Locale Altele
Luni, 26 Octombrie 2020
Luni, 26 Oct 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook

InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Noul bust al lui Dariu Pop a fost dezvelit la Inspectoratul Școlar
Veronica Hodas  - Joi, 17 Decembrie 2015

Noul bust din bronz lui Dariu Pop, din fața Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, realizat de sculptorul Radu Ciobanu a fost dezvelit joi.


La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, directorul Casei Corpului Didactic, Ioan Viman, inspectorul școlar general, Călin Durla, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Robert Laszlo și oameni de cultură sătmăreni.


După dezvelire a urmat un Te Deum, sfințirea bustului și depuneri de jerbe.

Adrian Ștef a declarat faptul că proiectul a fost planificat de mult. „Este un proiect pe care l-am planificat de mult cu consilierul județean, domnul Viman care totodată este și directorul Casei Corpului Didactic. De mult discutăm despre acest proiect, să modificăm acest bust a lui Dariu Pop. Eu zic că era destul de nepotrivit deja pentru anii în care trăim și mi s-a părut o idee foarte bună. Eu mă bucur că avem această ocazie să reîmprospătăm memoria profesorului Dariu Pop creând oarecum un arc în timp. Trebuie și avem această datorie de a scoate în evidență acei sătmăreni care prin activitatea de o viață au lăsat lucruri importante pentru cultura sătmăreană.”


Toți cei prezenți s-au mutat la Casa Corpului Didactic acolo unde a avut loc lansarea cărților „Dascălul din Blidari” și „Note autobiografice” semnate de Dariu Pop.


Profesorul, ziaristul şi omul de cultură Dariu Pop s-a născut în data de 16 aprilie 1887 în Măgura Ilvei şi după o viaţă zbuciumată se stabileşte în 1919 la Satu Mare ca inspector şcolar contribuind  la  organizarea învăţământului românesc din judeţ, la editarea de manuale şi la construirea de noi şcoli (peste 130).

Înfiinţează asociaţii, organizează reuniuni formative şi contribuie la apariţia unei reviste pedagogice în 1925, ,,Viaţa şcolară”. Activitatea sa literară începe cu redactarea primei reviste literare din judeţ ,,Ţara de Sus”(1921).

 

1268 vizite
Distribuie pe