Locale Altele
Marti, 21 Mai 2024
Marti, 21 Mai 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Erbicidul pentru legume – clasificare și aplicare
SM Online  - Miercuri, 17 Mai 2023
Buruienile răpesc de multe ori resursele de apă, lumină și nutrienți necesare legumelor pe care le cultivi și favorizează apariția de boli și dăunători care pot avea efecte dezastruoase asupra recoltei tale.

Din fericire există o soluție – erbicidul pentru legume și în acest articol îți spunem cum să îl aplici corect pentru a te bucura de legume proaspete și sănătoase.

Ce sunt erbicidele?

Erbicidele sunt produse chimice care combat buruienile și protejează culturile. Ele îmbunătățesc randamentul culturilor fie prin blocarea dezvoltării buruienilor, fie prin distrugerea lor.

Erbicid legume – clasificare și aplicare

Erbicidele pentru legume se clasifică după mai multe criterii, cele mai importante fiind:

1. După momentul aplicării:

  • Erbicide preemergente – se aplică înainte de semănarea legumelor, direct pe solul uscat. Substanțele chimice conținute de aceste produse sunt absorbite de rădăcinile, rizomii sau stolonii buruienilor înainte de germinarea semințelor.

Aceste erbicide necesită încorporarea în sol pentru a evita să se răspândească în atmosferă și să o polueze. Se pot aplica și după semănat, înainte de apariția legumelor sau a buruienilor, cu câteva zile înainte de ploaie pentru că au nevoie de umiditate pentru a acționa eficient.

  • Erbicide postemergente - numite și erbicide de contact, se aplică după apariția buruienilor, direct pe acestea. Ele distrug celulele buruienilor blocându-le procesul de fotosinteză, de aceea trebuie să acopere o suprafață cât mai mare a frunzelor.

2. După modul în care acționează:

  • Erbicide totale - omoară toate plantele din zona pe care sunt aplicate, de aceea este vital să nu intre în contact cu legumele. Rezultatele sale sunt vizibile în 5-7 zile de la aplicare.
  • Erbicide selective- reprezintă varianta preferată pentru erbicidarea legumelor pentru că acționează doar asupra anumitor specii de plante (buruienile) fără să afecteze legumele.

Cum aplici erbicidul pentru legume?

Erbicidele trebuie aplicate conform specificațiilor producătorilor atât pentru o eficiență extinsă, cât și pentru o aplicare lipsită de riscuri pentru sănătatea ta.

Aceste specificații trebuie să îți spună ce buruieni combate produsul, care este momentul optim pentru aplicare, cum acționează, necesarul de apă per suprafață tratată, compatibilitatea cu alte produse, regulile de siguranță și alte informații relevante. Erbicidele preemergente se aplică la începutul primăverii, iar cele postemergente după ce răsar buruienile.

Este important să respecți regulile generale de siguranță printre care neaplicarea în zile cu vânt puternic, folosirea echipamentului specific de protecție (mască, mănuși) sau restricționarea accesului animalelor în zona erbicidată.

Legumele tale se pot dezvolta sănătos dacă le oferi ajutorul de care au nevoie pentru a lupta cu buruienile și un erbicid pentru legume ales și aplicat cu grijă îți oferă garanția unei recolte frumoase.

2132 vizite
Distribuie pe