Locale Altele
Vineri, 28 Februarie 2020
Vin, 28 Feb 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lucrările de reabilitare ale Aeroportului vor fi gata în vară
Veronica Hodas  - Marti, 1 Martie 2016

Aeroportul Satu Mare este unul dintre cele mai vechi aeroporturi din țară, fondat la 15 octombrie 1936 prin Decret Regal.

Aeroportul, considerat poartă de intrare aeriană în Nord-Vestul țării, dispune de o infrastructură ce permite operarea de aeronave comericale de mai multe tipuri cu grad mediu și mare de încărcare atât pasageri, cât și cargo.

Aflat într-o continuă dezvoltare, prin modernizarea infrastructurii sistemelor și a echipamentelor aeroportuare, acesta corespunde prevederilor și cerințelor impuse de către forurile abilitate la nivel mondial, în ceea ce privește transporturile aeriene.

Potrivit directorului, Nicolae Fechete care a făcut marți, o prezentare a bilanțului activității pe anul 2015, compania Tarom a fost singurul operator aerian care a devoltate curse regulate pe ruta Satu Mare – București.

Anul 2015 a însemnat o creștere a numărului de curse charter (business), implicit a numărului de pasageri pe acest segment.

Michelin Air Service a fost compania care a operat regulat curse pe Aeroportul Satu Mare pe o perioada de 6 luni. Alte companii: Forest Wings, MHS Aviation, Europ-Star Aircraft,  Intersky,  NetJets Europe,  Technomag AG etc.

Anul trecut, Aeroportul Satu Mare a operat curse umanitare atât intern, cât și internațional, zboruri aparținând ROUAF, SRI, precum și zboruri private șI de agrement.

În perioada 11-15 aprilie 2015, delegația Aeroportului Satu Mare a participat la  Routes Europe 2015 (Aberdeen, Scotia) cel mai mare forum Aviatic European, insumând peste 1.400 de delegați, 120 de companii aeriene si 380 de aeroporturi.

Scopul participării l-a reprezentat dezvoltarea și deschiderea de noi rute externe. Competiția pentru serviciile aeriene și beneficiile economice  pe care le-a avut  acest eveniment,  a făcut ca acest forum să fie locația potrivită pentru ca  Aeroportul Satu Mare să-și prezinte, ideea de dezvoltare într-un mod profesionist.

Acest eveniment a oferit o șansă Aeroportului  Satu Mare să  poarte discutii oficiale cu  operatorii aerieni, printre care amintim: Lufthansa, Pegasus, Vueling, Air Berlin, Wizz Air etc., in vederea dezvoltării unor oportunitati comune.

La finalul anului 2015, în luna noiembrie a avut loc un exerciţiu de punere în aplicare a „Planurilor de acţiuni de răspuns la situaţiile de criză şi de urgenţă” pe raza Aeroportului Satu Mare. Exerciţiul a constat în simularea unui incident aviatic. Conform protocolului şi schemei de alarmare în vigoare, au fost alertate forţele de intervenţie şi de salvare abilitate.

Numărul pasagerilor și a miscărilor de aeronave a crescut în anul 2015. Astfel că în anul 2014 au fost 12.644 pasageri, iar anul trecut numărul lor a crescut la 17.212, iar micările de aeronave de la 994 în anul 2014 la 1.132 în 2015. Pe lângă numărul pasagerilor au crescut și veniturile proprii realizate de la 738.831 lei (2014) la 889.638 (2015).

Anul 2015 a fost un an important pentru Aeroportul Satu Mare în privința investițiilor. Contractul de finantare pentru implementarea proiectului „Reabilitare si modernizare suprafețe de mișcare și extindere aerogară la Aeroportul Satu Mare” a fost semnat în data de 2 octombrie 2015, între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial - Transport 2007-2013 si Regia Autonoma Aeroportul Satu Mare in calitate de beneficiar (COD PROIECT POST/2015/2/4/281, COD SMIS 59503), un proiect important în valoare totală de 66.293.636,26 lei.

Obiectivul general al proiectului este sprijinirea dezvoltarii infrastructurii de transport aerian pe teritoriul Romaniei, pentru realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial „Transport” 2007-2013 si anume de a promova un transport durabil in Romania, in conditii de siguranta si eficienta pentru persoane si marfuri, cu un nivel de servicii la standarde europene.

Lucrările vor cuprinde reabilitarea totală a pistei de aterizare/decolare de 2.500m, prin refacerea dalelor din beton deteriorate, aceasta primind în final un strat subțire de covor asfaltic; se vor reface suprafețele de beton ale căii de rulare și platforma de îmbarcare, precum și toate categoriile de rosturi aferente; se va moderniza sistemul de balizaj de la CAT I in prezent la CAT II; se va reface  sistemul de canalizare pluviala si drenaje.

În urma finalizarii proiectului de extindere a Aeroportului Satu Mare, acesta va beneficia de un terminal nou plecari/sosiri, extins in proportie de 82,66% fata de cel existent, fapt ce va duce la cresterea capacitatii de operare la 200 de pasageri/ora de virf/flux/sosiri/plecari, sisteme performante de securitate si procesare bagaje, un design modern cu grad de confort si servicii aduse la standarde europene.

La  finele anului 2015 proiectul este realizat în proporție de 53,03 %, urmând ca acesta să fie finalizat 100% în luna mai  2016.

Pe lângă reabilitare, Aeroportul Satu Mare a cumpărat o autospecială PSI și un autocar transport persoane, RK sistem iluminat platforma aeronave.

Pentru anul în curs, Aeroportul are prevăzute o serie de investiții în infrastructură, echipamente, proiecte și studii:

1.Reabilitare și modernizare suprafețe de mișcare și extindere aerogară la Aeroportul Satu Mare.

2 Echipamente si instalatii care devin parte integranta a proiectului.

3. Reabilitare aerogară.

4.Continuarea lucrarilor de consolidare la gardul perimetral al aeroportului.

5.Proiecte și studii: Studiu privind viața sălbatică, Proceduri aterizare CAT II (inclusiv studii pregătitoare),

6. Drum tehnologic perimetral - faza SF, Garaj utilaje - faza SF, Studiu privind cresterea atractivitatii  aeroportului in vederea dezvoltarii traficului.

 

1181 vizite
Distribuie pe