Locale Altele
Sambata, 22 Ianuarie 2022
Sam, 22 Ian 2022
Ziua Naţională cu sarmale şi artificii la Satu Mare
Lorena Georgi, Florin Răchitan  - Luni, 1 Decembrie 2008

Datorită vremii blânde ce amintea de primăvară, manifestările de Ziua Naţională din acest an au atras mult mai mulţi sătmăreni ca de obicei, iar politicieniii care tocmai scăpaseră de emoţiile alegerilor au ţinut şi ei neapărat să facă paradă în faţa mulţimilor, purtând fulare şi cravate în culorile partidelor pe care le reprezentau.
 

E adevărat că la primul moment oficial al manifestărilor, dezvelirea bustului lui Mihai Viteazul în faţa clădirii postului de poliţie de pe Aleea Târnavei, candidaţii la Senat şi Camera Deputaţilor care săptămâna trecută cerşeau voturi prin Micro 14, acum s-au remarcat prin absenţă. Singurii prezenţi la faţa locului, alături de conducerile Primăriei, Prefecturii şi Consiliului Judeţean, au fost reprezentanţii UDMR, care le-au cam dat o lecţie de patriotism “românilor verzi” la faza asta.


Cu totul alta a fost atmosfera în centru, la depunerea de coroane la bustul lui Iuliu Maniu şi statuia lui Vasile Lucaciu. Acolo fiind mulţimi mai mari de oameni, s-au bulucit şi politicienii din partidele româneşti, purtând fiecare eşarfe care mai de care mai colorate.


După ceremoniile oficiale, sătmărenii adunaţi în Piaţa 25 Octombrie au avut parte de un spectacol cu multe colinde, cântece şi dansuri populare româneşti, maghiare, germane şi ucrainene, în interpretarea unor formaţii şi solişti precum ansamblurile “Oaşul”, “Ceatăra”, Lavinia Goste, Ana Holdiş Pop, Petrică Mureşan sau Mihai Paparigă.

Spectatorilor le-au fost împărţite nu mai puţin de 1.300 de sarmale gătite de cele mai bune socăciţe din Sătmar, iar spectacolul s-a încheiat cu un frumos foc de artificii.

Tags: ziua nationala  manifestari  satu mare  
2215 vizite
Distribuie pe