Locale Altele
Luni, 23 Noiembrie 2020
Luni, 23 Nov 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Cetățeanul de onoare dr. Bura Laszlo ne-a părăsit pentru vecie
Florin Răchitan  - Duminica, 31 August 2014

La vârsta de 82 de ani, după o viață dedicată culturii și pedagogiei maghiare, cu o contribuție substanțială la viața culturală a comunității noastre pe care ne încăpățânăm s-o considerăm multiculturală, cetățeanul de onoare al Sătmarului, dr. Bura Laszlo, a părăsit viața pământească și a trecut la cele veșnice, dându-și întâlnire în ceruri cu alte personalități locale cu care a păstrat o prietenie trainică de-a lungul vieții, precum Alexandru Pintescu, Nae Antonescu, Vasile Savinescu.

“Domnul Profesor”, așa cum l-au cunoscut multe generații de elevi, a fost fondatorul și directorul celor mai importante instituții maghiare de învățământ liceal înființate la Satu Mare după Revoluția din 1989, Colegiul Național „Kolcsey Ferenc” și Liceul Teologic Romano-Catolic « Ham Janos », el contribuind decisiv și la înființarea Liceului Reformat.

În zilele Revoluției a pus umărul la înființarea filialei sătmărene a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, însă în deceniile ce au urmat a fost o prezență mai degrabă discretă în politică, preocupându-se mai mult de dezvoltarea vieții culturale a comunității maghiare în special și a celei sătmărene, în general.

Doctor în Filologie, a fost autorul mai multor publicații monografice de importanță istorică despre municipiul Satu Mare sau comunitatea catolică a județului, fiind o sursă nesecată de informații valoroase pentru toți cercetătorii din aceste domenii.

Neobosit în munca intelectuală, și-a pus cunoștințele enciclopedice în slujba studenților săi de la filiala sătmăreană a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, dar a fost și  colaborator permanent al mai multor publicații periodice culturale apărute de-a lungul timpului la Satu Mare și în țară. De-altfel, ca o recunoaștere a acestei activități bogate și în semn de recunoștință din partea comunității, în 2008 a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Satu Mare.

Cei care au avut privilegiul să-l cunoască sau să colaboreze vreodată cu Domnia Sa (precum subsemnatul) vor păstra pentru totdeauna amintirea firii sale blânde, a îndrumărilor prețioase pentru generațiile noi și a caracterului de domn din vremurile frumoase, cum nu prea se mai nasc în zilele noastre.

Dormi în pace, Domnule Profesor !

1219 vizite
Distribuie pe