Locale Altele
Duminica, 19 Septembrie 2021
Dum, 19 Sept 2021
Barza neagră dotată cu GPS și-a început migrația din Rezervaţia Tur
Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare  - Luni, 24 August 2015

Barza neagră, căreia specialiștii Societății Carpatine Ardelene i-au montat un transmițător satelitar în cursul lunii iunie, şi-a început lunga migrație spre locurile de iernare din Africa.

Pasărea botezată Tur, după numele ariilor protejate în care trăieşte de-a lungul râului Tur din judeţul Satu Mare, a zburat de-a lungul Someșului, după care a traversat Câmpia Transilvaniei spre sud. După câteva popasuri lângă Târgu Mureș și Brașov, luni s-a oprit în Lunca Dunării, aproape de Cernavodă.

Munca a fost începută în iarna anului 2014 în stejăretele bătrâne ale Ariilor Protejate Râul Tur, unde specialiștii, ajutați de aproape 20 de voluntari, au reușit să identifice mai multe cuiburi de barză neagră. În cursul acestei veri, una dintre păsările adulte din aceste cuiburi a fost capturată și eliberată, având montată pe spate un aparat de poziționare satelitară (GPS) cu transmițător. Este prima barză neagră din România dotată cu un astfel de transmițător.

Márk-Nagy János (directorul Societății Carpatine Ardelene – Satu Mare): „Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Conservarea valorilor naturale și peisagistice ale pajiștilor din Ariile Protejate Râul Tur finanțat prin granturile Spațiului Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Barza este o aşa-numită specie umbrelă, a cărei cercetare ne ajută la cartarea celor mai valoroase habitate de pajiști, iar concentrând măsurile de conservare pe aceste teritorii putem asigura protecția şi pentru celelalte specii protejate. În cadrul proiectului am montat transmițătoare cu GPS pe o barză neagră și o barză albă, iar anul viitor dorim să montăm pe încă o barză neagră”.

 

Dr. Kósa Ferenc (biolog, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca): „Tur a pornit la drum în data de 16 august 2015, dimineața între orele 8-9. Majoritatea berzelor negre pleacă de obicei cu două săptămâni întârziere față de berzele albe, adică la începutul sau mijlocul lunii septembrie. Astfel putem afirma că Tur și-a început odiseea mai repede decât era de așteptat.

Populația de berze negre din România este estimată la 400-800 de perechi, deci este o specie mult mai rară decât binecunoscuta barză albă. Până acum nu existau informații despre rutele de migrație, locurile de popas și de iernare ale berzelor negre din România. Din date străine știm doar că locurile de iernare a berzelor negre din Europa de Est sunt la nord de Ecuator, în Etiopia și Republica Centrafricană, la aproximativ 6.000 km de zonele de cuibărit.

Datele obținute de la unele berze negre din Cehia, dotate cu transmițătoare de tip vechi fără GPS, arată că ajung în locurile de iernare în medie în 80 de zile, cu o viteză medie de 176 km/zi”.

 

Dr Szabó D. Zoltán (biolog, Ocellus): „Barza neagră este pasărea cea mai secretoasă a pădurilor noastre. În contrast cu barza albă, este foarte greu de observat de om. Pasărea dotată cu transmițător satelitar înregistrează coordonatele geografice în fiecare oră, astfel le putem urmări foarte bine comportamentul.

Obiectivul nostru principal este să aflăm locurile de hrănire în perioada de creștere a puilor. Dacă suntem norocoși, transmițătorul care funcționează pe baza unui mic panou solar, va funcționa timp de mai mulți ani, astfel vom avea șansa să cunoaștem detaliile mai multor perioade de reproducere, migrație și iernare”.

Cele două păsări dotate cu transmițătoare pot fi urmărite pe pagina http://ciconia.ro/sattrack.html.

Ruta de până acum a berzei Tur poate fi vizualizată pe harta de mai jos:

 

7266 vizite
Distribuie pe