Locale Altele
Luni, 24 Februarie 2020
Luni, 24 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Manifestări la ISU „Someș” dedicate „Zilei Pompierilor din România”
ISU „Someș” Satu Mare  - Vineri, 12 Septembrie 2014

Aniversăm în acest an, la 13 septembrie, 166 de ani de la o dată memorabilă în tradiţia Armei Pompierilor, dar şi în istoria modernă a românilor: lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română, moment semnificativ al istoriei naţionale.

Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13-25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Ziua de 13 Septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu. A trecut mai bine de un veac şi jumătate de la actul eroic săvârşit de către pompierii militari din Bucureşti pentru apărarea Revoluţiei române de la 1848 împotriva invaziei otomane. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne, constituită în urma păcii de la Adrianopole 1829.

Cu prilejul Zilei Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Someș’’ al  judeţului Satu Mare, va desfăşura, în data de 12.09.2014, la sediile subunităţilor din judeţul Satu Mare,  Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 10.00-14.00, prilej cu care se va prezenta tehnica din dotare , iar cei interesaţi pot intra în contact cu cadrele inspectoratului  pentru a-şi forma o imagine cât mai concretă  despere activitatea instituţiei.  

Sâmbătă, 13 septembrie va avea loc, de la ora 10.00, la sediul ISU „Someș” festivitatea dedicată Zilei de 13 septembrie „Ziua pompierilor din România”, urmată de activitatea de exerciții demonstrative și prezentarea tehnicii de luptă.

La această manifestare vor participa reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean, Primăriei Satu Mare, precum şi primari din judeţ, comandanţi ai unităţilor militare din Satu Mare, conducători de instituţii şi reprezentanţi ai mass mediei sătmărene.

Cu ocazia zilei de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare, a organizat, ediția a III-a a Concursului Internațional „Scări” care a avut ca obiectiv fundamental dezvoltarea şi perfecţionarea aptitudinilor şi a deprinderilor specifice, necesare intervenţiei în situaţii de urgenţă la clădirile înalte.

Concursul a fost câștigat de Detașamentul Satu Mare format din Olimpiu Moș și Szucs Jozsef, locul II – Detașamentul Satu Mare care i-a avut în componență pe Crețu Szabolcs și Gabriel Compas, iar echipa Ungariei formată din Oszgar Gabro și Barko Jozsef a ocupat locul III.

 

 

538 vizite
Distribuie pe