legislația rutieră din România impune necesitatea deținerii unui permis de categoria A.

  • Unde se înscriu vehiculele electrice?

Vehiculele limitate în 25 km/h nu trebuie înscrise sau înmatriculate, ele putând fi utilizate în zone special amenajate, fără nicio restricție de acest gen.

În ceea ce privește scuterele care prind o viteză de peste 25 km/h, acestea nu trebuie înmatriculate la Poliție, ci înscrise la Primăria pe raza căreia domiciliezi, de unde vei primi numere galbene și un certificat. Totuși, sunt primării în județul Satu Mare care pot refuza înregistrarea unui astfel de moped și te trimit direct la Poliție. De aceea, aprioric achiziției, este recomandat să te adresezi autorităților locale pentru lămuriri.  

O mențiune importantă e aceea că, în cazul scuterelor supuse înscrierii, în momentul achiziției trebuie să primești Certificatul de Conformitate European (COC), factura și garanția, în timp ce pentru vehiculele înmatriculabile la RAR trebui să primești și Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Fără aceste documente nu poți conduce legal!

Toate aceste clarificări te pot ajuta în decizia pe care o vei face vizavi de achiziția unui asemenea vehicul electric. Dacă nu ești pe deplin convins, sau vrei să afli detalii suplimentare, ori pur și simplu dorești să fii la zi cu modificările legislative în domeniu, este recomandat să consulți un polițist de la serviciul rutier. Alegerea unui vehicul electric este o decizie importantă și de aceea trebuie făcută în funcție de mai mulți factori: scopul folosinței, locul de parcare/depozitare, zona de încărcare, distanța pe care o parcurgi (autonomia acumulatorului), etc.

Sursa foto: Pixabay.com

 
2104 vizite
Distribuie pe