Locale Altele
Luni, 21 Aprilie 2025
Luni, 21 Apr 2025
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Chirurgia bariatrica: Ce presupune operatia de micsorare a stomacului
SM Online  - Marti, 8 Aprilie 2025

Metodele traditionale de scadere in greutate bazate pe exercitii si diete pot oferi rezultate diferite si, in unele, cazuri temporare, in functie de fiecare persoana in parte.

Pentru a obtine rezultate clare si de lunga durata, persoanele care doresc sa scada in greutate pot apela la chirurgia bariatrica, un set de proceduri chirurgicale care modifica sistemul digestiv, ajutand la reducerea dimensiunilor corporale.

Chirurgia bariatrica poate micsora cantitatea de alimente care poate fi consumata sau poate reduce perioada de absorbtie a nutrientilor si a caloriilor prin scurtarea tranzitului alimentar.

Chiar daca chirurgia bariatrica poate ajuta la scaderea in greutate, dieta si exercitiile fizice vor fi necesare in continuare pentru a putea asigura succesul procedurii pe termen lung.

De obicei, acest tip de procedura se realizeaza pentru a ajuta persoanele supraponderale sau obeze care prezinta un risc ridicat de aparitie a unor afectiuni sau complicatii severe, cum ar fi:

  • afectiuni cardiace;
  • accident vascular cerebral;
  • hipertensiune arteriala;
  • diabet zaharat tip 2;
  • apnee in somn;
  • boala ficatului gras non-alcoolic.

In functie de valorile aratate de indicele de masa corporala si de alte analize, medicul stabileste daca este nevoie de chirurgie bariatrica si daca persoana in cauza este eligibila. Atentie! Nu toate persoanele supraponderale pot beneficia de acest tratament.

Ce presupune operatia de micsorare a stomacului?

Pentru a diminua cantitatea de alimente care ar putea fi consumata la o masa, chirurgul are la dispozitie mai multe tehnici de micsorare a stomacului cum ar fi:

Bandajul gastric reglabil sau inelul gastric

Este o procedura realizata prin chirurgie minim invaziva; chirurgul ataseaza un inel gastric in jurul stomacului pentru a-l imparti in doua jumatati conectate intre ele.

Obiectivul acestei proceduri este acela de a incetini trecerea bolului alimentar din partea superioara in partea inferioara a stomacului, producand astfel senzatia de satietate si reducand cantitatea de alimente consumate.

Bypass gastric

Este una dintre cele mai folosite interventii bariatrice intrucat este minim invaziva; chirurgul sectioneaza stomacul in doua parti izolate, conectand apoi partea superioara cu intestinul subtire. Obiectivul acestei proceduri este acela de a diminua cantitatea de alimente care poate fi consumata datorita marimii mici a stomacului superior. Un al doilea scop este acela de a limita absorbtia de nutrienti si calorii prin evitarea trecerii alimentelor prin restul stomacului si prin partea superioara a intestinului subtire.

Gastrectomia longitudinala

Este un tip de operatie bariatrica al carei obiectiv este inlaturarea definitiva a unei parti semnificative din stomac, reducand astfel cantitatea de alimente care poate fi ingerata.

Balon gastric

Procedura presupune introducerea de catre medic a unui balon dezumflat in interiorul stomacului; balon este apoi umflat pentru a reduce spatiul gastric.

La ce sa te astepti de la chirurgia bariatrica

Deoarece aceste interventii sunt de natura chirurgicala, ele vor fi realizate intr-o sala de operatie, sub anestezie generala.

In functie de fiecare caz si abordare in parte, procedura si tehnica aleasa pot varia, insa multe cazuri vor beneficia de abordarea minim invaziva.

Deoarece chirurgia minim invaziva nu necesita incizii mari, timpul de recuperare este, de obicei, mult mai rapid iar perioada de internare mult mai scurta. Cu toate acestea, internarea dupa operatie poate dura, in general, de 2-3 zile, in functie de procedura.

Riscuri ale chirurgiei bariatrice

Ca si in cazul oricarei alte proceduri majore, chirurgia bariatrica poate prezenta anumite riscuri atat pe termen scurt cat si pe termen lung din care prezentam cateva:

  • sangerare excesiva;
  • reactii adverse la anestezie;
  • formarea cheagurilor de sange;
  • reflux gastric;
  • ulcer;
  • hipoglicemie

Este important ca persoana interesata de chirurgia bariatrica sa discute in detaliu cu medicul atat despre beneficiile cat si despre dezavantajele si riscurile acestor proceduri, pentru a face o alegere cat mai buna, din orice punct de vedere.

1026 vizite
Distribuie pe