Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Insuficienta venoasa si circulatia sangelui
SM Online  - Vineri, 5 Aprilie 2024

Insuficiența venoasă este o afecțiune care afectează circulația sângelui în picioare, cauzând simptome neplăcute precum senzație de greutate, oboseală sau umflături. Această afecțiune apare atunci când valvele din vene nu funcționează corespunzător, determinând dificultăți în întoarcerea sângelui din picioare înapoi spre inimă.

Pentru a înțelege mai bine insuficiența venoasă și impactul acesteia asupra sănătății noastre, este important să înțelegem cum funcționează circulația sângelui în organism.

Circulația sângelui este un proces vital pentru buna funcționare a organismului. Sângele transportă oxigen și substanțe nutritive către celulele și organele din corp, iar prin intermediul circulației venoase, sângele este adus înapoi la inimă pentru a fi oxigenat și apoi trimis din nou în tot corpul. Insuficiența venoasă poate interfera cu acest proces vital, ducând la apariția simptomelor neplăcute menționate anterior.

Cauze și factori de risc ai insuficienței venoase

Există mai multe cauze și factori care pot contribui la apariția insuficienței venoase. Printre acestea se numără:

 1. Venele varicoase: Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale insuficienței venoase. Venele varicoase sunt vene dilatate și turtite care își pierd elasticitatea, ceea ce face ca valvele să nu mai funcționeze corect.
 2. Leziuni la nivelul picioarelor: Traumatismele, precum fracturile sau entorsele la nivelul picioarelor, pot afecta vasele de sânge și valvele venoase, conducând la apariția insuficienței venoase.
 3. Sarcina: Pe parcursul sarcinii, volumul de sânge din corpul unei femei crește, ceea ce poate exercita presiune asupra venelor și valvelelor venoase, provocând insuficiență venoasă.
 4. Istoric familial: Există un risc crescut de insuficiență venoasă în cazul în care există un istoric familial al acestei afecțiuni.
 5. Stil de viață sedentar: Lipsa de exerciții fizice și stilul de viață sedentar pot afecta circulația sângelui și pot contribui la dezvoltarea insuficienței venoase.

Acești factori de risc pot crește probabilitatea de a dezvolta insuficiență venoasă și pot agrava simptomele deja existente. Este important să fim conștienți de acești factori și să luăm măsuri pentru a preveni sau a gestiona insuficiența venoasă.

Simptome și semne ale insuficienței venoase

Simptomele insuficienței venoase pot varia în funcție de severitatea afecțiunii. Unele persoane pot experimenta simptome minore, în timp ce altele pot avea simptome mai severe și dureroase. Printre principalele simptome și semne ale insuficienței venoase se numără:

 1. Umflături: Aceasta este una dintre cele mai frecvente manifestări ale insuficienței venoase. Umflăturile apar ca rezultat al acumulării de sânge în picioare din cauza dificultății de a întoarce sângele la inimă.
 2. Durere sau senzație de greutate: Mulți pacienți cu insuficiență venoasă se plâng de senzația de greutate sau de durere în picioare. Aceasta se datorează presiunii suplimentare exercitate asupra venelor și valvelelor venoase.
 3. Senzație de arsură sau furnicături: Unele persoane pot experimenta senzația de arsură sau furnicături în picioare, ca urmare a deteriorării fibrelor nervoase din cauza insuficienței venoase.
 4. Modificări ale pielii: Insuficiența venoasă poate duce la modificări ale pielii de la nivelul picioarelor, cum ar fi decolorarea, subțierea sau apariția de ulcere venoase.
 5. Vene vizibile: Venele varicoase și venele vizibile pot fi semne ale insuficienței venoase.

Aceste simptome pot provoca disconfort și pot afecta calitatea vieții pacienților cu insuficiență venoasă. Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un medic pentru a primi un diagnostic precis și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Diagnosticul și evaluarea insuficienței venoase

Pentru a diagnostica insuficiența venoasă, medicul va efectua o evaluare clinică și va utiliza diferite metode de diagnostic, cum ar fi:

 1. Examinarea fizică: Medicul va examina picioarele și va căuta semne de insuficiență venoasă, cum ar fi venele varicoase sau umflăturile.
 2. Ecografia Doppler: Aceasta este o tehnică non-invazivă utilizată pentru a vizualiza fluxul sanguin și a evalua valvele venoase. Această metodă poate ajuta medicul să identifice eventualele probleme în circulația sângelui.
 3. Venografie: Acesta este un test imagistic în care se injectează un agent de contrast în venele de la nivelul picioarelor pentru a evidenția eventualele probleme sau blocaje în circulația venoasă.

Diagnosticul și evaluarea insuficienței venoase sunt importante pentru a stabili severitatea afecțiunii și pentru a ghida tratamentul adecvat.

Opțiuni de tratament pentru insuficiența venoasă

Exista o serie de medicamente pentru insuficienta venoasa, iar tratamentul insuficienței venoase poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de simptomele prezentate de pacient. În general, obiectivele tratamentului includ:

 1. Ameliorarea simptomelor: Tratamentul trebuie să vizeze ameliorarea simptomelor neplăcute precum umflăturile, durerea sau senzația de greutate din picioare.
 2. Îmbunătățirea circulației sângelui: Tratamentul trebuie să aibă ca scop îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea presiunii exercitate asupra venelor și valvelelor venoase.
 3. Prevenirea complicațiilor: Tratamentul trebuie să prevină apariția complicațiilor asociate insuficienței venoase, cum ar fi ulcerele venoase sau tromboza venoasă profundă.

Opțiunile de tratament pentru insuficiența venoasă pot include:

 1. Terapia de compresie: Aceasta este una dintre cele mai comune metode de tratament pentru insuficiența venoasă. Terapia de compresie implică utilizarea de ciorapi compresivi sau bandaje pentru a aplica presiune asupra picioarelor și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
 2. Medicația: În unele cazuri, medicul poate recomanda medicație pentru a ameliora simptomele și pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
 3. Chirurgia: În cazurile severe de insuficiență venoasă, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara valvele venoase sau a îndepărta venele varicoase.
 4. Scleroterapia: Aceasta este o procedură minim invazivă în care se injectează o substanță în venele varicoase pentru a le închide și a le elimina.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina ce pastile pentru circulația sângelui sunt potrivite.

Schimbări de stil de viață pentru a îmbunătăți circulația sângelui

În cazul insuficienței venoase, este important să adoptați anumite schimbări de stil de viață care pot ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la reducerea simptomelor. Unele recomandări includ:

 1. Exercițiile fizice regulate: Activitatea fizică moderată, precum mersul pe jos sau înotul, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la întărirea mușchilor din picioare care ajută la pomparea sângelui înapoi spre inimă.
 2. Menținerea unei greutăți sănătoase: Excesul de greutate poate exercita presiune suplimentară asupra venelor și valvelelor venoase, afectând circulația sângelui. Menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la reducerea riscului de insuficiență venoasă.
 3. Evitarea statului prelungit în picioare sau a poziției șezând: Statul prelungit în picioare sau poziția șezând pot afecta circulația sângelui. Încercați să faceți pauze regulate pentru a vă mișca și a vă ridica de pe scaun sau de pe picioare.
 4. Evitarea hainelor strâmte: Hainele strâmte pot exercita presiune asupra venelor și valvelelor venoase, afectând circulația sângelui. Alegeți haine confortabile, care nu restricționează circulația sângelui în picioare.

Aceste schimbări de stil de viață pot fi benefice pentru îmbunătățirea circulației sângelui și pentru reducerea simptomelor insuficienței venoase.

1636 vizite
Distribuie pe