Locale Altele
Marti, 11 August 2020
Marti, 11 Aug 2020
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Satu Mare a fost ţintă potenţială pentru un atac nuclear
Florin Răchitan  - Joi, 19 Mai 2016

Desecretizarea unor documente din Arhiva Naţională de Securitate a Statelor Unite ale Americii a făcut senzaţie în ultimele zile în presa din toată lumea, deoarece astfel am aflat exact toate ţintele potenţiale spre care erau îndreptate în 1956 rachetele americane cu focoase nucleare, ce erau gata de lansare în cazul în care ar fi izbucnit un război cu Uniunea Sovietică.

România fiind atunci ţară membră a Tratatului de la Varşovia, figurează pe harta potenţialelor ţinte americane cu mai multe obiective, majoritatea cu importanţă militară, dar şi unele care aveau doar cel mult importanţă strategică.

În această ultimă categorie intră şi Satu Mare, care, teoretic, nu era o ţintă militară prioritară, dar potrivit hărţii publicate de presa internaţională, spre oraşul nostru, mai precis spre aeroportul sătmărean, era îndreptată o rachetă nucleară americană în urmă cu 60 de ani.

Conform strategiei americane din vremea respectivă, în caz de război orice rachetă nucleară instalată pe rampe de lansare, pe submarine sau în avioane bombardiere ar fi trebuit să-şi atingă ţinta în mai puţin de 30 de minute de la lansare.

Capacitatea de distrugere a rachetelor nucleare în 1956 era mult mai mare decât cea a primelor două bombe atomice lansate în 1945 asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki, care au făcut cel puţin 130.000 de victime, astfel că, având în vedere şi particularităţile geografice şi meteorologice ale regiunii, se poate estima că o astfel de rachetă ar fi ucis întreaga populaţie a judeţului Satu Mare, dar şi o bună parte a populaţiei judeţelor învecinate.

Dacă mai luăm în calcul şi efectul pe care l-ar fi avut atacul asupra unor alte ţinte apropiate, ca Debrecen în Ungaria sau Hust în actuala Ucraina, se poate spune că n-ar fi rămas nimic în viaţă în toată regiunea noastră.

Doar nervii de oţel ai politicienilor acelor vremuri sau norocul au făcut ca Apocalipsa Nucleară să nu mai aibă loc, dar chiar şi în zilele noastre se estimează că Rusia şi SUA au în total aproximativ 7.000 de focoase nucleare şi nu prea există motive să credem că între timp ar fi modificat potenţialele ţinte pe hartă.

FOTO: Deviantart by Tsong

Tags: tinta  target  atac  nuclear  satu mare  
2986 vizite
Distribuie pe