Locale Altele
Marti, 19 Iunie 2018
Marti, 19 Iun 2018
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Diktatul de la Viena – 75 de ani
Florin Răchitan  - Vineri, 4 Septembrie 2015

Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Județean,  Primăria Municipiului Satu Mare, Muzeul Județean, Biblioteca Județeană, Arhivele Naționale, Asociația Județeană a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din Ardealul de Nord, Comunitatea Evreilor Sătmăreni, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare și Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” au organizat vineri simpozionul „Dictatul de la Viena – 75 de ani” în sala Filarmonicii „Dinu Lipatti”, cu participarea reprezentanţilor tuturor acestor instituţii şi asociaţii.

Evenimentul a cuprins comunicările științifice susținute de dr. Ioan Lăcătușu şi prof. Vasile Stancu de la Centrul European de Studii Covasna – Harghita, precum şi prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs de la Universitatea Babeș Bolyai / Academia Română.

Participanţii la simpozion au avut ocazia să vizioneze şi filmul documentar „A fost odată în Transilvania”, precum şi o expoziție foto-documentară cu materiale din presa vremii şi din documentele oficiale ale epocii.

Dictatul de la Viena (cunoscut și ca „al doilea arbitraj de la Viena”) a fost un act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România era silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei (43.492 km²), în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub titlul de „arbitraj”. România pierdea o populație de 2.667.000 locuitori, din care 50,2% erau români, 37,1% maghiari și secui, iar restul alte naționalități.

Remarcând că parcă în aceste zile retrăim, la nivel mondial, acele vremuri în care comunităţi întregi au fost forţate să plece în bejenie, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugeniu Avram, a amintit în discursul său:

„Românii din județul Satu Mare au trăit adevărate drame, comunități întregi au fost expulzate și obligate să-și părăsească casele, amintind doar exemplul satelor de coloniști din jurul Careiului, unde aproape întreaga populație, amenințată cu moartea,  a fost încărcată în vagoane și exilată.

Au fost ani tragici atât pentru cei refugiați, cât și pentru cei  rămași acasă, consecințele  nefericitului act istoric din 30 august 1940 fiind atât de dureroase încât, amintirile acelor vremuri sunt și azi, pentru supraviețuitori, pline de amărăciune și imposibil de uitat. De aceea, nouă și generațiilor viitoare, ne revine datoria de a nu uita, căci „a uita înseamnă a repeta”!

În calitate de prefect al județului Satu Mare doresc să-mi exprim nădejdea că asemenea tragedii nu se vor repeta vreodată, doresc ca toți locuitorii acestui județ să trăim împreună în pace și înțelegere,  asumându-ne valorile unei Europe civilizate, respectându-ne reciproc istoria, cultura și memoria străbunilor noștri. Fie ca durerea, războiul sau agresiunile de orice fel să rămână doar amintiri, iar prezentul și viitorul să nu repete greșelile trecutului”!

742 vizite
Distribuie pe

Monumentul Expulzaților după Diktatul de la Viena, dezvelit la Carei. Sculptura este opera unui artist maghiar.
Luni, 18 Iunie 2018
Nebănuite sunt căile Domnului! După o luptă de trei ani de zile...   continuare

Mașină acroșată de trenul de Oradea, în gara din Resighea
Sambata, 16 Iunie 2018
Sâmbătă dimineața, la ora 08:57, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei au fost solicitați să intervină la un accident feroviar produs în apropierea gării Resighea din județul Satu Mare.   continuare

A adormit cu țigara aprinsă. A luat foc toată casa.
Sambata, 16 Iunie 2018
În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 03:35, pompierii sătmăreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit de pe Bulevardul Lucian Blaga din municipiul Satu Mare Lucian Blaga.   continuare

Bărbat căzut într-o groapă nesemnalizată. A fost scos de pompieri.
Sambata, 16 Iunie 2018
Intervenție pentru scoaterea unui bărbat de 46 de ani căzut într-o groapă, de aproximativ 1metru adâncime, săpată pentru amenajarea/întreținerea unor conducte subterane.   continuare

Pompierul Tiberiu Czier, erou în timpul liber
Vineri, 15 Iunie 2018
Aflat în timpul liber, plt. adj. Czier Tiberiu din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, în timp ce conducea pe o arteră circulată din municipiul Satu Mare (zona Burdea), a observat o persoană căzută pe carosabil și o bicicletă răsturnată.   continuare