Locale Altele
Miercuri, 12 August 2020
Mie, 12 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alegeri prezidenţiale 2014
SM Online  - Duminica, 2 Noiembrie 2014

La închiderea urnelor, la ora 21, prezența la vot înregistrată în județul Satu Mare a fost de 42,81%, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în clasamentul național. În mediul urban au votat 44,18%, iar în mediul rural 41,45%. Pe teritoriul României, prezența la vot a fost de  52,3 %.

UPDATE ora 19

Potrivit raportării Biroului Electoral Central de la ora 19, în județul Satu Mare au votat 40,17% din alegătorii înscriși în listele electorale. La nivel național, prezența la vot era de 48,79%.


UPDATE ora 17

Lucrurile nu au evoluat mai bine nici în ultimele trei ore, astfel că, potrivit raportării Biroului Electoral Judeţean de la ora 16, doar 27,43% dintre sătmărenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, ceea ce înseamnă o prezenţă mai slabă cu mai mult de un procent faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din urmă cu cinci ani. „Vestea bună” este că ne-a întrecut Covasna în absenteism, astfel că nu mai suntem în coada clasamentului naţional. De-altfel, prezenţa medie în România este de 35,10% şi, la fel ca toată ziua, judeţele din Sud şi din Dobrogea conduc detaşat. Sibienii încearcă să ţină pasul cu ei, ajungând deja la peste 38%, dar se pare că numai diaspora îl mai poate salva pe candidatul lor preferat.


UPDATE ora 15,15

Judeţul Satu Mare este codaş la nivel naţional în ceea ce priveşte prezenţa la vot, conform raportării de la ora 13. Doar 15,42% dintre sătmărenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, chiar mai puţini decât în primul tur al alegerilor prezidenţiale din urmă cu cinci ani, când prezenţa la ora respectivă era de 15,57%. Tendinţa este asemănătoare în aproape toate judeţele din Transilvania, în special în cele cu o importantă populaţie maghiară, în timp ce în unele judeţe din Sud votaseră deja un sfert dintre cetăţeni. Media naţională este 20,78%.


UPDATE ora 14,30

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a Partidului Liberal Reformator, deputatul Ovidiu Silaghi, şi-a exprimat opţiunea electorală la ora 14, la secţia amenajată în clădirea grădiniţei „Dumbrava Minunată”. „Nu am votat cu cei care doresc să continue acest regim ce durează de zece ani, ci în mod cert am votat pentru o Românie altfel, cu un altfel de preşedinte, cu un altfel de regim, pentru o ţară mai liberă, ca să nu zic mai liberală” – a declarat Ovidiu Silaghi.


UPDATE ora 13,15

La ora 13, prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a votat împreună cu soţia sa la secţia de la Liceul „Constantin Brâncuşi”. „Am votat în primul rând pentru viitorul copiilor noştri, să fie acasă, alături de noi, de părinţii lor. Am votat pentru creşterea bunăstării tuturor cetăţenilor acestei ţări, am votat pentru unitatea românilor şi pentru apărarea demnităţii naţionale. Profit de această ocazie să adresez tuturor cetăţenilor din judeţ rugămintea să se prezinte la votare cu încredere, pentru că îi asigur că am luat toate măsurile necesare pentru ca votul lor să fie sigur şi respectat” – a declarat prefectul Eugeniu Avram.


UPDATE ora 12

Conform raportării Biroului Electoral Judeţean, prezenţa la vot la ora 10 în judeţul Satu Mare a fost de 4,97%. Procentul este puţin mai bun faţă de ultimele alegeri prezidenţiale din 2009, când la aceeaşi oră se înregistra o prezenţă la vot de 4,42% şi faţă de alegerile europarlamentare din această vară, când la orele dimineţii se prezentaseră la urne 4,63% dintre sătmărenii cu drept de vot, dar de data aceasta suntem la coada clasamentului naţional, deoarece media pe ţară este de 6,54%. 


Cele 334 de secţii de votare din judeţul Satu Mare s-au deschis duminică dimineaţa la ora 7 şi aproape 318.000 de sătmăreni cu drept de vot sunt aşteptaţi să opteze pentru unul dintre cei 14 candidaţi la Preşedinţia României în primul tur al acestor alegeri. Secţiile rămân deschise până la ora 21.

Liderii politici sătmăreni au fost printre primii care şi-au exercitat dreptul la vot. Cel mai matinal a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, care a votat la o secţie de pe Drumul Botizului imediat după deschiderea acesteia.

Nici celălalt vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Mircea Govor, nu s-a lăsat mai prejos, el exprimându-şi opţiunea la ora 9 la secţia amenajată în clădirea Şcolii nr.10. „Am votat pentru binele României, pentru unitate, prosperitate. Aceste lucruri un singur om le poate garanta. Ţineţi minte trei cuvinte!” – a declarat Mircea Govor.

La aceeaşi oră,a la secţia de la Şcoala „Vasile Lucaciu”, a votat preşedintele Organizaţiei Judeţene a UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba. „Este obligația morală a fiecărui cetățean din România ca să își exprime dorința politică prin vot. Acum 25 de ani a costat foarte mult, ca și țară, ca să avem acest drept și îi sfătuiesc pe sătmăreni să meargă la vot, indiferent unde sunt ei. Am votat pentru o Românie puternică, care se bazează pe niște comunități puternice și am votat un candidat care și înainte de campanie și în campanie și după campanie și-a păstrat credibilitatea atât în interiorul țării, cât și în exterior și nu a atacat pe nimeni. El vrea să fie un arhitect care să construiască o țară puternică și nu un șef de șantier” - a declarat Pataki Csaba.

La ora 9:30, președintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, a votat la o secție din cartierul 14 Mai. „Am votat astăzi pentru o Românie normală, o Românie occidentală, o Românie altfel. În primul rând am votat pentru județul Satu Mare, pe care-l vreau înnoit, cu un aer proaspăt, județ care să aibă alte repere morale. Am votat pentru familia mea pentru că și ea are nevoie de un reper moral în România și pentru a-și putea crește copiii într-o țară morală, într-o țară ca afară” - a declarat Romeo Nicoară.

Puţin mai târziu, la ora 10, la secţia din sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal a votat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica. „Am votat pentru un preşedinte tânăr, dinamic, un preşedinte care este respectat de puterile occidentale, care va avea relaţii deosebite cu Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi China. Am votat pentru un preşedinte care iubeşte copiii, nu îi vinde” - a declarat edilul-şef.

La aceeaşi oră, în secţia amenajată la Liceul Reformat a votat şi preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, însoţit, ca de obicei, de cei doi copii ai săi. Tot ca de obicei, înainte de a vota el a împărţit flori doamnelor din comisia de la secţia de votare.

„Am votat pentru viitorul județului Satu Mare, pentru viitorul României, am votat pentru zece ani de bunăstare și respect” – a declarat Adrian Ștef

Preşedintele Organizaţiei Judeţene PD-L Satu Mare, Petre Mureşan, a votat tot la ora 10, la secţia de la Liceul „Ham Janos” . „În urmă cu 25 de ani ne-am câștigat dreptul de a alege liber. Totodată aceasta este și o obligație cetățenească, de aceea îi chem pe toți românii, pe toți sătmărenii la vot. Noi trebuie să ne hotărâm soarta. Astăzi am votat pentru o Românie normală, am votat pentru un președinte campion al lucrului bine făcut, al bunului simț, pentru o țară normală, pentru o țară pe un drum european, pentru viitor și prosperitate” - a declarat Petre Mureșan.

Apoi a fost rândul subprefectului judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas, să voteze la secţia de la Şcoala nr.10. „Am votat pentru un viitor mai bun al nostru, al tuturor. Am votat cu unul din candidații pe care l-am considerat apt pentru a câștiga această funcție. Am votat pentru viitorul nostru comun, european” - a declarat Alfatter Tamas.

Un număr de 378 de persoane internate în unităţile spitaliceşti de pe raza judeţului Satu Mare au solicitat urna specială pentru a-şi putea exercita dreptul la vot.

Conform centralizatorului transmis Instituţiei Prefectului de către Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, un număr de  227 cereri au fost transmise de către Spitalul Judeţean Satu Mare, 59 de la Spitalul Municipal Carei, 52 de la Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş, 21 de la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, 12 de la Secţia Exterioară Tăşnad a Spitalului Judeţean Satu Mare, patru de la Secţia Exterioară Bixad a Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, iar alte trei cereri au fost înregistrate de la pacienţii Ambulatoriului de Specialitate CF Satu Mare.

La nivelul judeţului Satu Mare, conform datelor transmise de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare, din cele patru persoane arestate la domiciliu niciuna nu doreşte să voteze, în vreme ce dintre cei 16 cetăţeni aflaţi în arest preventiv 15 şi-au exprimat intenţia de a vota. 

1040 vizite
Distribuie pe