Locale Altele
Sambata, 22 Martie 2025
Sam, 22 Mar 2025
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Care sunt valorile normale ale creatininei serice în sarcină?
SM Online  - Joi, 13 Februarie 2025

Produs rezidual al creatinei, creatinina poate fi analizată pentru a evidenția potențiale probleme renale.

Deoarece rinichii filtrează apa în exces, produsele reziduale și orice alte impurități din sânge și le elimină prin urină, un nivel crescut al creatininei ar putea indica prezența unor probleme asociate cu sănătatea/funcționalitatea acestor organe. Prin creatinină serică se înțelege creatinina prezentă în sânge, motiv pentru care analizarea acestor valori necesită prelevarea unei probe sanguine.

Care sunt valorile normale ale creatininei serice?

Valorile normale ale creatininei serice depind de mai mulți factori cum ar fi vârsta, genul, mărimea corpului, prezența sarcinii etc. Acestea pot fi exprimate sub formă de micromoli per litru (μmol/L) sau miligrame per decilitru (mg/dL).

Chiar dacă nivelul normal tinde să difere în funcție de fiecare caz în parte, valorile generale pentru persoanele adulte de gen masculin și feminin sunt:

  •  66-110 μmol/L sau 0.7-1.2 mg/dL pentru persoanele de gen masculin;
  •  45-90 μmol/L sau 0.5-1.0 mg/dL pentru persoanele de gen feminin;

Deoarece și valorile mici și cele ridicate ale creatininei serice pot indica prezența unor afecțiuni severe, este recomandat ca nivelul acestui produs rezidual să fie verificat periodic sau la indicația medicului, mai ales dacă există simptome specifice sau dacă persoana afectată este însărcinată.

Care sunt valorile normale ale creatininei serice în sarcină?

Având în vedere că, în timpul sarcinii, circulația sangvină către rinichi este mult mai mare, viitoarele mămici tind să aibă un nivel mai mic de creatinină în perioada de graviditate.

Nivelul mai mic al acestui produs rezidual în timpul sarcinii a fost susținut și de un studiu publicat în 2018 [1]. Acesta a avut ca obiectiv definirea cu exactitate a diferențelor de creatinină serică dintre femeile însărcinate și persoanele neînsărcinate, pentru a putea identifica mai ușor disfuncția renală în timpul gravidității.

Plecând de la intervalul de referință al studiului, care a prezentat un nivel normal de creatinină în rândul persoanelor neînsărcinate de 45-90 μmol/L sau 0.51-1.02 mg/dL, cercetătorii au concluzionat că nivelul creatininei serice normale pentru femeile însărcinate reprezintă între 77% și 84% din valoarea normală prezentă la persoanele neînsărcinate. Mai mult decât atât, aceștia au menționat că nivelul produsului rezidual tinde să se schimbe de la un trimestru la altul.

În baza acestui studiu, valorile normale ale creatininei serice în timpul sarcinii sunt:

  •  56-76 μmol/L sau 0.63-0.86 mg/dL în primul trimestru de sarcină;
  •  52-72 μmol/L sau 0.59-0.81 mg/dL în al doilea trimestru de sarcină;
  •  54-77 μmol/L sau 0.61-0.87 mg/dL în al treilea trimestru de sarcină.

Studiul a sugerat că orice nivel mai mare de 77 μmol/L sau 0,87mg/dL poate fi considerat peste limite normale, necesitând astfel investigații adiționale și monitorizare atentă.

Ce pot reprezenta valorile anormale ale creatininei serice?

Valorile ridicate de creatinină serică pot indica prezența unor probleme de natură renală, cum ar fi insuficiența renală, leziuni renale sau probleme asociate cu circulația sanguină către rinichi.

Adițional, acestea pot prezenta și alte probleme cum ar fi deshidratare, gută, diverse neoplazii, probleme de natură musculară cum ar fi rabdomioliza etc.

În cazul sarcinii, valorile ridicate ale creatininei pot indica prezența anumitor complicații, cum ar fi nivelul ridicat al tensiunii arteriale cauzat de preeclampsie.

În ceea ce privește valorile scăzute de creatinină serică, acestea sunt cel mai des întâlnite în rândul persoanelor cu masă musculară scăzută, în cazul malnutriției și în cazul persoanelor însărcinate, din cauza motivelor menționate mai sus.

Deoarece numeroase cauze pot afecta nivelul creatininei, cum ar fi deshidratarea, sarcina, exercițiul fizic și chiar anumite medicamente, verificarea valorilor acestui produs rezidual este importantă, mai ales dacă există deja simptome asociate cu un nivel anormal.

În funcție de rezultatele obținute, medicul specialist poate recomanda tratamentul corespunzător și  pașii necesari de urmat pentru fiecare caz în parte.

682 vizite
Distribuie pe