Locale Altele
Sambata, 8 August 2020
Sam, 8 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauck, în vizită la Satu Mare
Prefectura Satu Mare  - Duminica, 26 Ianuarie 2014

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, au fost azi duminică gazdele delegaţiei Ambasadei Germaniei în România, condusă de Excelenţa Sa Werner Hans Lauck, ambasadorul Germaniei, acesta fiind însoţit de consulul Rolf Maruhn, Josef Karl -  secretar 1, responsabil cu problemele de minorităţi şi cultură al ambasadei germane, Johann Forstenheizler – preşedintele Forumului Democrat German din județul Satu Mare, şi deputatul comunității germane în Parlamentul României, Ovidiu Ganţ.

Delegaţia germană a fost primită de către prefectul judeţului, Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Mircea Govor şi Rudolf Riedl. De asemenea, au fost prezenţi europarlamentarii Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, precum şi deputaţii Octavian Petric şi Andrei Dolineaschi.

Gazdele au urat bun venit în Satu Mare delegaţiei ambasadei germane. La rândul lui, oaspetele de seamă a mulţumit pentru primirea făcută.

Discuţiile s-au axat în principal pe dezvoltarea relaţiilor româno-germane, aportul societăţilor comerciale cu capital german la dezvoltarea economică a judeţului Satu Mare, impactul social al acestor investiţii şi dezvoltarea lor în continuare, buna convieţuire a populaţiei de pe teritoriul judeţului nostru fiind apreciată ca o convieţuire multiculturală şi aportul însemnat al comunităţii de etnie germană la dezvoltarea judeţului nostrum, aceasta constituind  o punte vie de legătură în dezvoltarea relaţiilor cu Germania.

Prefectul judeţului Satu Mare a subliniat importanţa dezvoltării învăţământului cu predare în limba germană în judeţul nostru, remarcând că la toate formele de învăţământ sunt înscrişi peste 2.000 de tineri, din care majoritatea sunt români.

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a apreciat faptul că s-au creat asemenea condiţii pentru dezvoltarea învăţământului în limba germană şi a sugerat să se acorde mai multă atenţie dezvoltării învăţământului profesional. Este important, a spus domnia Sa, că există asemenea posibilităţi de învăţământ şi că familii din Germania şi Austria care îşi desfăşoară aici activitatea au unde să îşi trimită copiii la şcoală fără să facă naveta în Viena sau în Munchen.

În acelaşi timp, Excelenţa Sa a remarcat necesitatea dezvoltării infrastructurii în judeţ, pentru ca relaţiile economice să se dezvolte în continuare. Preşedintele Consiliului Județean, Adrian Ştef, a subliniat că există toată disponibilitatea pentru dezvoltarea infrastructurii şi, de asemenea, posibilitatea dezvoltării învăţământului profesional.

Europarlamentarii Ovidiu Silaghi şi Ioan Mircea Paşcu au sugerat Excelenţei Sale să observe că populaţia României era proeuropeană în procent de 90%, în urmă cu câțiva ani, însă în prezent acest procent scade sub 70%, din cauza faptului că românii sunt consideraţi uneori ca fiind cetăţeni de rangul II în Europa.

Europarlamentarii au subliniat faptul că deşi ţara noastră este pregătită de mai mult timp pentru intrarea în Spaţiul Schengen, totuşi Germania şi alte state din Europa se opun, punând tot felul de condiţii care pentru celelalte state nu au fost impuse.

Excelenţa Sa ambasadorul Germaniei a afirmat că ştie despre starea de fapt existentă şi că va informa Guvernul Germaniei despre aceste probleme subliniate de către europarlamentari.

Deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlamentul României, a mulţumit pentru primirea făcută delegaţiei germane şi a rugat autorităţile administraţiei publice să sprijine Liceul Teoretic German Johann Ettinger pentru amenajarea internatului în condiţiile în care cunoaşte faptul că s-au alocat fonduri europene în acest scop.

La finalul întâlnirii, gazdele au mulţumit Excelenţei Sale ambasadorului Germaniei la Bucureşti pentru vizita efectuată în judeţul nostru, aprecierile făcute la adresa judeţului şi, nu în ultimul rand, l-au asigurat că vor întreprinde toate demersurile pentru asigurarea condiţiilor dezvoltării relaţiilor economice, culturale şi de altă natură între judeţul nostru şi Germania.

După acest moment, membrii delegației germane au avut o întâlnire și cu primarul Dorel Coica, acesta rugându-l pe Werner Hans Lauck să fie și ambasadorul municipiului Satu Mare în Germania, pentru atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă, astfel încât sătmăreni plecați în străinătate să se poată întoarce acasă.

La conferința de presă susținută după aceste întâlniri, președintele Consiliului Județean,  Adrian Ștef, i-a amintit ambasadorului că județul Satu Mare este pregătit pentru Spațiul Schengen, având deja finalizate mai multe drumuri transfrontaliere și se așteaptă doar unda verde din partea Europei. De asemenea, i-a solicitat diplomatului german sprijin în demersurile de înfrățire a județului Satu Mare cu diferite regiuni sau landuri din Germania. 

1656 vizite
Distribuie pe