Locale Altele
Joi, 11 August 2022
Joi, 11 Aug 2022
Un poliţist sătmărean învinge sistemul! Avansările se fac ilegal!
Evenimentul Zilei  - Vineri, 16 Octombrie 2015

Decizie surprinzătoare pentru polițiștii care așteaptă să fie înaintați în grad de Ziua Națională a României – 1 Decembrie – sau să fie numiți în funcții.

Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a declarat, marți, neconstituțională evaluarea polițistului prin ordin de ministru, așa cum este reglementată în Statutul Polițistului, din anul 2011, printr-o decizie a ministrului de Interne de atunci, Traian Igaş.

Astfel, după publicarea în Monitorul Oficial, schema Poliției Române, va rămâne „bătută în cuie” până ce va fi dată o lege în acest sens.

Decizia CCR a fost luată după ce sătmăreanul Cosmin Andreica, reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) a ridicat excepția de neconstituționalitate prevăzută la articolul 26, alineatul 3 din Statutul Polițistului.

Curtea a admis excepția cu majoritate de voturi și a precizat că evaluarea activităţii şi conduitei poliţistului – funcţionar public civil cu statut special – trebuie reglementată prin lege organică.

Mai mult, prin delegarea reglementării acestor aspecte importante ministrului de resort se încalcă Constituţia. În consecință, susțin reprezentanții SNAP, toate numirile din ultimii patru ani s-au făcut ilegal.

Efectele acestei decizii sunt stoparea avansărilor în grad și numirile în funcții, care au la bază o evaluare profesională. Acest lucru se va întâmpla, însă, după comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial.

„Poate să dureze câteva zile sau câteva luni. Însă, cu cât mai repede se va pune în practică decizia CCR, cu atât mai bine pentru a stopa discriminările între agenți și ofițeri. Până acum, fiecare ministru venea cu câte o modificare. Odată stabilită o lege care trebuie aprobată de Parlament, se vor stabili criterii clare de evaluare profesională” - a declarat, pentru Evenimentul Zilei, președintele SNAP, Iulian Surugiu. 

1988 vizite
Distribuie pe