Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare, Muzeul Județean, Biblioteca Județeană, Arhivele Naționale, Asociația Județeană a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din Ardealul de Nord, Comunitatea Evreilor Sătmăreni, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” au organizat vineri simpozionul „Dictatul de la Viena – 75 de ani” în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, cu participarea reprezentanţilor tuturor acestor instituţii şi asociaţii.
Evenimentul a cuprins comunicările științifice susținute de dr. Ioan Lăcătușu şi prof. Vasile Stancu de la Centrul European de Studii Covasna – Harghita, precum şi prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs de la Universitatea Babeș Bolyai / Academia Română.
Participanţii la simpozion au avut ocazia să vizioneze şi filmul documentar „A fost odată în Transilvania”, precum şi o expoziție foto-documentară cu materiale din presa vremii şi din documentele oficiale ale epocii.
Dictatul de la Viena (cunoscut și ca „al doilea arbitraj de la Viena”) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România era silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei (43.492 km²), în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”. România pierdea o populație de 2.667.000 locuitori, din care 50,2% erau români, 37,1% maghiari și secui, iar restul alte naționalități.
Remarcând că parcă în aceste zile retrăim, la nivel mondial, acele vremuri în care comunităţi întregi au fost forţate să plece în bejenie, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugeniu Avram, a amintit în discursul său:
„Românii din județul Satu Mare au trăit adevărate drame, comunități întregi au fost expulzate și obligate să-și părăsească casele, amintind doar exemplul satelor de coloniști din jurul Careiului, unde aproape întreaga populație, amenințată cu moartea, a fost încărcată în vagoane și exilată.
Au fost ani tragici atât pentru cei refugiați, cât și pentru cei rămași acasă, consecințele nefericitului act istoric din 30 august 1940 fiind atât de dureroase încât, amintirile acelor vremuri sunt și azi, pentru supraviețuitori, pline de amărăciune și imposibil de uitat. De aceea, nouă și generațiilor viitoare, ne revine datoria de a nu uita, căci „a uita înseamnă a repeta”!
În calitate de prefect al județului Satu Mare doresc să-mi exprim nădejdea că asemenea tragedii nu se vor repeta vreodată, doresc ca toți locuitorii acestui județ să trăim împreună în pace și înțelegere, asumându-ne valorile unei Europe civilizate, respectându-ne reciproc istoria, cultura și memoria străbunilor noștri. Fie ca durerea, războiul sau agresiunile de orice fel să rămână doar amintiri, iar prezentul și viitorul să nu repete greșelile trecutului”!