Locale Altele
Vineri, 9 Iunie 2023
Vin, 9 Iun 2023
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cum răspunde creierul uman atunci când practicăm jocuri video?
SM Online  - Joi, 30 Martie 2023

Practicarea jocurilor este distractivă. Nimeni un poate nega acest lucru. În timpul jocului, organismul eliberează dopamina, un hormon care ne dă energie și ne ajută să fim mai optimiști.


În prezent, jocurile video au atins un nivel nemaiîntâlnit, oferindu-ne o imersiune total într-o lume paralelă, plină de aventură și de recompense nebănuite. Partea bună este că, pe lângă distracție, jocurile video pot veni la pachet și cu diverși stimuli extrem de folositori pentru creierul uman.

Se îmbunătățesc concentrarea și abilitatea vizuomotorie

Nenumăratele interacțiuni și detalii din jocurile stimulează abilitatea vizuomotorie, cum ar fi coordonarea mână-ochi și necesită un nivel ridicat de concentrare, pentru a putea percepe indiciile vizuale și auditive existente. Atunci când jucătorul se află în fața ecranului, trebuie să fie pregătit să reacționeze la orice lucru care intră în câmpul său vizual.

Capacitatea de a face diferența între un lucru și altul este exercitată, lucru care presupune un nivel superior de concentrare. Aceste aspecto pot fi observate în special în jocurile de acțiune, cum ar fi Tomb Raider sau God of War, atunci când jucătorul este implicat în anumite niveluri contra-cronometru și mai ales atunci când apar acele mini-jocuri în care jucătorul trebuie să potrivească anumite simboluri pentru a deschide o poartă sau a obține ceva într-un timp foarte scurt.

Momentele de împlinire ne hrănesc interior

Jocurile video sunt diferite față de alte forme de divertisment, în sensul că vizionarea unor filme, seriale sau vloguri nu ne solicită interacțiunea și nici nu necesită o atenție deosebită la detalii. Unele dintre cele mai captivante jocuri, care sunt bazate pe recompense sunt jocurile de tip RPG, cum ar fi Mass Effect. Pericolul existent în anumite situații se resimte, iar depășirea anumitor obstacole oferă un sentiment autentic de împlinire, ceea ce nu se întâmplă foarte des în viața reală.

În aceste producții, jucătorul are un traseu principal de parcurs, însă și numeroase misiuni secundare, care sunt opționale, dar pot oferi un plus de farmec întregii povești. Ei bine, rezolvarea acestor misiuni secundare va fi recompensată cu resurse, elemente sau cu anumite abilități particulare, care contribuie la îmbunătățirea eroului. De asemenea, în unele jocuri video vei primi insigne atunci când realizezi anumite lucruri sau când excelezi la anumite capitole.


Se îmbunătățesc abilitățile de multi-tasking și set-shifting

Este vorba despre capacitatea de a trece de la o sarcină la alta în succesiune rapidă, de a începe un lucru și de a te opri pentru a face altceva, pentru ca apoi să revii la cel dintâi. Oamenii fac acest lucru foarte des, însă asta nu înseamnă că sunt și buni la acest capitol.

Practicarea jocurilor video antrenează creierul în acest sens, oferindu-i un plus de flexibilitate la nivel cognitiv. O trecere în revistă a mai multor studii de specialitate a revelat că jocurile video îmbunătățesc mai multe funcții cognitive. Spre exemplu, jocurile de acțiune sunt asociate cu sporirea atenției și cu capacitatea de a filtra informații specifice, jocurile de cărți, cum este și pokerul, în diferitele sale variante, ajută la prevenirea și întârzierea declinului memoriei, în timp ce jocurile de puzzle sunt asociate cu creșterea performanțelor în materie de navigare, percepție și recunoaștere.

Poate crește cantitatea de materie cenușie a creierului

Jocurile video pot impacta capacitatea creierului de a crește și de a se schimba odată cu vârsta. Prin utilizarea controlului atenției și a procesării recompenselor, jocurile video pot ajuta ca acest proces să fie unul favorabil, deoarece cu cât este stimulat individul să îndeplinească o anumită sarcină, cu atât va fi mai capabil să-și direcționeze atenția către acea preocupare.

Creierul se adaptează în funcție de ceea ce îi oferim: dacă nu îl punem la treabă, materia cenușie se va micșora, iar dacă îl stimulăm, această se va augmenta, pentru a putea acomoda noile informații asimilate. De aceea, studenții care învață în mod regulat au șanse mai mari să descurce cu brio la foarte multe materii. Una peste alta, jocurile video care necesită un nivel ridicat de concentrare și aplicarea unor strategii elaborate pot determina creșterea materiei care gestionează controlul mișcărilor, păstrarea amintirilor și reglarea emoțiilor, printre altele.

2280 vizite
Distribuie pe