Locale Altele
Joi, 24 Septembrie 2020
Joi, 24 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Bolnav de botulism la Satu Mare, salvat cu vaccin adus de la Bucureşti
Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare  - Luni, 14 Aprilie 2014

Potrivit informaţiilor furnizate de Spitalul Judeţean, la Satu Mare a aparut un caz de botulism, boală rară şi extrem de periculoasă. Este vorba despre un barbat in varsta de 20 de ani, domiciliat intr-o localitate rurala de pe raza judetului.

Pacientul s-a prezentat sambata la Unitatea de Primire Urgente a SJU Satu Mare cu acuze digestive (constipatie), dureri muscuare, fatigabilitate, dureri oculare, usoara paralizie faciala etc. 

Dupa o serie de investigatii complexe, existand suspiciunea infestarii cu "clostridium botulinum", pacientul a fost internat la sectia de Boli Infectioase, unde ulterior a fost confirmat diagnosticul initial.

Cum in stocul SJ Satu Mare nu exista ser antibotulinic, a carui administrare este obligatorie in aceste situatii, s-a luat legatura cu mai multe spitale de profil din zona, dar si din Bucuresti.

Cum nici aceste spitale nu detin acest ser, conducerea SJU Satu Mare, managerul Erica Venemozer si directorul medical Paula Mare, a contactat Ministerul Sanatatii, inclusiv pe ministrul Nicolae Baniciou şi pe secretarul de stat Raed Arafat. Cu ajutorul acestora s-au identificat cateva fiole de ser antibotulinic la punctul medical de pe Aeroportul Otopeni.

Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion, de unde, cu o masina SMURD, fiolele au ajuns duminica in jurul orei 16 la Satu Mare. Serul a fost deja administrat pacientului si se poate spune ca in felul acesta i-a fost salvata viata.

Botulismul este o boala infecţioasa neurotoxica, paralitica, foarte severa, ce debuteaza prin afectarea nervilor cranieni şi ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul "Clostridium Botulinum," care secretă o neurotoxina foarte puternica, 1 mg din aceasta putand duce la decesul pacientului. Toxina botulinica este cea mai puternica dintre toxinele cunoscute în practica medicala. 

1057 vizite
Distribuie pe