Locale Altele
Sambata, 26 Septembrie 2020
Sam, 26 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Fermierii protestează împotriva laptelui unguresc
Stela Tudor  - Joi, 18 Decembrie 2008

Începând de miercuri, timp de trei zile, fermieri din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud şi Sălaj pichetează Punctul de Trecere a Frontierei de la Petea.

Acţiunea este organizată de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România în semn de protest faţă de importurile masive de lapte din Ungaria şi Polonia la preţ de dumping. Fermierii sunt nemultumiţi şi de faptul că procesatorii din România vor să impună o ieftinire cu 10% a laptelui preluat de la producătorii autohtoni, profitând de laptele adus în condiţii dubioase din cele două ţări.

Pichetarea este prevazută să se desfăşoare între orele 9.00-16.00 şi, după cum a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Maramureş, Claudiu Frânc, care este şi responsabil al punctului de pichetare de la Petea, se doreşte monitorizarea cisternele care aduc lapte din Ungaria, în încercarea de a-i determina pe şoferi să nu intre în ţară. În cazul în care refuză să facă acest lucru, fermierii sunt decişi să urmărească cisternele pentru a vedea dacă respectă destinaţia trecută în actele de însoţire.

Cladiu Frânc afirmă că speră să se atragă atenţia autorităţilor statului care trebuie să verifice tot ce intră în România. „Nu suntem împotriva comerţului liber şi nici împotriva intrării laptelui în România, dar acest lapte trebuie verificat dacă este adus în condiţiile legii şi este contingentat la nivelul Uniunii Europene”, a declarat Claudiu Frânc.


În prima zi a protestului, cu toate că preşedintele Claudiu Frânc dădea ca sigură prezenţa zilnică a până la 100 de persoane, la intrarea în punctul de trecere a frontierei de la Petea s-au adunat doar aproximativ 40 de fermieri, cei mai mulţi din judeţele Satu Mare şi Sălaj. Supravegheaţi de forţele de ordine, aflate în număr aproape egal cu cel al protestatarilor, fermierii au fost nevoiţi să încheie prima zi de pichetare fără vreun rezultat, deoarece, până la ora 16, prin acest punct de trecere a frontierei nu a intrat în ţară nicio cisternă cu lapte.


Cladiu Frânc afirmă că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, aflând despre acţiunea fermierilor, procesatorii de lapte i-au avertizat pe transportatori să intre în România doar după ora 16. Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor Gărzii Financiare din Vama Petea, prin acest punct de trecere a frontierei intră cel mult două cisterne cu lapte într-o zi, cu menţiunea că  există şi zile la rând când nu este consemnată intrarea în ţară a vreunei cisterne cu lapte din Ungaria, Polonia sau Italia, principalele state europene care furnizează ţării noastre lapte pentru procesare.

Tags: fermieri  pichetare  lapte  petea  frontiera  
2014 vizite
Distribuie pe