Locale Altele
Luni, 20 Mai 2024
Luni, 20 Mai 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Nevoia de audit financiar a companiilor sau paza bună trece primejdia rea
SM Online  - Luni, 29 Aprilie 2024

Într-un prezent marcat de schimbări rapide în mediul economic, unde tranzacțiile financiare devin tot mai complexe, auditul financiar se impune ca o necesitate legală, dar și ca un veritabil ”scut protector” pentru companii, indiferent de dimensiune sau domeniu de activitate. Recurgerea la vechiul proverb popular ”paza bună trece primejdia rea” pare a-și găsi un loc perfect în acest domeniu. 

Deși pentru unii poate părea doar o altă simplă obligație legală, auditul financiar oferă, de fapt, o serie de beneficii vitale pentru sănătatea afacerilor de orice talie.

Obligativitatea auditului financiar: o vedere de ansamblu și multiplele beneficii pe care această activitate le aduce companiilor

În România, precum și la nivel internațional, auditul financiar nu este, desigur, doar o simplă recomandare, ci o cerință legală pentru anumite categorii de entități. Companiile mari și mijlocii, companiile naționale, cele cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome și entitățile de interes public, cum ar fi societățile listate la Bursa de Valori București, societățile de asigurare-reasigurare sau instituțiile financiare nebancare sunt obligate să își auditeze situațiile financiare anuale. Această măsură este necesară pentru ca informațiile financiare prezentate să fie conforme cu prevederile legale și să reflecte o imagine fidelă a realității economice a companiei.

Totodată, și alte entități în afara categoriilor deja enumerate pot opta pentru auditarea situațiilor financiare în vederea obținerii unei asigurări rezonabile că acestea sunt întocmite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

  • Beneficiile auditului financiar

Auditul financiar nu trebuie văzut ca încă una dintre ”corvezile” de conformare la legislație sau, mai grav, ca o intruziune în afacerile interne ale unei companii, ci, mai degrabă, ca o verificare sănătoasă și necesară a integrității financiare. 

Prin identificarea erorilor și neregulilor, serviciile de audit al situațiilor financiare oferite de companii specializate și cu o vastă experiență în acest domeniu, așa cum este și cazul companiei Mazars în România, oferă ocazia de a corecta aceste deficiențe înainte ca ele să afecteze performanța financiară a afacerii. 

Mai mult, un raport de audit pozitiv poate servi ca un instrument de întărire a încrederii potențialilor și actualilor investitori, a creditorilor și a altor părți interesate.

Pe scurt, auditarea situațiilor financiare ale unei entități aduce o serie de avantaje concrete, cum ar fi:

- Îmbunătățirea eficienței operaționale și a controlului intern;
- Identificarea și gestionarea eficientă a riscurilor;
- Creșterea încrederii părților interesate în companie;
- Sporirea accesului la finanțare și oportunități de afaceri;
- Consolidarea imaginii de brand și a reputației companiei.

  • Auditul intern vs. auditul financiar

Deși ambele forme de audit sunt esențiale pentru buna funcționare a unei companii, ele servesc scopuri diferite. Auditul intern se concentrează pe conformitatea cu normele interne și pe eficiența proceselor, în timp ce auditul financiar evaluează exactitatea situațiilor financiare. Externalizarea auditului intern poate aduce un plus de obiectivitate, însă rolul auditului financiar rămâne, invariabil, acela de a asigura conformitatea cu standardele și cu legislația în vigoare.

Dincolo de beneficiile imediate, auditul financiar are și o importantă componentă de oferire a unor perspective pe termen lung. De exemplu, în contextul actual al digitalizării accelerate și al evoluției continue a reglementărilor, auditorii experimentați  pot oferi servicii valoroase de consultanță cu privire la adaptarea companiei la noile cerințe și tendințe din piață. De asemenea, ei pot identifica și recomanda soluții inovatoare pentru optimizarea proceselor și a modelului de afaceri.

Prin urmare, auditul financiar este mai mult decât o formalitate; este o parte integrantă a ecosistemului modern de afaceri care promovează transparența, responsabilitatea și încrederea. Prin adoptarea unei perspective corecte asupra auditului situațiilor financiare, companiile pot transforma acest proces într-un avantaj competitiv și într-un pas important spre succesul pe termen lung.

 
1352 vizite
Distribuie pe