Locale Altele
Vineri, 25 Septembrie 2020
Vin, 25 Sept 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Defrişări de păduri în Rezervaţia Naturală Râul Tur – VIDEO
Florin Răchitan  - Miercuri, 13 Mai 2015

La solicitarea Societăţii Carpatine Ardelene – custodele legal al Rezervaţiei Naturale Râul Tur, Asociaţia Agent Green a publicat miercuri o investigatie care il expune pe Cristian Pop, seful Ocolului Silvic Livada, aproband o taiere rasă pe 7 ha in Rezervatia Naturala Raul Tur. Conform OUG 57 / 2007, seful de ocol trebuia sa obtina avizul custodelui rezervatiei.

“Taierea din rezervatia Tur este emblematica pentru comportamentul Romsilva fata de ariile naturale protejate. Mai mult, ea reprezinta un simbol al abisului dintre silvicultori si biologi. Silvicii vad profit in fiecare copac. Biologii cauta sa protejeze putinele suprafete naturale protejate pe care le mai avem” - a spus Gabriel Paun, presedintele Asociaţiei Agent Green.

Reamintim că Agent Green este asociaţia care a declanşat în acest an campania împotriva societăţii austriece Holzindustrie Schweighofer după ce a investigat preluarea de către această firmă a copacilor tăiaţi în Parcul Naţional Retezat şi chiar a obţinut o mică victorie, cel puţin teoretic, obligându-i pe austrieci să nu mai accepte copaci din zona respectivă.

Aceeaşi companie austriacă este şi protagonista scandalului legat de noul Cod Silvic, retrimis de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament, după ce a avut anumite obiecţii în privinţa conţinutului.

Pentru clarificare, considerăm că problema noului Cod Silvic este mult mai complexă decât mesajele manipulatoare transmise în ultima vreme pe Facebook, unde hipsterii, aceiaşi care l-au votat anul trecut, acum dau vina pe Iohannis şi îl acuză că „vrea să vândă pădurile româneşti la străini” şi care au dus la organizarea protestelor de sâmbăta trecută sub coordonarea ecorăzboinicilor de la #unitisalvam, care au „îngropat” anterior proiectul Roşia Montana.

De asemenea, cu toate rezervele pe care le avem faţă de unele exagerări sau chiar presupuse abuzuri ale ONG-ului Societatea Carpatina Ardeleana - custodele Rezervatiei Naturale Raul Tur, trebuie să recunoaştem că aceasta a reusit de-a lungul anilor sa opreasca zeci de constructii aberante si taieri ilegale in rezervatie. Conducerea ei se plânge că este permanent amenintata si intimidată de autoritatile locale si de Romsilva. In filmarea AGENT GREEN, Cristian Pop, seful de ocol din Livada, acuza Carpatina Ardeleana ca este “cel mai incisiv si rigid custode pe care il are Romania”.

“Este inadmisibil ca un sef de ocol si autoritatile locale sa intimideze un custode care incearca sa isi faca treaba si sa respecte legea. Ministerul Mediului si Padurilor, de asemenea, nu depune eforturi vizibile pentru a proteja ONG-urile care au in custodie rezervatii. Ba mai mult, a avut grija sa elimine un ONG care a avut in custodie situl Natura 2000 Muntii Ţarcu” - a adaugat Paun.

Filmarea AGENT GREEN culmineaza cu seful de ocol Livada in ipostaza de creator al naturii si judecator suprem. Acesta afirma ca “speciile protejate si habitatele natural au fost create de silvici”. Mai mult, desi ocolul este in prezent anchetat penal pentru aceasta taiere rasa, Cristian Pop decis deja ca taierea a fost legala, desi judecatorul nu s-a pronuntat inca.

AGENT GREEN reitereaza solicitarea adresata Ministerului Mediului si Padurilor de a elimina ROMSILVA de la ariile natural protejate si de a infiinţa de urgenta o agentie nationala a ariilor naturale protejate.
1779 vizite
Distribuie pe